posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Vodom protiv kamena  (Read 2950 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Vodom protiv kamena
« on: 05-09-2006, 15:45:27 »

Kamen u mokraćnim organima može biti različite veličine, od zrna peska do kamena težine jednog kilograma. Takođe može biti različitog oblika, boje, čvrstine i različitog hemijskog sastava.


Najčešće nastaje u bubrezima, ali može da se pomeri i zaglavi u mokraćovodima (urether), u bešici ili u mokraćnom kanalu (urethra). Veliko kamenje u bubrezima često izaziva jake kolike koji se prostiru sve do donjeg stomaka i polnih organa. Simptomi karakteristični za kamenje u bešici su bolovi pri hodu, krv u mokraći, isprekidan mlaz mokraće ili peckanje za vreme mokrenja.

Kamenje u mokraćnim organima nastaje usled prevelike koncentracije određenih supstanci koje se kristališu, a kristali se pretvaraju u grudvice. U 80 odsto slučajeva reč je o naslagama iz kalcijuma i oksalata, ali kamenje može da nastane i od mokraćne kiseline, kalcijum-fosfata, cistina i drugih supstanci.

Dijagnoza i terapija
Na osnovu analize mokraće, urolog će utvrditi da li u njoj ima kristala i crvenih krvnih zrnaca. Pomoću aparata za ultrazvuk uglavnom može da se utvrdi položaj kamena, a u suprotnom treba pribeći rendgenskom snimanju ili magnetnoj rezonanci.

U mnogim slučajevima problem može da se reši unošenjem velike količine tečnosti, koja u kombinaciji sa analgeticima i sredstvima koja deluju protiv grčeva podstiče izbacivanje kamenja iz organizma. Ukoliko ova metoda ne daje rezultate, primenjuje se vantelesna litotripsija udarnim talasima (ESWL), koja podrazumeva razbijanje snažnim zvučnim impulsima i ne oštećuje tkivo.

Kamenje može da se odstrani iz bubrega i pomoću igle za punkciju (dospeva kroz kožu do bubrega) ili pomoću tankog endoskopa (kroz mokraćovod, bešiku i mokraćni kanal stiže sve do bubrega).

Preventiva
S obzirom na činjenicu da se kod 50-60 odsto pacijenata ponovo stvori kamen u mokraćnom kanalu, veoma je važno primenjivati preventivne mere koje se inače svima preporučuju.

- Krećite se što više, smanjite težinu: redovnom sportskom aktivnošću (brzo hodanje, džoging) reguliše se metabolizam, pa se u mokraći stvara manje supstanci koje se kristališu. Drmusanje tela podstiče izbacivanje peska i kamenčića iz organizma.

- Što više tečnosti: Potrebno je da unesete toliko vode ili razređenih sokova od voća i povrća da svakodnevno izlučite 2-2,5 litara mokraće. Na taj način se štetne materije izbacuju iz organizma.

- Snizite nivo kiseline u mokraći: Meso, iznutrice, riba, soja i sočivo podstiču stvaranje kiseline u mokraći, a time i kristala. Zato se preporučuje unošenje baznih namirnica (agrumi, povrće, voće, krompir). Izbegavajte namirnice bogate oksalatima, kao što su spanać, blitva, peršun, cvekla, crni čaj i instant-kafa.

Bubrežne kolike
Osetili ste oštar bol u krstima, koji se širi ka stomaku i preponama. Najverovatnije je reč o bubrežnim kolikama, koje su najčešće izazvane kretanjem kamenčića u bubrezima. Veći kamenčići mogu biti potpuno mirni i oni ne izazivaju nikakve tegobe. Ali sasvim mali kamenčići izazivaju nesnosan bol. Kamenčići (pesak) u mokraćnim kanalima izazivaju kolike koje se šire od slabina do prepona. Pesak u mokraćnoj bešici izaziva neugodan osećaj i potrebu za mokrenjem. Ti bolovi su često praćeni mučninom i povraćanjem, znojenjem i povišenom temperaturom.

Šta da radite? Napunite kadu toplom vodom i opustite se deset minuta. Zatim na stomak stavite paket leda. Nipošto ne stavljajte vruće obloge. Možete popiti neki spazmolitik (tipa buskopana) i analgetik. Treba povećati unošenje tečnosti: lekari preporučuju dva litra urološkog čaja.

CDC/MA


Ko oboleva
Kad se jedanput kod nekoga pojavi više od jednog kamena, najverovatnije će ih se pojaviti još. Kod osoba u čijoj su porodici postojali slučajevi kamena u bubregu postoji veća verovatnoća da će ih i oni naslediti. Česte infekcije urinarnog trakta, bubrežni poremećaji, kao što su cistične bubrežne bolesti i metabolički poremećaji takođe su povezani sa stvaranjem kamena.

Uzroci nastanka
Nedovoljno kretanje i unošenje tečnosti, voća i povrća, kao i preterano konzumiranje mesa i alkohola glavni su uzroci stvaranja kamenja, koje nastaje kao posledica poremećaja metabolizma. Kamenje u mokraćnim organima često imaju ljudi koji pate od viška kilograma, dijabetičari ili pacijenti koji boluju od upale mokraćnih puteva.

blic


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana