posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Staklo:providni nered  (Read 1527 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Staklo:providni nered
« on: 03-09-2006, 16:09:34 »

Mali broj supstanci koje koristimo u svakodnevnom životu može da se, po značaju i upotrebljivosti, uporedi sa staklom. Staklo je toliko obično i toliko jeftino da smo skloni da izgubimo iz vida njegove jedinstvene osobine
Prva proizvodnja stakla vezana je za Egipat i počela je pre gotovo pet hiljada godina. Plinije Stariji, u svojoj “Istoriji prirode” piše: “Brod sa sodom usidrio se na obali reke Belus, u Fenikiji. Trgovci koji su spremali jelo na morskoj obali uzeli su grumenja sode da bi na njih stavili zemljane sudove iznad vatre. Toplota plamena otopila je sodu koja je, u kombinacji sa peskom, stvorila providnu nepoznatu tečnost koja je posle hlađenja očvrsla.”
                       Staklo je amorfni čvrsti material dobijen topljenjem silicijumdioksida (SiO2), peska, sa baznim oksidima. Silicijumdioksid je najraspostranjeniji mineral na Zemlji. Kada je prozračan, naziva se kvarc ili gorski kristal. Prelepo drago ili poludrago kamenje, kao što su ametist, opal, ahat, citron… po hemijskom sastavu je takođe silicijumdiosksid.


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana