posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Stanarina raste pred novu školsku godinu  (Read 4175 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline frckica-j

 • Moderators
 • Ultra mega giga forumas
 • ***
 • Posts: 1369
 • Gender: Female
Stanarina raste pred novu školsku godinu
« on: 19-01-2009, 20:16:12 »

Cijene naglo rastu pred novu školsku godinu
Datum: 19.01.2009
Izvor: Nezavisne novine

Više od 2.000 studenata svake godine u Banjaluci bude odbijeno za smještaj u Studentskom domu "Nikola Tesla", tako da su prinuđeni potražiti privatni smještaj koji svaki put poskupi pred novu školsku godinu.

Prema riječima direktora Studentskog doma "Nikola Tesla", Milana Komljenovića, broj studenata u gradu je prevelik za smještajne kapacitete Doma, tako da se svake godine suočavaju s problemom odbijanja, jer "ne mogu svakome izaći u susret".

"Nama je potreban još jedan veliki objekat, u kome bi bilo barem 1.000 ležajeva da bismo mogli obavljati svoju ulogu bez problema. Na zadnjem konkursu za smještaj u Dom je primljeno 1.200 studenata, ali smo neke i naknadno morali smjestiti tako što smo ubacivali dodatne krevete", rekao je Komljenović.

Studentski dom "Nikola Tesla" raspolaže sa tri paviljona i u njima je bilo slobodno 1.100 kreveta za studente koji ne stanuju u Banjaluci, od toga 210 za brucoše. Svi smještajni kapaciteti su zauzeti.

"Planirana je izgradnja još jednog objekta za smještaj studenata, ali to se mora realizovati preko Ministarstva prosvjete i kulture RS. Planiramo da izgradimo trodijelni objekat sa 600-700 kreveta, koji bi imao oko 16.000 kvadratnih metara. Nadam se da će ove godine bar dokumentacija za taj objekat biti gotova", dodao je Komljenović.

Studenti koji se ne izbore za smještaj u Domu moraju se snalaziti tako što će iznajmiti stan ili sobu od privatnih stanodavaca. Mnogi od njih pred početak školske godine zahtijevaju visoke stanarine, a vrlo često u oglasima navedu pogrešne informacije o rasporedu prostorija i veličini stana.

Marina Zdjelar, studentkinja iz Prijedora, već tri godine plaća privatni smiještaj u centru grada, ali kaže da se za vrijeme provedeno u Banjaluci našla u mnogim neprijatnim situacijama.

"Kada sam tražila stan u oglasima, nazvala sam nekoliko stanodavaca koji su napominjali da izdaju stanove u blizini centra, ali kad bih posjetila te lokacije, shvatila bih da bi mi trebalo bar sat vremena da stignem do centra grada. Jednom prilikom sam se javila na oglas u kome je pisalo da je stan samo pet minuta od Ekonomskog fakulteta, a on se nalazio u Ulici Starog Vujadina na samom vrhu Starčevice", kaže Zdjelarova.

Ona ističe da je prisustvovala slučaju kada je gazdarica zabranila svojoj stanarki da iznese svoje stvari iz kuće ukoliko ne okreči sobu u kojoj je stanovala.

"To je bila baš neprijatna situacija, pogotovo zbog toga što joj gazdarica nije željela dati ni indaks, kako bi mogla otići na ispit", ističe Zdjelarova, koja za smještaj u centru grada izdvaja oko 200 KM mjesečno i živi sa četiri cimerke.

Među stanodavcima su česti slučajevi da lica koja nude neuslovne stambene prostore preurede suvišne prostorije kako bi ih izdala i na njima zarađivala, pa tako u stanovima koji su nadograđivani u svim prostorijama nema grijanja, a grijanje se svaki mjesec uredno naplaćuje.

Maja Arsenović stan dijeli sa cimerkama i plaća 150 KM mjesečno za stan kod Narodnog pozorišta RS, a u tu cijenu su uključeni troškovi režija koje obuhvataju račune za vodu, struju, grijanje, kablovsku televiziju i održavanje zgrade.

"Smatram da sam dobro prošla s ovim stanom, jer znam koliko problema sa smiještajem imaju mnogi moji prijatelji. Imala sam sreće, a tajna je u pravovremenom traženju stana", kaže Arsenovićeva.

Stanodavci najvećeg grada RS u poređenju sa drugim gradovima ovog entiteta za jedan mjesec stanovanja traže najviše novaca.

Tako, na primjer, kod Rebrovačkog mosta, u stanu udaljenom oko tri kilometra do centra, stanovanje u sobi uz korištenje kuhinje i kupatila za mjesec dana košta oko 170 KM, što ne uključuje režijske troškove. Za stanovanje u jednosobnom nenamještenom stanu kod Poljoprivredne škole, u naselju Lazarevo, udaljenom više od tri kilometara od centra, potrebno je izdvojiti 500 KM mjesečno. Cijene se često mijenjaju u zavisnosti od potražnje i zainteresovanosti studenata koji su najčešći podstanari.

Za podstanare se najčešće biraju studentkinje, jer vlasnici objekata smatraju da će voditi više brige o stanu.

Stanodavci na temu prijavljivanja podstanara uglavnom nerado govore. Većina njih priznaje da ne plaća porez na ovu vrstu prihoda, ali i dodaje da bi plaćanje ovakve dažbine dodatno povisilo cijenu stanarine. Zbog toga je teško odrediti koliko u gradu na Vrbasu ima stanodavaca.


Offline Bred

 • The S[h]ef
 • Administrator
 • Doktor daktilografskih nauka
 • *******
 • Posts: 17763
 • Gender: Male
 • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
  • Farmacija forum
Odg: Stanarina raste pred novu školsku godinu
« Reply #1 on: 19-01-2009, 23:42:16 »
dakle, situacija je svuda manje-vise ista, cak su i cene tu negde ...

Mada konkretno za Bl lokacija kod Narodnog pozorista  je ok  i sve je blizu ... :)

Offline frckica-j

 • Moderators
 • Ultra mega giga forumas
 • ***
 • Posts: 1369
 • Gender: Female
Odg: Stanarina raste pred novu školsku godinu
« Reply #2 on: 20-01-2009, 13:00:12 »
Hm, ne znam šta bih rekla na to! Mislim da sve zavisi od renutka, od sreće, od gazdi, od lične sposobnosti da se nađe stan, pa čak i od poznanstava! Svega sam se naslušala. Mada, ta djevojka što živi kod pozorišta a plaća ukupno 150KM mjesečno sve troškove stanovanja je super prošla... 

Ček, ček Bredly, to znači da si ti bio u BL?

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana