posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Биће затворени многи факултети у РС  (Read 4876 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline frckica-j

  • Moderators
  • Ultra mega giga forumas
  • ***
  • Posts: 1369
  • Gender: Female

Биће затворени многи факултети у РС
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће се у РС затворити многи факултети јер не дају квалитетне кадрове.

- Престаће се са праксом да свака општина има факултет - изјавио је Додик на јучерашњој јавној расправи о мјерама Владе за сузбијање економске кризе одржаној у Бањој Луци. Он је додао да су РС потребни високообразовани кадрови, али да није довољан квантитет, већ се мора водити рачуна и о квалитету.

Министар просвјете и културе РС Aнтон Касиповић истиче да Влада РС иде у потпуну реформу свих образовних система - од предшколског, преко основног и средњег, до високог образовања, те је најавио допуну Уредбе за оснивање и рад високошколских институција.

- Инсистираћемо на подизању квалитета и на јавним и приватним факултетима, а у наредна два мјесеца понудићемо законе о финансирању високог образовања и образовању одраслих, односно могућност преквалификација и доквалификација. На овај начин обезбиједиће се проток радне снаге која је пред могућим губитком радног мјеста - истакао је Касиповић. Он је нагласио да у образовању неће радити нико ко то не заслужује, те да у образовним установама има мјеста искључиво за људе којима њихови лични интереси нису приоритет.

- Заједно са просвјетном инспекцијом радимо на побољшању квалитета високог образовања, али радимо и измјене и допуне Закона о високом образовању, који ће бити усклађен са овим законом на нивоу БиХ - рекао је Касиповић.

Касиповић је најавио да ће од 580 подручних школа, у сарадњи са локалним заједницама, неке бити затворене.

- Неке од подручних школа су потпуно нерационалне и не обезбјеђују одговарајући квалитет образовања. На основу анализе потребних кадрова у просвјети разматраћемо како ријешити евентуални вишак запослених у просвјети - казао је Касиповић. Ове године, истиче, предложено је да се од септембра плате запослених у основном и средњем образовању повећају за пет одсто и то би од 2006. било шесто повећање плата просвјетних радника.

Штедња

Касиповић каже да се мјере штедње у Министарству просвјете и културе спроводе по посебном програму. Он сматра да се у Министарству ни до сада није понашало расипнички, али да ће се сада штедјети на службеним путовањима, те на осталим трошковима, истиче, од телефона до папира.

Студентски кредити

Министарство просвјете и културе, каже Касиповић, иницијативу за студентским кредитима покушава да реализује већ двије године, те је најавио да ће уз подршку Министарства финансија и са Инвестиционо-развојном банком наћи могућност да сви који желе да студирају не буду спријечени због финансијских потешкоћа.


Offline frckica-j

  • Moderators
  • Ultra mega giga forumas
  • ***
  • Posts: 1369
  • Gender: Female
Основана три нова факултета
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Универзитет у Бањој Луци богатији је за три нова факултета и то за Факултет политичких наука и Филолошки факултет у Бањој Луци и Рударски факултет у Приједору, рекао је јуче декан Универзитета у Бањој Луци Станко Станић.

На конститутивним сједницама Научно-наставног вијећа нису изабрана декани поменутих факултета.

- На Филолошком факултету кандидат за декана био је Драго Тешановић који због неисправних листића није изабран, али је постављен за вршиоца дужности декана. Док ће на факултетима политичких наука и рударству вршиоци дужности декана бити изабрани у наредних неколико дана - рекао је Станић и додао да ће на Филолошком факултету ускоро бити отворене катедре за грчки, шпански и руски језик.

Станић је истакао да је Медицински факултет сљедећи факултет на којем ће бити обављена реформа.

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana