posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Šta roditelji treba da rade ako njihovo dete povraća  (Read 7374 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum

Kada bebica odluči da bljucne
Ako beba koja se hrani na flašicu često povraća, a uz to neprestano plače i ima proliv, verovatni uzrok je gastroenteritis
Idila: mama i tata se igraju sa svojom, osmesi lete svuda unaokolo. Bebica je upravo nono3la, pa je konačno zadovoljna i srećna. Smeje se; ovo godi srcu mlade majke, kojoj trenuci poput ovog trajno brišu sve uspomene o strahu, bolu, naporu i stresu koji su pratili trudnoću, porođaj i nekoliko prvih meseci posle bebinog dolaska na ovaj svet. Ponosni tata sedi pored i sa uživanjem posmatra igru svoja dva voljena bića. Tada pravi sudbonosnu grešku: ponet emocijama, leže pored svoje mlade supruge i uzima bebu u ruke. Diže je u vazduh, govoreći "bući- bući" ili neku sličnu glupost. Sve se odigrava u sekundi, kao u akcionom filmu: majka, koja zna šta sledi, pokušava da odreaguje, vičući "ne, beebaa je sad jelaaa...", osmeh na licu oca se pretvara u nedefinisanu grimasu, a iz bebinih malenih usta (još uvek razvučenih u nevini osmeh) počinje da kulja ono što je do pre minut bilo u maminim dojkama (plus nežni bebeći želudačni sok).

 
  KADA TREBA DIĆI UZBUNU

Odmah pozovite lekara ukoliko vaša beba:
- ispovraća svaki obrok u periodu od osam sati ili dva uzastopna obroka
- ima potpuno suva usta
- povraća nešto zeleno
- ima upale oči ili fontanelu
- pelene su suve duže od šest sati
- ako uz povraćanje pokazuje druge znake neke bolesti
Pedijatar će najbolje znati kako da pomogne vašoj bebi, u zavisnosti od toga šta nije u redu i koliko je tečnosti izgubila. Ne brinite: vaša beba je u sigurnim rukama kod stručnjaka!

PREVENTIVA

Ako majka ne doji, nego se beba hrani na flašicu, morate povesti mnogo računa o sterilizaciji. Morate prokuvati svaki deo sa kojim beba ili veštačka hrana dolaze u kontakt. Pripremljenu hranu treba brzo ohladiti pod hladnom tekućom vodom i staviti u frižider, ako je spremate za kasnije. Nikad ne ostavljajte pripremljen obrok na toplom duže vreme.
   
 
 
 
Epilog: tata odlazi da se presvuče, mama je pomalo ljuta, ali joj je i smešno, a bebac glođe prste svojih nogu. Pojma on nema.

Bljuckanje, povraćanje i uzroci
Situacija koju sam onako nevešto opisao usledila je posle najčešće greške koju (uglavnom očevi), prave pri nezi odojčeta; ne cimajte dete posle obroka. Bljuckanje je prirodna reakcija bebinog digestivnog trakta na drmusanje. Tata je dobio šta je tražio.

Ipak, beba će bljuckati i kada je niko ne drmusa. Ne brinite: ovo nije povraćanje, ni na koji način, i sasvim je prirodno. Bebin digestivni trakt je tako projektovan da skoro uvek izbaci jedan deo pojedenog ili popijenog i vrati ga na "slobodu". O povraćanju možemo govoriti tek ako beba izbaci većinu onog što je pojela. Povraćanje je češće kod beba koje se hrane veštačkom hranom nego kod onih koje nono3ju.

Ako beba koja se hrani na flašicu često povraća, a uz to neprestano plače i ima proliv, verovatno ima gastroenteritis. Ovo je vrlo ozbiljno stanje za malo dete, pošto može brzo da iscrpi mali organizam. Gastroenteritis je vrlo redak kod dece koja nono3ju. Izaziva ga obično hrana u kojoj ima bakterija (što je gotovo nemoguće kod majčinog mleka).

Šta činiti
Kako se treba ponašati ako bebica koja pije formulu povraća? Pre svega, prekinite uobičajenu ishranu 24 sata. Da biste nadoknadili tečnost koja je neophodna vašoj bebi, a koju obično dobija preko flašice, dajte joj češće ohlađenu, prokuvanu vodu, ili rastvor glikoze (tri kašičice na dva decilitra) ili potražite rastvor za rehidraciju u apoteci. Bebi treba najmanje pola litra dnevno.

U sledeća tri dana postepeno vraćajte hranu, ali na mala vrata. Krenite sa četvrtinom uobičajene količine praha prvog dana, pa povećajte na polovinu (drugi dan), a trećeg dana vratite sve u normalu.

I. Ć.
Glas javnosti


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana