posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Umirite čir u jesen  (Read 2370 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Umirite čir u jesen
« on: 10-10-2006, 14:39:27 »

Smatra se da svaki odrasli stanovnik jedanput u životu oboli od čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. A čak 2,5 odsto stanovništva već ima čir - kaže Doc. Dr Radoje Doder, načelnik klinike za gastroenterologiju.

Čitaocima „Blica“ objašnjava kako nastaje, kako se leči. Šta izaziva čir. Sezonski karakter javljanja bolova, obično u jesen i proleće. Zašto se bol češće javlja u proleće i jesen nema ni danas jasnog objašnjenja, iako jedan broj bolesnika nema tu sezonsku periodičnost. Moguće je da je to zbog emotivnih tenzija koje su veće u tom periodu, a možda se radi o meteoropatama.
Kako nastaje

Čir je oštećenje svih slojeva sluznice želuca ili dvanaestopalačnog creva izavano želudačnom kiselinom. Uslov za nastajanje čira je upravo prisutnost te kiseline u želucu. Međutim, na nastanak čira utiče i niz drugih okolnosti. Vrlo je važno napraviti razliku između čira na želucu i čira na dvanaestopalačnom crevu. Naime, prvi nastaje pri slomu odbrambenh činalaca sluznice želuca, a drugi kao posledica dejstva agresivnih faktora, ali uz očuvanu odbrambenu funkciju. Ne treba umanjiti ni značaj psihičkog faktora koji je veoma bitan. Poznato je i da lekovi protiv zapaljenja, poznatiji kao antireumatici („andol“, „diklofen“, „brufen“ i sl.), najčešće izazivaju iritacije na sluznici, posebno želuca.

Simptomi

Najznačajniji simptom čira je bol koji ima određen karakter i jačinu, kao i lokalizaciju, način i ritam širenja, kao i periodičnost. Opisuje se kao tupi bol, pečenje, stezanje ili kao osećaj gladi. Karakter i intezitet bola zavise od lokalizacije i veličine čira i njegove dubine, kao i osetljivosti bolesnika na bol. Najčešće, čir želuca izaziva manje tegobe nego čir dvanaestopalačnog creva. Osetljivost na bol je različita kod pojedinih bolesnika, ali i kod istog bolesnika se tokom vremena menja. Emotivna tenzija i brige menjaju odnos bolesnika prema bolu, pa jačina bola nije često pravi pokazatelj težine i ozbiljnosti bolesti. Bol je lokalizovan u žilici između grudne kosti i pupka, ali postoje i druge varijacije, npr. može imitirati anginozni bol. Najčešće se bol ne širi, a ako se širi, onda ukazuje na komplikacije, na takozvanu penetraciju širenja prema gušterači. Takođe, ima ritam u odnosu na unos hrane, tako da bol prestaje oko pola sata posle uzimanja hrane. Kod čira na dvanaestopalačnom crevu unos hrane odmah izaziva prestanak bola, ali se javlja oko dva sata posle obroka ili kada je bolesnik gladan, pa često izaziva buđenje tokom noći. Žgaravica i „usta puna vode“ su česti kod čira na dvanaestercu, pa se bolesnici zbog čestih obroka najčešće ugoje.

Terapija

Terapijsko lečenje vrši se eradikacijom H. Pylori u trajanju od sedam dana i eventualano se nastavlja terapija do dve sedmice sa blokatorima protonske pumpe tipa omeprazola. Cilj antiulkusne terapije je da se postigne nestanak simptoma, zaceljenje čira, prevencija nastanka ulkusne niše kao i prevencija komplikacija.

B. Tasić

blic


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana