posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Vitamin C, askorbinska kiselina  (Read 2310 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Vitamin C, askorbinska kiselina
« on: 22-08-2006, 02:42:59 »

Otkriveni I izolovan 1932 godine, a sintetisan 1934.
Neodstatak vitamina C izaziva bolest skorbut.
Organizam coveka sadrzi izmedju 2 I 4 g vitamina C ( oko 1500mg)
S obzirom na dnevne potrebe za vitaminom C, mooguce je u toku 3 meseca  trositi ove reserve bez unosenja vitamina C I bez pojave deficita.
Hemijska struktura vitamina C ukazuje na veliku slicnost sa glukozom. Glukoza je prirodni prekursor vitamina C.Biljke vrse konverziju glukoze u vitamin C. Mnoge zivotinje mogu da sintetisu askorbinsku kiselinu I ona za njih nije vitamin.

Funkcije vitamina C

Vitamin C ima vaznu ulogu u mnogim procesima u orgnaizmu. Kao prvo, predstavlja jednu od najaktivnijih redukujucih supstanci u organizmu I igra vaznu ulogu u procesima promene hrane. Njegova kiselost odrzava gvozdje u fero obliku povecavajuci tako apsorpciju gvozdja, Na slican nacin podstice I apsorpciju kalcijuma. Bez prisustva dovoljne kolicine vitamina C poremeceno je normalno formiranje dentina zuba , zubi su slabi I nestabilni zbog smanjenja kalcifikacije.
Dovoljne kolicine vitamina C su takodje potrebne za sintezu 2 neurotransmitera koji su neophodni za prenosenje impulsa izmedju celija.
Poseban znacaj vitamina C imau sintezi kolagena. Kolagen, kao vezivno tkivo , drzi celije zajedno. 2 glavne aminokiseline u kolagenu su hidroksiprolin I hidroksilizin izvedene iz prolina I lizina uz pomoc vitamina C. Uslucaju hipovitaminoze vitamina C ne vrsi se ova konverzija lizina I prolina I to upravo doprinosi klinickim simptomima skorbuta.
U slicaju skorbuta, krvni sudovi postaju osetljivi, kapilari pucaju,dolazi do krvarenjadesni, ispadanja zuba. Osobe obolele od skorbuta imaju ceste frakture kostiju I malformacije.
Mnogi lekari preporucuju velike doze vitamina C (300mg) pre I posle hirurskih intervencija zbog lakseg zarastanja rana.


Unos i apsorpcija vitamina C

Uposteno govoreci, nivo askorbata u plazmi je merilo unosa vitamina C.Nizak nivo ne znaci da osoba  boluje od skorbuta , ali je to ozbiljno upozorenje. Ovaj nizak nivo askorbata u plazmi ne mora uvek da reflektuje unos vitamina C. Naime, smanjen nivo askorbata se moze javiti kod osoba sa  hronicnim zapaljenjima, kod pusaca, kod osoba koje su u stalnom stresu ili kod zena koje koriste kontraceptivna sredstva.

Dnevne potrebe

Za odrasle osobe oba pola preporucuje se dnevni unos hranom od 60-100mg vitamina C. U novije vreme se ove doze povecavaju, ali nem apodataka da se velikim dozama postize prisustvo vece kolicine ovog vitamina u tkivima, niti poboljsava opste zdravstveno stanje.
Prevremeno rodjene bebe imaju jako male reserve ovog vitamina, te su dnevne potrebe z anjih oko 100mg dnevno.
Novorodjene bebe dobijaju oko 35mg vitamina C iz mleka majke.Preporucuje se jos oko 7-12mg vitamina C dnevno.
U toku trudnoce preporucuje se dodatnih 25 mg dnevno , a u periodu laktacije dodatnih 40mg dnevno.

Toksicnost

Doze vitamina C koje su vece od 1g, vec mogu da imaju stetno dejstvo.

Preterano visoke doze vitamina C prouzrokuju dijareju, suva usta, mucninu, a takodje mogu da dovedu do stvaranja kamena u bubregu (oksalati).

Terapija

Lecenej skorbuta. Lecenej prehlada.
Uloga I upotreba vitamina C kod pojedinih vrsta kancera kao I kod mentalnih oboljenja nije dovoljno objasnjena.
Industrijski vitamin C se Kristi kao antioksidans.

Namirnice kao izvor vitamina C
Najbogatiji u vitaminu C su plodovi citrusa, paradajz, zeleno povrce.
Dnevne potrebe u vitaminu C se zadovoljavaju 99% konzumiranjem voca I povrca , a unosenejm mesa, riba, jaja svega 1%.
 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana