posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Vaginalni sekret  (Read 55099 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline AquArius

 • .. sfumato ..
 • Daktilograf pocetnik
 • ***
 • Posts: 3329
 • Gender: Female
 • AnAnymous
Vaginalni sekret
« on: 06-01-2007, 13:36:04 »

Vaginalni sekret

Vaginalni sekret sam za sebe ne predstavlja neko odredjeno patolosko stanje ili oboljenje, vec samo simptom kao sto je naprimer glavobolja, povracanje, povisena telesna temperatura. leci se lokalno ali je uvek potrebno ustanoviti uzrok koji je doveo do pojave ovog simptoma.

Prema osobinama sadrzaja sekreta deli se cistoca vagine na 3 stepena:

# I grupa sekreta - sekret je bez mikroorganizama i bez gnoja
# II grupa sekreta - sekret bez gnoja, ali sadrzi izvesne bakterije

Ove dve grupe sekreta predstavljaju normalan sekret vagine

# III grupa sekreta - je sekret koji sadrzi bakterije i gnoj
# IV grupa sekreta - je sekret koji sadrzi gonokoke
# V grupa sekreta - je sekret koji sadrzi trihomonade
# VI grupa sekreta - sekret koji sadrzi mikoze (gljivice)

Jedna od vaznih uloga vagine je da stvara odbranu protiv prodora spoljnih bakterija u nju i u unutrasnje delove polnih organa. Ovaj zadatak ona obavlja putem biohemijskih procesa kojima upravljaju jajnici. Sluzokoza vagine je uvek vlazna a normalna flora vagine sastoji se iz Dederlajnovih bakterija. Preduslov za odrzavanje flore vagine je kisela sredina koja tokom menstrualnog ciklusa varira ali je kisela u proseku ph 4 -4,5. Harmonicnom simbiozom izmedju zida vagine, Dederlajnovih bakterija pod protektorijatom hormona jajnika stvara se odbrambena moc vagine tj. bakterijalno samociscenje vagine koja je izlozena prodoru bakterija iz spoljasnjeg sveta.

Svaki poremecaj biohemijskih procesa moze dovesti do prodora bakterija i stvaranje kolpita - vaginitisa, ciji je simptom pojacani i sadrzajem izmenjeni sekret.

Uzroci mogu biti unutrasnji i spoljasnji.

Od unutrasnjih uzroka cesto moze biti povecana propustljivost zida vagine za tecnost, zato sto je tkivo slabo ili zid vagine ostecen. Posledica ovoga je da Dederlajnovih bakterije ne mogu da stvore dovoljnu kolicinu mlecne kiseline i time osiguraju sekretu vagine dovoljnu kiselost. Slabi odbrambena moc flore vagine, vise ne moze da se odupire invaziji bakterija ili drugih patogenih mikroorganizama one dobijaju prevagu nad normalnom florom i sadrzaj vaginalnog sekreta cine sve necistijim. Pri ovakvom stanju u razmazu sekreta vagine nalaze se umesto odlubljenog epitela vagine i njene normalne flore, mnogobrojne bakterije kao sto su streptokoke, stafilokoke, diplokoke, grampozitivni i gramnegativni stapici i td. i nesto manja ili nesto veca kolicina leukocita.

Pojacani vaginalni sekret nije samo prosto povecanje kolicine sekreta vec i izmena njegovih osobina a one zavise od uzrocnika koji ga stvara pa moze biti sluzav, vodnjikav, penast, gnojav, krvavo vodnjikast, trulezan, neprijatnog mirisa.

Drugi endogeni faktor moze biti poremecaj regulacije sudovno-nervnog sistema. Pri njemu postoji labilnost sudova celog tela koji se ispoljava lakim crvenjenjem lica, hladnim i vlaznim rukama i nogama, brzim zamaranjem, poremecenom sekrecijom zelutca.

Jos jedan unutrasnji uzrocnik je je nedovoljna funkcija jajnika.

Najcesci uzrok su opsta oboljenja kao sto su akutne i hronicne infektivne bolesti, grip, angina, secerna bolest.

Spoljasnji faktori - kolpit-vaginitis nastao usled prodora patogenih mikroorganizama u vaginu , cija je invazija veca od odbrambene moci vagine. Ovaj prodor je mogus polnim odnosom, upotrebom zarazenih predmeta za higijenu. Uzrocnici mogu biti i hemijski, termicki ili neko strano telo uneto i zaboravljeno u vaginu.

Preuzeto sa:  TopVita (http://www.topvita.info/clanak.asp?id=191)


Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Odg: Vaginalni sekret
« Reply #1 on: 10-10-2009, 00:55:32 »
Razlikujemo šest stepeni vaginalne čistoće, odnosno šest grupa vaginalnog sekreta, kako se to najčešće u svakodnevnom radu govori.

Prva grupa vaginalnog sekreta odlikuje se prisustvom sluzi, ponekog leukocita i mnoštvom Doderleinovih bacila. Ovaj nalaz je dosta redak i susreće se kod devojčica pre puberteta.

Druga grupa vaginalnog sekreta sadrži malo leukocita i sluzi, dosta Doderleinovih bacila, poneki streptokok, stafilokok i redak bacil koli. Takav nalaz se smatra normalnim.

Treća grupa vaginalnog sekreta sadrži dosta leukocita, mnoštvo patogenih bakterija, nema Doderleinovih bacila, katkad se može naći i poneki Trihomonas vaginalis. Sekrecija tada ističe iz vagine, prlja rublje žene i stvara okolno crvenilo, svrab i bol. Nekada može proći nezapaženo i bez reakcije. Dosta veliki procenat žena ima u svom nalazu treću grupu vaginalnog sekreta koji, bez obzira na to da li smetnje postoje ili ne, treba da se leči upravo zbog toga što se infekcija ushodno širi i neopaženo pređe u hronična zapaljenja.

Četvrta grupa vaginalnog sekreta karakteriše se obilnom žućkastom sekrecijom. Izazivač je gram–negativni diplokok–gonokok. Veoma brzo se širi i zahvata veliki broj seksualno aktivnih a promiskuitetnih osoba, tako da u kratkom vremenskom intervalu oboli veći broj osoba. U narodu ova vrsta polno prenosive bolesti poznata je pod nazivom „triper“ ili „kapavac“, upravo zbog sekrecije koja se prilikom pritiska na penis iz njega izliva kapanjem. Iz tih razloga, skoro uvek se na pregled javlja muškarac koga pečenje pri mokrenju i obilje sekrecije upućuju na pregled. Naša zakonska obaveza je da prijavimo tu vrstu oboljenja, zbog ozbiljnosti posledica koje nosi neadekvatno lečenje i načina i brzine širenja infekcije. Istovremeno se sprovodi lečenje i muškarca i žene, antibiotikom na koji je uzročnik osetljiv. Gonokokna infekcija nekada prođe nezapaženo, ili se usled nedovoljnog terapijskog tretmana gonokok preseli ushodno i ugnezdi u cervikalnim žlezdama, tako da tu može dugo da nezapaženo boravi, ali i da izazove veoma ozbiljna oboljenja organa karlice.

Peta grupa vaginalnog sekreta izazvana je bičarem koji je normalan stanovnik završnih partija debelog creva–Trihomonas vaginalis. Aktivno se kreće, pa nepravilna higijena (pranje odoydo na gore ili nepravilno brisanje posle defekacije), kao i niz drugih momenata, mogu dovesti do infekcije ovim dosta upornim, neprijatnim i recidivima sklonim uzročnikom. Pored seksualnog puta, u ginekologiji veliki značaj u infekciji trihomonasom imaju kateteri, pa se stoga preporučuju samo sterilni i za jednokratnu upotrebu.

Šesta grupa vaginalnog sekreta nastaje usled infekcije kandidom albikans. U preparatu se nalazi dosta leukocita, deskvaminisanih ćelija, sluz i kolonije gljivica kandide albikans, koja na sluzokoži vagine stvara malinast izgled, pa se dijagnoza može postaviti sa sigurnošću i bez uzimanja brisa. Isti taj uzročnik kod novorođenčadi može da izazove soor (mlečac), pa razlog infekcije treba potražiti u porođaju i kasnijoj higijeni ruku. Ova vrsta infekcije se prenosi polnim putem, a kisela sredina pogoduje za njen razvoj

http://sr.wikipedia.org/wiki/Pregled_vaginalnog_sekreta


Prva i druga grupa vaginalnog sekreta predstavljaju normalan nalaz,normalnu fiziološku vaginalnu floru,koju čine ćelije vaginalnog epitela i Dederlajnovi bacili.

Treća grupa vaginalnog sekreta  bi uslovno rečeno bila normalan nalaz za seksualno aktivne žene,kada pored elemenata koji su prisutni kod druge grupe,možemo naći i leukocite i  po neku bakteriju.Međutim , ako su leukociti i bakterije prisutni u velikom broju , ili imamo znake bakterijske vaginoze, apostoje i određeni simptomi u vidu peckanja ili svraba , potrebno je lečenje.Preporučuje se  lokalna terapija vaginalnim tabletama širokog spektra ili metronidazol (Mac-miror ,Neo-penotran,Orvagil vag) Ukoliko nakon  date terapije nema znakova poboljšanja odnosno izlečenja , preporuka je uraditi ciljano vaginalni bris sa antibiogramom ,i  na osnovu njega lečiti. Kod upornih infekcija,gde se obično radi o Ešerihiji koli ili nekoj drugoj crevnoj bakteriji,preporuka je ispitivanje partnera,u smislu brisa glansa,uretre, spermokulture.Crevne bakterije kao i bakterije iz grupe Streprokoka  danas su uzročnici steriliteta odnosno prevremenih porođaja,pa se savetuje trudnicama i onima koji planiraju trudnoću da rade ove bakteriološke briseve.

Četrvrta grupa vaginalnog sekreta podrazumeva infekciju Najserijom gonoreje,ili kako ga još zovu triper ili kapavac.Najčešće se prenosi seksualnim putem,i uvek se leče oba partnera.Terapija podrazumeva primenu antibiotika:Dovicin 2x100 mg(7 dana) ili Eritromicin 4x500mg(7 dana).

Peta grupa vaginalnog sekreta  označava infekciju protozoom Trihomonas vaginalis .Prenosi se seksualnim putem,preko predmeta,kupanjem u bazenima,češća je kod žena.Leče se oba partnera oralno metronidazolom,Orvagil 3x250mgtokom 7 dana,ili kratkim tretmanom Atrikan  2x1 tokom 4 dana,a kod žena preporučuju se vaginale tablete sa metronidazolom,Neo-penotran ili Orvagil.

Šesta grupa vaginalnog sekreta je infekcija Candidom albicans,tj. gljivice.
Žene  će  na 10% svojih partnera preneti infekciju,a partneri na 80% svojih partnerki.Kod muškaraca je simptomatologija mnogo oskudnija,a kod žena  ova gljivica postoji i kao saprofit koji u određenim stanjima ,posebno kod  hroničnih bolesti i pada imuniteta ,postaje patogena i pravi smetnje.Kod poremećaja vaginalne flore može biti uporna.Terapija podrazumeva lokalnu terapiju antimikotičkim vaginalnim tabletama,Kanesten,Mac-miror,Neo-penotran,Mycoryl,kao i oralnu  terapiju Diflukanom.Često su gljivice pojavljuju kod primene antibiotika koji remete vaginalnu floru,zbog čega se preporučuje uzimanje antimikotične terapije preventivno u toku antibiotske terapije,kao i primena prebiotika kao što su Lactogyn i Lactovag.
http://www.21dan.com/tema/infekcije_grupe.jsp

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana