posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: За лијечење изван РС 23 милиона КМ  (Read 2979 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline frckica-j

  • Moderators
  • Ultra mega giga forumas
  • ***
  • Posts: 1369
  • Gender: Female

За лијечење изван РС 23 милиона КМ
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Сваког мјесеца на лијечење изван Републике Српске у просјеку се упути 700 пацијената, а најчешћи разлози су кардиоваскуларна и малигна обољења, односно потреба за операцијама на срцу и радиотерапијом, истакли су у Фонду здравственог осигурања РС.

У Фонду кажу да је лани за лијечење осигураника у здравственим установама изван Српске, са којима Фонд има потписан уговор, издвојено око 23 милиона марака.  Нагласили су да је од 2006. године константно смањиван број услуга због којих су пацијенти упућивани изван РС.

- Захваљујући инвестирању у опрему и стручно усавршавање наших здравствених радника, број услуга које нису могле да пруже наше болнице смањен је за око 30 и то се углавном односи на сложене дијагностичке процедуре, као што су коронарографија, уградња стента и слично - рекли су у Фонду и додали да ће изградњом Центра за радиотерапију, крајем ове године, број упућивања изван РС бити видно смањен.

Фонд је ове године потписао уговоре о сарадњи са Институтом за онкологију и радиологију и Институтом за плућне болести у Сремској Каменици, као и са Клиничким центром Србије и Војно-медицинском академијом. Фонд планира да потпише уговоре са још неколико здравствених установа у Србији.

- Већини пацијената који поједине медицинске третмане не могу да добију у болницама у Српској, биће обезбијеђено адекватно и правовремено лијечење - истакли су у Фонду.

Фонд већ неколико година потписује уговоре о сарадњи и са неколико здравствених установа из ФБиХ, а то су УКЦ Тузла, Центар за срце Тузла, УКЦ Сарајево и КЦ Мостар.

- Потписивањем ових уговора излазимо у сусрет оним осигураницима који радије желе да се лијече у ФБиХ, а тим уговорима нису обухваћене само услуге које се не раде у РС. Нажалост, у ФБиХ је изостала таква иницијатива - рекли су у Фонду.
Трошкови

У већини случајева осигураници којима је одобрено лијечење изван Републике Српске не плаћају партиципацију, а ако нису ослобођени ове обавезе, плаћају од десет до 20 одсто цијене пружене услуге.


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana