posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Samolečenje - da, ali uz oprez  (Read 1545 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline AquArius

  • .. sfumato ..
  • Daktilograf pocetnik
  • ***
  • Posts: 3329
  • Gender: Female
  • AnAnymous
Samolečenje - da, ali uz oprez
« on: 17-01-2007, 13:18:00 »

Samoliječenje - da, ali uz oprez

Samoliječenje ili automedikacija je uzimanje lijekova bez savjeta liječnika. Poželjna je ako se lijek može uzimati bez neprihvatljiva rizika, no treba je ograničiti na suzbijanje simptoma kraćeg trajanja i na lijekove čije su granice sigurnosti i neškodljivosti prilično velike. Aktivna briga o zdravlju trebala bi biti stil života, no liječenje se ne smije provoditi samoinicijativno i bez konzultacije s liječnikom. Olako shvaćanje simptoma bolesti i liječenje na svoju ruku može biti opasno.

Dobro je imati kod kuće nekolicinu lijekova koje možete trebati i prije liječničkog pregleda. Preporučamo samo one lijekove za česte tegobe (npr. kašalj, temperatura). No uvijek imajte na umu da proizvodi koji se kupuju bez liječničkog recepta mogu imati potencijalno opasne popratne učinke ako se ne upotrebljavaju prema uputama. Ne zaboravite da i prirodni pripravci od ljekovitog bilja (biljni čajevi, kreme, masti, tinkture...), nisu sasvim neškodljivi – sadrže razne djelatne tvari koje mogu naštetiti zdravlju ako se nepravilno i/ili pretjerano koriste.

Samoliječenje može biti opasno ako nemate dovoljno informacija. Lijekovi koje koristite u samoliječenju mogu djelovati u iterakciji međusobno ili u interakciji sa stalnom terapijom kojoj mogu potpuno promijeniti učinak i djelotvornost. Stoga posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom prije upotrebe bilo kakvog lijeka ili prirodnog preparata.

Preuzimanje kontrole nad svojim zdravljem počinje usvajanjem zdravog stila života. Samolječenje može pomoći da se osjećate bolje kod nekih tegoba, no ne zaboravite da je prvi korak u liječenju bilo koje bolesti posjet medicinskoj ustanovi.

Gdje je mjesto za kućnu ljekarnu ?


Obrate posebnu pažnju na to gdje i kako čuvate lijekove, a posebno što se tiče zaštite od dohvata djece.
Mjesto gdje se drže lijekovi treba biti suho, hladno, zaštićeno od svjetlosti, te izvan dohvata djece.

Kod odabira mjesta za kućnu ljekarnu ne smije se zaboraviti da nema te prepreke, nema te visine, nema tog skrovišta do kojega djeca ne mogu doći. Taj silno radoznali mali čovjek nastoji pregledati svaki kut, svaki ormar i svaku ladicu u kući, a pogotovo uživa gurnuti nepoznati predmet u usta. Do starosti od neke 3 godine dijete nije u stanju shvatiti opasnost koja mu prijeti od nepoznatih tvari, pa su zato slučajna otrovanja djece te dobi česta baš u kućnom okolišu. Upravo je to osnovni razlog zašto velike količine lijekova u kućama predstavljaju toliku opasnost.

Pazite da nakon provedene terapije preostale količine lijekova ne pohranjujete u razne kutije, ladice ili ostavite širom u vašim domovima.

Koliku količinu lijekova treba nabaviti?

Ne treba pretjerivati u količini lijekva koje držimo kod kuće.

Nema potrebe stvarati zalihe, jer su lijekarne uvijek dostupne u slučaju potrebe, a lijekovi imaju svoj rok valjanosti i kada on prođe oni su nedjelotvorni ili čak štetni. Lijek s isteklim rokom uporabe najčešće je neučinkovit i smanjeno učinkovit. Ne smije se zanemariti niti činjenica da s vremenom kod nekih lijekova dolazi do promjene u sastavu što dovodi do toga da ti lijekovi postaju ne samo neučinkoviti nego i kontraproduktivni pa čak i opasni za ljudsko zdravlje.

U kućnim ljekarnama trebali bi se nalaziti samo neophodni lijekovi, odnosno lijekovi za tekuću terapiju.

Povremeno prekontrolirajte u kakvom su stanju vaše apoteke (npr. jednom godišnje), nema li među lijekovima onih kojima je protekao rok uporabe, odnosno nema li među njima požutjelih, razmrvljenih lijekova ili onih za koje se na prvi pogled vidi da su pretrpjeli određene promjene. Lijekove kojima je prošao rok uporabe ili koji su na bilo koji način promijenjeni treba odložiti u zasebnu vrećicu i odnijeti u ljekarnu koje će pravilno odložiti i zbrinuti takav otpad.

Oprez kada su djeca u pitanju


Dobro je znati kako u nekim situacijama možete pomoći i ublažiti tegobe, no kod samolječenja je potreban poseban oprez kad su djeca u pitanju. Posebice se to odnosi na novorođenčad i dojenčad (od rođenja do godine dana starosti), jer zbog njihove nezrelosti znaci nekih ozbiljnih bolesti i infekcija mogu biti vrlo oskudni i skriveni. Razvoj bolesti može se koji puta odvijati vrlo brzo, u roku od nekoliko sati. Tako npr., ako starije dijete ima temperaturu, date mu lijek protiv temperature (antipiretik), i ako je opće stanje dobro, možete pričekati dva tri dana, pa ako mu ne bude bolje odete liječniku. Međutim to ne vrijedi za novorođenče i dijete do godine dana starosti jer samo par sati zakašnjenja može potpuno promijeniti ishod bolesti.

Ako postoji i najmanja sumnja da je moguće riječ o stanju ili bolesti koje životno ugrožavaju treba odmah otići liječniku.

Što treba imati u kućnoj lijekarni?


Sadržaj kućne ljekarne ovisi o broju, zdravstvenom stanju i dobi ukućana.

U velikom broju slučajeva dovoljno je da kućna ljekarna sadrži sljedeće:

- lijek za sniženje temperature
- sredstvo protiv kašlja i za olakšavanje iskašljavanja (biljni sirup)
- tablete protiv bolova
- sredstvo za nadoknadu tekućine i elektrolita (rehidraciju) kod povraćanja i proljeva
- sredstvo za odbijanje kukaca
- sredstvo za zaštitu od sunca
- dezinfekcijsko sredstvo za povrede (antiseptik za posjekotine i ogrebotine)
- ljepljive trake (flaster, hanzaplast) u nekoliko veličina
- sterilne gaze različite veličine, zavoji različitih širina i dužina
- toplomjer

Pri kupovini navedenih lijekova dobro je savjetovati se s ljekarnikom ili liječnikom.

Ako vi ili članovi vaše obitelji imaju određene potrebe za lijekovima zbog specifičnih bolesti i stanja, tada bi i oni trebali biti sadržani u vašem kućnom ormariću s lijekovima.

Tatjana Nemeth Blažić, dr. med

Preuzeto sa  Izvor (http://www.zdravlje.hr/clanak.php?id=13076)


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana