posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Veliko prolećno spremanje organizma  (Read 10174 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Veliko prolećno spremanje organizma
« on: 05-06-2006, 10:03:47 »

Reči „čišćenje organizma“ kod većine podsvesno izazivaju neprijatnu asocijaciju na agresivne tretmane. Detoksikacija ipak nije nasilje nad telom, već njegov prirodno programiran potencijal koji neki od savremenih aparata samo potpomažu i čine efikasnijim.

Izvor: Zdrav život

Sanitarni čvor organizma

U našem telu već postoji idealan sanitarni čvor koji se sastoji od pet međusobno usklađenih sistema, a to su: limfni, respiratorni, urinarni, digestivni i koža.

Zato naš organizam ima sve uslove da se, uz našu pomoć, sam postara o sebi!

U savremenoj medicinskoj literaturi otpadom se smatraju sve štetne materije koje opterećuju naš organizam i koje je potrebno izbaciti, a to su: toksini, naslage soli, višak sluzi i razni konkrementi (kamenčići i druge stvrdnute tvorevine).

U našem organizmu ima štetnih materija različitog porekla: pesticida, dodataka hrani, konzervanasa, alergena, kiselina i soli teških metala, radionukleida nitrata, raznoraznih hemijskih stimulatora, antibiotika, slobodnih radikala, ali i produkata metabolizma koji se obrazuju u svakom, pa i u potpuno zdravom organizmu u svim životnim stanjima, ako ništa drugo – samo od toga što smo živi.

Jetra odlučuje

Sanitarni sistem organizma neutrališe i izbacuje ove štetne materije i svaki od organa ima svoj zadatak. Želudačna kiselina, na primer, uništava bakterije, creva potiskuju i izbacuju fekalni sadržaj, koža izbacuje toksine putem znoja, limfni sistem zajedno sa telesnim tečnostima transportuje i produkte razmene materija u jetru, gde se limfa filtrira i gde se odvija neprekidno čišćenje krvi. Jetra rešava koje će materije ostaviti u krvotoku, a koje će eliminisati iz organizma.

Glutation – lakmus za štetne materije

Proces čišćenja počinje na ćelijskom nivou, i to posebnim proteinom – glutationom. Glutation locira štetnu materiju i „prilepljuje“ se za nju. Ćelija „zna“ da molekul obeležen glutationom treba da izbaci. U stanju potpunog zdravlja obrazuje se dovoljna količina glutationa, ali se veoma često dešava i da nivo štetnih materija prevaziđe kapacitete sistema za čišćenje, što dovodi do stanja bolesti.

Savremena tehnologija i ljudski nemar u ogromnoj meri zagađuju životnu sredinu, što se direktno odražava na povećano opterećenje na naš organizam, pa on počinje da troši glutation mnogo brže nego što može da ga sintetiše. Štetne materije se više ne eliminišu iz organizma, nego se odlažu i skladište, što neodoljivo podseća na sliku kontejnera sa radioaktivnim otpadom potopljenim na dnu okeana.

Sve profilaktičke procedure, lečenja ili dijete treba početi čišćenjem. Jedino će se tako dobiti maksimalan efekat lekova, a za vreme gladovanja ili dijeta toksini neće trovati organizam. Da bi čišćenje bilo efikasnije, treba ga sprovesti u nekoliko etapa. Na primer, ako su bubreg ili debelo crevo prepuni toksina, čišćenje krvi biće samo traćenja vremena i novca.


Mozda će vam ovaj tekst u nastavcima pokvariti današnji doručak i ručak, ali možda niko tako brutalno do sada nije bio iskren prema vama. Ti si ono sto jedeš. Možeš da kriješ od drugih ili čak i od samog sebe, ali ne možeš ništa sakriti od sopstvenog želuca i creva. Ako ovo proleće niste dočekali vedri, poletni i radosni, bez virusa, glavobolja, temperature i mutant gripova, možda je vreme za ozbiljnu detoksikaciju svega onog što u pristojnom razgovoru čak i ne pominjemo.

Izvor: Zdrav život

Specijalisti preporučuju da se veliko spremanje započne od čišćenja creva, da bi se na vreme pripremili putevi za izbacivanje štetnih materija. Ako se počne sa čišćenjem drugih organa, toksini iz debelog creva će se vraćati u krv, pa će dalji trud u primeni ostalih metoda biti besmislen. Čak je uzimanje vitamina potpuno beskorisno ako je zid debelog creva „impregniran“ otpadnim materijama, jer će u tom slučaju svi uneti korisni sastojci  biti samo sprovedeni kroz crevo direktno u kanalizaciju.

Etapa 1 - Čistimo sistem za varenje

Osnovna pravila

Postoje dva važna pravila: temeljito žvakanje hrane  i prestajanje sa jelom istog trenutka kad utolimo glad!

ŽVAKANJE JE POLA VARENJA

Da li svaki zalogaj žvaćete i prevrćete u ustima 20 puta? Ogromna većina nas to ne radi nikada, pa zato u želudac stiže slepljena i gnjecava grudvica skoro bez imalo fermenata. Osim što je nedovoljno fermentisana, takva grudvica ni mehanički nije pripremljena za želudac. Zbog toga želudačni sok i žuč mogu da deluju samo površinski, dok unutrašnjost te grudvice ostaje nesvarena.

Svoje putešestvije kroz digestivni trakt nastavljaju belančevine koje se ne mogu  svariti u baznoj sredini tankog creva, ali to nije jedina šteta koju nanosimo svom organizmu.  Zid tankog creva nije ravna površina, već se sastoji iz mnoštva pregiba prekrivenih tankim crevnim resicama, pa nam naša nesvarena „grudvica“ hrane pričinjava štetu i dinamičkim putem: putujući kroz tanko crevo, prileže na zid creva, pa fizički ometa resorpciju i onih materija koje su uspele da se razgrade (belančevine, masti, ugljeni hidrati i vitamini).

DEBELO CREVO KAO DEPONIJA

U debeleom crevu, dužine 2m se formira:

Fekalni sadržaj

„Oblepljujući“  sluzokožu creva, smanjuju korisnu površinu koja ima zadatak da resorbuje vodu, vitamine rastvorljive u vodi i mikroelemente, što može dovesti do pojave avitaminoze, bez obzira na to što u unetim namirnicama ima puno vitamina.

U ostacima hrane, počinju  hemijske reakcije razlaganja, pri čemu se obrazuju toksini ili otrovi.

Zaglavljujući se i taložeći po džepovima debelog creva, ovaj sadržaj otežava prohodnost i zadržava regularni, svakodnevni fekalni sadržaj, tako da i on počinje da se razlaže u samom crevu.

Toksini

Najveći problem je u tome što crevo, dok se toksini obrazuju, sve vreme vrši resorpciju. Tako se umesto korisnih materija u krv apsorbuju otrovi, i to u ogromnim količinama, jer za taj proces nisu potrebni specijalni fermenti, kao što je to slučaj sa sastojcima korisnim za naš organizam. Toksini su po svojoj hemijskoj strukturi sposobni da prodiru kroz ćelijsku membranu.

Gasovi

Gasovi formiraju mehuriće koji prekrivaju određeni deo korisne resorptivne površine.

Gasovi se kreću brže od normalne peristaltike (pokreta) creva, gurajući ispred sebe sadržaj, pa crevo ne uspeva da resorbuje u potpunosti vitamine sa mikroelementima.

Gasovi rastežu crevo, čime slabe normalni tonus mišićnog sloja u zidu creva, pa dolazi do diskinezije (slaba pokretljivost) debelog creva.

ŠTA DA SE RADI

KLISTIRANJE  je najdostupniji način delimičnog čišćenja, kojim može  da se ispere oko 30cm debelog creva. Za klistiranje se koristi specijalna posuda koja može da primi 2 l vode. Voda mora da bude prokuvana i ohlađena na 20-22˚C. U vodu se može dodati rastvor žalfije, majčine dušice, nevena, kamilice, listova breze, semena ukropa. Zapremina klizme ne treba da bude manja od 2l.

HIDRO KOLON TERAPIJA je i do trideset puta efikasnija od klistiranja. Sprovodi se u ordinacijama uz pomoć specijalnog aparata. Lekoviti rastvor temperature 36-37˚C polako i postepeno cirkuliše kroz debelo crevo, pa se za 30-40 minuta, koliko traje jedna procedura, kroz crevo propusti oko 40l vode. Mlaka voda razmekšava, otapa i spira sloj po sloj nakupljenog sadržaja. Optimalni broj procedura propisuje lekar zavisno od stanja debelog creva, načina ishrane, uzrasta i drugih činilaca koji se utvrđuju tokom anamneze tj. razgovora sa pacijentom. Obično se radi od 5 do 7, pa i 10 procedura u intervalima od 2-3 dana, ali je najčešće dovoljno 6. Pored konkretnih rezultata koji se postižu fizičkim ispiranjem debelog creva, menja se i psihoemocionalno stanje, imuno stanje organizma, a može se delovati i na sniženje telesne težine.

OZON TERAPIJA se kombinuje sa hidro kolon terapijom, tako što se u očišćeno debelo crevo insuflira medicinska smeša kiseonika i ozona (rektalna insuflacija). Ozon veoma moćno i sistematski deluje na organizam. On se brzo apsorbuje preko veoma prokrvljenog zida creva i, cirkulišući kroz organe, oksidiše sve patogene materije i toksine u telu.

Plan velikog prolećnog spremanja...etape dva, tri i četiri

Namirnice koje čiste organizam 

Jabuke i grožđe sadrže vlakna koja čiste debelo crevo i jačaju imunitet. Artičoke poseduju antioksidantna svojstva, poboljšavaju proces metabolizma, cepaju lance masnih kiselina i dobro deluju na funkciju jetre. Ribizla ima enzime koji učestvuju u čišćenju krvi i baktericidno deluje u urinarnom sistemu. Spanać, salata i kupus čiste naš digestivni sistem i korisniji su ako se konzumiraju u svežem stanju. Limun sadrži antioksidantne i antiseptične komponente, kao i vitamin C, koji učvršćuje imunitet. Jogurt s fitobakterijama sadrži mlečni protein koristan za koštano tkivo i podržava imunitet.

ETAPA 2

Čistimo limfu

Da bismo se spremili za čišćenje jetre, potrebno je očistiti limfu i krv: s jedne strane, unoseći u organizam biološki aktivnu čistu tečnost (terapija sokovima), a sa druge, izbacivanjem toksične i ustajale tečnosti iz svog tela (parna masaže), za šta nam je potrebno oko mesec dana.

Terapija sokovima

Trebalo bi piti sveže pripremljene sokove odmah, jer oksidacija počinje već za 2-3 minuta. Voće i povrće od kojeg pravimo sok treba da je zrelo. Sokove piti nekoliko minuta pre obroka. Dnevno treba popiti od 1-4l soka. Proces čišćenja se ubrzava kombinovanjem terapije sokovima sa kupanjem u kadi.

KRV

Krv veoma efikasno čiste crvene namirnice: višnje, ježevika, crveno grožđe, ribizla, cvekla, crveni kupus, pa ih treba uključiti u svakodnevni meni i dva puta godišnje sprovesti tronedeljnu kuru: uzimanja pola čaše soka od ribizle sa medom, i to: prve nedelje  3 puta dnevno, druge nedelje 2 puta i treće nedelje jednom dnevno.

ETAPA 3

ČISTIMO JETRU

Pre nego da počnemo čišćenje jetre, obavezna je konsultacija s lekarom i provera da li postoji kamen u žučnoj kesi. Ako je sve u redu, potopiti  3 kašike ovsa, 2 kašike listova brusnice, 2 kašike listova breze u 4l vode i ostaviti da stoji na hladnom. U drugoj posudi kuvati da proključa 1 šolja rasečenih šipaka i 1 šolja vode i ostaviti da odstoji 24 časa. Sutradan u prvu posudu dodati 2 kašike kukuruznog rilca, 2 kašike sporiša i prokuvati 15 minuta. Kad se sve ohladi, pomešati čajeve iz prve i druge posude, procediti i čuvati u frižideru u tamnim flašama. Čaj piti 10 dana topao, pre jela i to: prvi dan 50g, drugi 100g, treći 150g i dalje sve po 150g. Procedura se ponovi kroz 2 nedelje. Tokom čišćenja jetre preporučuje se post.

ETAPA 4

ČISTIMO BUBREGE

Osnovni uzrok toksikacije bubrega je prekomerno uzimanje hrane, jer se tada obrazuju makromolekularna jedinjenja koja ne mogu da izađu kroz bubrege, zadržavaju se i ometaju pravilno funkcionisanje bubrega. Ipak, bubrege možemo čistiti samo profilaktički, jer se bilo koja ozbiljna disfunkcija bubrega mora rešavati kod lekara specijaliste. Bubrezi se najefikasnije čiste saunom, jer je koža najveći organ preko kojeg se izbacuju toksini iz organizma. Pored toga, postoji veliki broj namirnica sa dijuretičkim svojstvima, među kojima je najdelotvornija – lubenica.


http://www.b92.net/zivot/zdravlje.php?nav_id=199538
« Last Edit: 05-06-2006, 22:34:22 by Bred »


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana