posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Ubod pčele leči  (Read 2747 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline lijepa bosanka

  • Pekinezer :) av,av,av :)
  • Ultra mega giga forumas
  • **
  • Posts: 1788
  • Gender: Female
  • Bez zabune! Ovo nisam ja!! hihihi..
Ubod pčele leči
« on: 21-11-2006, 22:20:18 »

Ubod pčele leči!
Otrov insekta za bolje zdravlje   
   
Piše Sandra Labudović

Pred pčelinjim otrovom “uplaši se” ceo organizam, pa ubrza dotok krvi u bolestan organ, pospeši rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem i razmenu materija, stvara antitela, snižava pritisak i holesterol, jača srčana muskulatura... a rezultat je bolje zdravlje

Verovatno su mnogi bili svedoci da stariji dozvoljavaju da ih ubode pčela i pritom objašnjavaju da je to odlično za reumu. Ma koliko izgledalo čudno, ima naučnog razloga za to! Jer, verovali ili ne, otrov ovog insekta je lekovit.ZABRANJENO

Terapija pčelinjim otrovom NE preporučuje se kod:
- trudnoće
- alergija na pčelini otrov
- infektivnih oboljenja
- tuberkuloze
- psihičkih oboljenja
- bolesti jetre i bubrega
- sepse i gnojavih oboljenja
- dekompenzacije srca i krvnih sudova
- organskih oboljenja centralnog nervnog sistema


- Ako se pčelinji otrov koristi u malim dozama i pod nadzorom lekara, deluje ne samo na bolesne organe, nego i na organizam u celini - objašnjava apiterapeut iz Beograda, mr biohemije Žarko Stepanović, stalni saradnik našeg lista. - Otrov u telo može da se ubrizga ubodom insekta, injekcijom i akupunkturnom mikroinjekcijom, da se koristi u tabletama, ili ampulama sa prečišćenim otrovom, ali i da dospe kroz kožu lekovitim kupkama, utrljavanjem mastima /pčelinji otrov najčešće u kombinaciji sa kamforom/.

Po rečima našeg sagovornika, pčelinji otrov ubrzava dotok krvi u bolestan organ i na taj način utiče da minu bolovi, pospešuje rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem, razmenu materija i stvaranje antitela.

Snižava i pritisak, smanjuje nivo holesterola, povećava količinu hemoglobina i broj belih krvnih zrnaca, jača srčanu muskulaturu, deluje protivupalno, povećava radnu sposobnost, omogućuje bolji san i apetit. Jednom rečju, organizam se pred otrov mobiliše!LIČNA KARTA
OTPORAN I NA LED


Svaka pčela raspolaže kapljicom otrova teškom 0,2 -0,3 mg. To je bezbojna i gusta tečnost oporog ukusa koja vremenom postaje gorka sa kiselom reakcijom (do 5,5 pH). Na vazduhu brzo isparava, stvrdne se i sadrži 30-45 % suve materije, od čega su 80 % peptidi i belančevine.
Rastvara se u vodi i u kiselinama, ali ne u alkoholu. Suv otrov je sivo-beličaste boje i jako nadražuje sluzokožu nosa i očiju. Otporan je na promene temperature, tako da smrzavanje i visoka temperatura ne utiče na njega! U suvom obliku može da sačuva svojstva više godina, ne smetaju mu ni baze ni kiseline, ali pod uticajem bakterija i fermenata za varenje gubi delotvornost.
Od peptida najznačajniji su melitin, adolapin (utiče da mine bol i da se smiri upala), apamin (pospešuje lučenje nadbubrežnih hormona kortizola i adrenalina) i kardiopen (ubrzava rad srca za 50 %, a snagu kontrakcija za 150 %!)
.

Do sada je izolovano i izučeno desetak belančevina i peptida iz pčelinjeg otrova od kojih je većina korisna kod reumatičnih oboljenja i upale zglobova, rana koje sporo zarastaju, zapaljenja i oslabljenog imuniteta. Pomažu i u slučajevima bronhijalne astme, gihta, alkoholizma, bolesti disajnih organa, kožnih oboljenja (psorijaza), steriliteta, sprečava zgrušavanje krvi i štiti od zračenja.

- Samolečenje pčelinjim ubodima i preparatima od pčelinjeg otrova se ne preporučuje, a posebno ne bi trebalo da se dozvoli da pčela ubode u vrat - kaže Stepanović. - Otrov može da izazove burne reakcije kod pacijenata sklonih alergijama, pa terapija mora da se primenjuje oprezno i pod stalnom kontrolom kardiologa, reumatologa, alergologa, neurologa i, naravno, uz savete apiterapeuta.

NAPOMENA
U toku lečenja pčelinjim otrovom ne sme da se pije alkohol, da se puši, da se koriste jaki začini, jedu obilni obroci, niti da se dugo šeta. Da bi se izbegle neželjene reakcije, neophodno je da se povremeno urade analiza krvi i mokraće, i kontroliše pritisak. Ukoliko se kod pacijenta pojave reakcije, lečenje bi trebalo odmah da se prekine.
Posle primene ove terapije pacijentu se savetuje da leži 30- 60 minuta. Pored toga preporučuje se mlečno biljna dijeta bogata vitaminima, mineralnim solima i mikroelementima, a
svakodnevno bi 4x trebalo i da se jede nektarni pčelinji med (1-2 g na 1 kg težine).

                                                                                                                                             Bilje&zdravlje


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana