posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Treći krajnik kao problem  (Read 2297 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Treći krajnik kao problem
« on: 31-08-2006, 15:41:43 »

Ako vaše dete noću hrče, govori i diše kroz nos, ima česte upale uva i sinusa, možda je u pitanju uvećani treći krajnik. Treći krajnik je limfno tkivo koje se nalazi visoko na zadnjem zidu ždrela, iza nosnih šupljina. Njegova uloga je zaštita od infekcija. Ukoliko je treći krajnik uvećan pa uzrokuje smetnje disanja na nos ili ako uzrokuje česte akutne upale uva, sekretorni otitis ili oslabljen sluh trebalo bi da se odstrani.


Nosna opstrukcija može da izazove hroničnu upalu sinusa, postnazalno slivanje koje za posledicu ima bronhitis. Najčešće se javlja kod dece i manifestuje kao otežano disanje na nos i hrkanje za vreme spavanja.

Kako da prepoznate uvećani treći krajnik

Ukoliko je kod deteta uvećan treći krajnik, primetićete sledeće simptome:

- nazalni govor (govor zapušenog nosa)
- hrkanje
- disanje na usta
- oslabljen sluh
- iscedak iz nosa
- dugotrajan kašalj
- poremećen govor
- glavobolja

Takođe, uvećan treći krajnik može da izazove ponavljanu ili dugotrajnu upalu uva, upalu nosa, ždrela i sinusa i zapušen nos.


Kada odstraniti krajnik?
Treći krajnik treba odstraniti samo ako izazove blokadu disajnih puteva što za posledicu može da ima razvoj plućnog srca (bolest srca nastala zbog poremećaja disanja). A odstranjivanje se preporučuje se i u sledećim slučajevima:

- ako je treći krajnik potpuno ispunio i zatvara deo ždrela iza nosnih hodnika,
- kod dece s čestom gnojnom upalom uva.

Relativne indikacije su: začepljenje nosa s iscetkom, disanje na usta, začepljenje Eustahijeve tube s upalom uha i/ili prividnim gubitkom sluha, abnormalan govor i poremećen razvoj zuba i lica.

Postoperativni tok
Deca su nakon zahvata nekoliko dana obično malaksala, bez energije i mogu da budu nemirna tokom noći. Bolovi nakon zahvata mogu da se leče analgeticima pri čemu treba izbegavati acetilsalicilnu kiselinu. Moguća je i nešto viša telesna temperatura (37,2-38,3°C), što ne treba da vas uznemirava. Dovoljno je da detetu date dosta tečnosti i eventualno iskoristite lekove za snižavanje temperature. Ukoliko je temperatura veća od 38,8°C, obavezno se javite lekaru. Iz nosa i/ili usta ne bi smelo da bude krvarenja. Ako se krvarenje pojavi, uspravite dete ili ga okrenite na stranu i odmah pozovite lekara. Mučnina i povraćanje se obično javljaju tokom prvih šest sati, a ako traju duže, svakako treba obavestite doktora. Prva tri dana nakon zahvata dete treba da pije mnogo tečnosti. Nakon prvog dana mnoga deca počinju da jedu laganu dijetu uključujući supe, krompire, banane, jaja i sok od jabuke. Dete može da nastavi da jede normalnu hranu kad oseti da je spremno za to.

Potrebno je mirovanje, a nakon toga postupan povratak svakodnevnim aktivnostima i školi/vrtiću kad se dete oseća dobro.

Zbog zarastanja rane i čišćenja tkiva deca često imaju neprijatan zadah iz usta. To se može ublažiti ispiranjem usta blagom tečnošću koja se može kupiti u apoteci. Žvakanje žvakaćih guma takođe pomaže.

Tokom oporavka od zahvata zbog oteklina deca dišu na usta pa često hrču. Hrkanje se može smanjiti stavljanjem većeg jastuka.

CDC/BT
blic


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana