posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Na pozitivnoj listi 11 novih lijekova  (Read 3338 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline frckica-j

  • Moderators
  • Ultra mega giga forumas
  • ***
  • Posts: 1369
  • Gender: Female
Na pozitivnoj listi 11 novih lijekova
« on: 20-03-2009, 17:42:47 »

На позитивној листи 11 нових лијекова
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Позитивна листа лијекова, проширена са 11 нових лијекова, почеће да се примјењује од 1. априла ове године, истакли су у Фонду здравственог осигурања РС.

У Фонду кажу да је листа "A" проширена лијековима за тешке бубрежне болеснике, односно са "алфакалцидолом", "лацидипином" и микофенолном киселином.

- Микофенална киселина" прописиваће се пацијентима обољелим од аутоимуних болести и пацијентима са трансплантираним органима. На листу "A" уврстиће се и дијететски препарат намијењен обољелима од фенилкетонурије и хиперамонијемије - истакли су у Фонду.

Додали су да је листа "Б" допуњена лијековима "бисопролол", "лосартан", "лосартан" и "хидрохлоротиазид", као и са алендронском киселином плус холекалциферол и лијековима "рисперидон" и "латанопрост".

-  Приликом одлучивања којим лијековима проширити листу Комисија за лијекове у обзир узима апликације произвођача, заступника фармацеутских кућа, приједлоге разних удружења обољелих, као и лијекове за које се често подносе захтјеви за рефундацију - изјавили су у Фонду.

Кажу да у случају да неког лијека са листе нема у апотекама, Фонд осигураницима рефундира трошак до висине цијене лијека који се налази на листи, а који су осигураници набавили изван апотека са којима Фонд има уговор, односно изван РС.

- Најчешћи разлог због кога нема лијека је то што га веледрогерије нису набавиле за дистрибуцију по апотекама. Углавном се то дешава код лијекова намијењених за лијечење ријетких болести - рекли су у Фонду.

Лијекове са листе "A" Фонд финансира 100 одсто за осигуранике који су ослобођени партиципације, односно 90 одсто за оне који нису, док лијекове са листе "Б" Фонд финансира 50 одсто. 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana