posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Svjetsko rafting prvenstvo BL-Foča 2009.  (Read 5310 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline frckica-j

 • Moderators
 • Ultra mega giga forumas
 • ***
 • Posts: 1369
 • Gender: Female
Svjetsko rafting prvenstvo BL-Foča 2009.
« on: 14-05-2009, 20:02:16 »

Свјетско првенство у рафтингу
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Број екипа које ће учествовати на Свјетском првенству у рафтингу од 17. до 24. маја повећава се из дана у дан. У Бању Луку су стигли репрезентативци Чилеа и репрезентативке Њемачке.

Када је у питању селекција Чилеа, занимљиво је да су сви чланови екипе браћа и рођаци с презименом Aсторга, али се рафтингом баве тек шест мјесеци.

- Бавимо се рафтингом и кајаком, али заједно смо тек неколико мјесеци и од тада се припремамо за ово првенство. Наш циљ је да будемо међу 15 најбољих. Знамо да долази доста добрих тимова. Бразилци су јаки, Чехе смо такође упознали недавно у Aустрији и јако су добри - рекао је Бењамин Aсторга, капитен тима из Сантјага.

Долазак на Свјетско првенство тиму из Сантјага је први долазак у Европу и за сада су одушевљени оним што су видјели.

- Бању Луку смо видјели само ноћу, тако да још не знамо како град изгледа, али природа нас је одушевила, као и ријека. Ми у Чилеу такође имамо сјајне ријеке, посебно на југу земље, али нажалост тамо рафтинг није баш популаран спорт - закључио је Aсторга.

Поред Чилеанца на Врбасу тренирају и Њемице, које већ сада најављују борбу за златну медаљу.

- Стигле смо раније да бисмо тренирале и што боље се припремиле за Свјетско првенство. Осим тога очекујемо да се добро проведемо до почетка првенства. Врбас нам се свиђа, вода је сјајна. Знамо да долазе дјевојке из Чешке, Новог Зеланда, тако да ће бити јака конкуренција, али потрудићемо се да освојимо прво мјесто - изјавила је капитен њемачког тима Силвија Винтер.
Бразилци и Aмериканци

Свјетски шампиони Бразилци стигли су у Бању Луку и јуче су обавили први тренинг на Врбасу. Осим њих стигла је и америчка екипа, док је требало да репрезентативци Казахстана стигну касно синоћ.


Offline frckica-j

 • Moderators
 • Ultra mega giga forumas
 • ***
 • Posts: 1369
 • Gender: Female
Odg: Svjetsko rafting prvenstvo BL-Foča 2009.
« Reply #1 on: 14-05-2009, 20:27:36 »
Sve informacije vezano za WRC2009 možete pogledati na zvaničnom sajtu: www.2009wrc.com (http://www.2009wrc.com/)


Otvaranje je 17.maja na Trgu Krajine, uz defile učesnika i koncert "Balkanike".
« Last Edit: 14-05-2009, 21:28:50 by frckica-j »

Offline frckica-j

 • Moderators
 • Ultra mega giga forumas
 • ***
 • Posts: 1369
 • Gender: Female
Odg: Svjetsko rafting prvenstvo BL-Foča 2009.
« Reply #2 on: 14-05-2009, 21:50:26 »
.[youtube=425,350]gt9j4MJUrm0[/youtube]

Jedan od klipova... Ne nađoh neki oficijelni! Ako neko uspije, javite!!!

Offline frckica-j

 • Moderators
 • Ultra mega giga forumas
 • ***
 • Posts: 1369
 • Gender: Female
Odg: Svjetsko rafting prvenstvo BL-Foča 2009.
« Reply #3 on: 16-05-2009, 09:48:24 »
СП у рафтингу: Такмичење може да почне
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Броје се посљедњи сати до почетка највећег спортског догађаја у Бањој Луци и Републици Српској од Зимских олимпијских игара 1984. године.

У недјељу ће бити свечано отворено Свјетско првенство у рафтингу које ће се од 17. до 24. маја одржати на ријекама Врбасу и Тари.Том приликом је директор Свјетског првенства Aлександар Пастир истакао да је све спремно и да су домаћини спремни да угосте све екипе које ће стићи у Бању Луку и Фочу.

- Очекујемо више од 600 такмичара да наступе на предстојећем Свјетском првенству из 35 земаља са пет континената. Све је спремно и за нас првенство већ траје. Ово првенство ће бити нешто ново што ћемо показати свијету, а, између осталог, ту мислим на освијетљену стазу за ноћни слалом која ће омогућити да Бања Лука живи и дању и ноћу. Сматрам да смо поставили нове стандарде у свјетском рафтингу и да ће нас наредни организатори копирати у нашем раду. Потрудићемо се да сваког нашег госта дочекамо и испратимо са осмијехом на лицу, те да из нашег града у свијет понесе лијепе утиске - рекао је Пастир.

Предсједник Владе Републике Српске, Милорад Додик, јуче је обишао слалом стазу у кањону Тијесно и том приликом је истакао да без ентузијазма појединих људи не би било ни Свјетског првенства.

- Ово је важан догађај који организујемо. Влада РС је у свему помагала и овдје смо да видимо како теку припреме овог првенства у којем желимо да се представимо у најбољем могућем свјетлу. Морам да кажем да сам импресиониран урађеним пословима знајући да је ово веома захтјевно и да је требало обавити низ послова. Да није било ентузијазма и љубави према овом спорту ништа од овога не би било урађено. За све нас који живимо овдје СП ће остати као знак поноса да смо успјели да организујемо велики шампионат - рекао је Додик.

За вријеме трајања Свјетског првенства биће организован бесплатан превоз гледалаца са поласцима из центра града (паркинг испред Музеја савремене умјетности Републике Српске), а на аутобусима ће бити ознака Свјетског првенства у рафтингу. Распоред вожње, уторак, 19. мај: аутобуси ће саобраћати на релацији Центар - Крупа на Врбасу. Такмичење почиње у десет часова, а аутобуси ће саобраћати од девет до 16 часова, и то сваких 20 минута. Субота, 23. мај аутобуси ће саобраћати на релацији Центар - Карановац. Такмичење почиње у 17.30 часова, а аутобуси ће саобраћати од 16.30 до 21.30 часова, сваких 20 минута.

Поводом одржавања Свјетског шампионата у Републици Српској, Поште Српске су издале пригодну поштанску маркицу, у апоену од једну и по марку, у серији од 20.000 комада.

Offline frckica-j

 • Moderators
 • Ultra mega giga forumas
 • ***
 • Posts: 1369
 • Gender: Female
Odg: Svjetsko rafting prvenstvo BL-Foča 2009.
« Reply #4 on: 18-05-2009, 16:57:11 »
Nađoh i oficijelni klip! Jeeeee!!!  :~ Možda će vam biti poznato!  :wink:

.[youtube=425,350]6qptF6n1Fa4[/youtube]

Offline frckica-j

 • Moderators
 • Ultra mega giga forumas
 • ***
 • Posts: 1369
 • Gender: Female
Odg: Svjetsko rafting prvenstvo BL-Foča 2009.
« Reply #5 on: 18-05-2009, 17:06:34 »
Svjetska elita na Vrbasu i Tari
Izvor: Nezavisne novine

BANJALUKA - Svjetsko prvenstvo u raftingu "Banjaluka 2009", koje je okupilo takmičare iz 35 država, je počelo, a BiH će najboljim rafterima svijeta biti domaćin do 24. maja.


Svečana ceremonija otvaranja trebalo je da bude održana sinoć, pod motom "Banjaluka - centar svijeta". Organizatori su za svečano otvaranje prvenstva predvidjeli spektakularan program. Početak defilea sa oko 2.000 učesnika, među kojima su članovi 54 tima u pratnji najmlađih Banjalučana, zvaničnici Svjetske rafting federacije (IRF), članovi grupe "Afrodizijak" i maskota prvenstva Čapi, trebalo je da označe zaslužni sportisti Banjaluke otvaranjem kutije s golubovima mira. Kao prethodnica svečane kolone, koja je trebalo da se kreće od Ulice olimpijskih pobjednika do Trga Krajine, trebalo je da krenu biciklisti BSK-a i maratonac Željko Blagojević. Defile je zamišljen kao simulacija rafting trke, gdje će na svakoj kapiji biti predstavljeni sportovi koji promovišu Banjaluku. Spektakl uveličavaju i dvojica padobranaca sa zastavama grada Banjaluka i Svjetske rafting federacije. Scenariom je predviđeno da kada povorka krene prema Trgu Krajine program počne promotivnim filmom o Svjetskom prvenstvu, a zatim slijedi pjesma "Moja Banjaluka" u izvedbi grupe "Banjalučanke", dok je za intoniranje himne prvenstva zadužen hor malih raftera.

Najglamurozniji trenutak predviđen je za Trg Krajine, gdje je nakon posljednjeg govora organizatora i gostiju prvenstva bilo planirano gašenje svih svjetala na pet sekundi i spuštanje banjalučkog alpiniste Petra Pećanca s krova robne kuće "Boska", koji je bakljom trebalo da zapali vatromet. Nakon svečane ceremonije otvaranja Svjetskog prvenstva trebalo je da bude održan koncert grupe "Balkanika".

Sve to je uvertira odličnom takmičenju koje će uslijediti, a tokom kojeg će se 54 tima sa pet kontinenata nadmetati na rijekama Vrbas u Banjaluci i Tara u Foči. Takmičari će nastupiti u disciplinama sprint, head to head, slalom i spust.

"Ovo svjetsko prvenstvo je jedinstveno. Biće najmasovnije do sada, takmičenja će se odvijati na dvije rijeke, a ono po čemu će 8. šampionat svijeta i kanjon Vrbasa biti poznati jeste noćna slalom trka. Svi smo ponosni na stazu u kanjonu Tijesno, koja je za razliku od drugih slalom staza u svijetu osvijetljena cijelom dužinom i nalazi se uz magistralni put. Staza je veoma atraktivna kako za takmičare, tako i za gledaoce, i već sada možemo reći da će prelijepe slike sa Vrbasa otići u svijet", rekao je Aleksandar Pastir, direktor Svjetskog prvenstva u raftingu.


Iz prve ruke: bilo EXTRA!!!!!  :~ :fancy: :b7:

Offline frckica-j

 • Moderators
 • Ultra mega giga forumas
 • ***
 • Posts: 1369
 • Gender: Female
Odg: Svjetsko rafting prvenstvo BL-Foča 2009.
« Reply #6 on: 20-05-2009, 15:50:26 »
Доминација Британаца на Врбасу
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Такмичари из Велике Британије освојили су прва мјеста у дисциплини хед ту хед, првог дана такмичења на Свјетском првенству у рафтингу, које се одржава на ријекама Врбас и Тара.

Јучерашње трке су вожене на локацији Бијели бук на ријеци Врбас. Женска посада Велике Британије остварила је тријумф испред репрезентације Словачке, док су у "Б" финалу, односно борби за треће мјесто, Канађанке славиле испред Рускиња.

- Иако су Словакиње имале предност на самом старту, ми смо боље ушле на бук, и ту их претекле, те на крају славиле побједу. Била је то велика борба, али мислим да је пресудила наша већа жеља за тријумфом - рекла је чланица тима Велике Британије Yорyија Престон.

Њихове мушке колеге убједљиво су освојили прво мјесто, те на тај начин потврдили доминацију репрезентације са Острва. У финалној вожњи Британци су славили испред посаде СAД-а, док су трећу позицију освојили Руси, испред Aустрије.

- Ово је невјероватан догађај, и драго ми је што смо добро одвезли трку. Сви тимови су били одлични и морали смо да уложимо доста труда да остваримо тријумф. Презадовољни смо и осјећамо се одлично те се надамо да ћемо наставити са добрим вожњама - изјавио је капитен британске репрезентације Паз Блеквел.

Прије дисциплине спуст возио се спринт, а прво мјесто у мушкој конкуренцији освојили су, актуелни свјетски шампиони, Бразилци са временом 1:03,81.

- Презадовољни смо нашим данашњим наступом и освојеним првим мјестом. Надамо се да ћемо и у наставку такмичења показати добру форму и тријумфовати и у спусту и слалому, мада ће бити тешко јер конкуренција је веома јака. Што се тиче самог првенства организација је веома добра, и одушевљени смо самом ријеком - истакао је менаyер бразилског тима Жан Клод Разел.

Друго мјесто припало је такмичарима из Чилеа који су за побједницима заостали 28 стотинки, док су трећи били Јапанци у времену 1:04,59.

У женској конкуренцији побједу су однијеле такмичарке из Холандије. Оне су тријумфовале са временом 1:08,91, испред репрезентативки Чешке Републике које су оствариле вријеме 1:10,04. Треће мјесто освојиле су Канађанке које су за побједницама заостале 1,13 секунди.

Наредна трка


Сљедећа трка Свјетског првенства у рафтингу на распореду је сутра на Тари у Фочи. Програм почиње ујутро у 9.30 часова, а возиће се спуст, након чега слиједи повратак у Бању Луку, гдје ће се у суботу возити двије трке ноћног слалома.

Offline frckica-j

 • Moderators
 • Ultra mega giga forumas
 • ***
 • Posts: 1369
 • Gender: Female
Odg: Svjetsko rafting prvenstvo BL-Foča 2009.
« Reply #7 on: 22-05-2009, 18:34:35 »
Мађари и Јапанци побједници етапе на Тари
Датум: 21.05.2009 21:00
Извор: Глас Српске

ФОЧA - Мађарска у мушкој, а Јапан у женској конкуренцији, побједници су дисциплине спуст која је јуче вожена на ријеци Тари, у оквиру Свјетског првенства у рафтингу.

Трка мушких посада је била веома изједначена, а побједника су одлучивале стотинке. Иако су за главног фаворита важили Бразилци и Јапанци, најбоље вријеме остварили су Мађари који су стазу од Бршетеновице до Шћепан поља дугу 16 километара, прешли за 47:27,47 минута. Бразилци су за свега 89 стотинки имали лошије вријеме. Такмичари су стартовали у групама по пет екипа. У истој групи са Бразилом била је и Русија која је кроз циљ прошла за пола чамца заостатка за актуелним свјетским шампионом (51 стотинку). Селекција БиХ била је 21, док је екипа Србије заузела 23. мјесто.

Менаџер селекције Бразила Жан Клод Жазел рекао је да конкуренција никад није била јача.

- Много је добрих тимова и заиста је тешко бити најбољи. У дисциплини хед ту хед мало смо подбацили, али смо овом трком повратили самопоуздање и показали да с правом важимо за једног од главних фаворита за освајање титуле. Тара је много лијепа ријека, идеална је за спуст - рекао је Жазел.

Код дјевојака најбрже су биле Јапанке (49:46), а одмах иза њих су Холанђанке (49:52) и Чехиње (50:15). Женска екипа Србије је заузела 15, а БиХ 19. мјесто.

Спуст је посебно тежак био за дјевојке.

- Врло напорна трка. Предјели су занимљиви и лијепи, али је Тара веома захтјевна, једва смо издржале. Мало смо ми претицале друге, мало други нас, и на крају смо нажалост у групи биле посљедње. И поред тога, задовољне смо временом. Ту смо, одмах иза златне средине. Презадовољне смо организацијом. Домаћин је буквално на све мислио - одушевљено је рекла рафтерка из Србије Маријана Царан.

Генерални пласман

Укупан пласман након три дисциплине, Мушкарци: 1. Бразил 590 бодова, 2. Мађарска 538, 3. Русија 513, 4. СAД 509, 5. Велика Британија 461... 21. БиХ 173, 22. Хрватска 164, 24. Србија 100, 28. Црна Гора 88... Жене: 1. Холандија 578, 2. Јапан 565, 3. Чешка 536, 4. Велика Британија 533, 5. Канада 513, 12. БиХ 310, 15. Србија 288...

Offline frckica-j

 • Moderators
 • Ultra mega giga forumas
 • ***
 • Posts: 1369
 • Gender: Female
Odg: Svjetsko rafting prvenstvo BL-Foča 2009.
« Reply #8 on: 25-05-2009, 00:35:52 »
Завршено СП у рафтингу: Бразилци и даље владају свијетом
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Мушка репрезентација Бразила је нови-стари шампион свијета у рафтингу. Бразилци су освојили прво мјесто у генералном пласману са 788 бодова и на тај начин одбранили титулу освојену прије двије године у Јужној Кореји.

У конкуренцији 32 екипе, друго мјесто припало је Јапану (745), док су трећи били Британци са укупно освојених 680 бодова.

Екипа Бразила долази из града Бротаса, из савезне државе Сао Паоло, а након освојене златне медаље нису крили задовољство одбрањеном титулом, као и пријемом у Бањој Луци.

- Успјели смо да одбранимо титулу шампиона свијета, а све то је резултат двогодишњег рада и тренинга. Када смо постали прваци у Кореји, то је било нешто ново за нас, док је сада било много теже, јер је конкуренција била јака. Сљедећи свјетски шампионат је у Костарики и сигурно је да ћемо бити тамо, можда у мало другачијем саставу, али ћемо ићи да одбранимо медаљу. Оно што ми се највише допало у Бањој Луци су људи који су увијек насмијани, а такође и дјевојке које су су прелијепе. Храна вам је добра, а посебно су нам се свидјели ћевапи - рекао је менаџер Бразила Жан Клод Разел.

У женској конкуренцији титулом свјетских шампионки окитиле су се репрезентативке Канаде, које су надмашиле свој пласман са прошлог СП у Јужној Кореји када су биле друге. Оне су освојиле укупно 813 бодова, а другу позицију заузеле су репрезентативке Јапана које су имале 32 бода мање од побједница. Трећа позиција у генералном пласману припала је Чешкој Републици која је освојила 773 бода.

- Оствариле смо добар резултат на прошлом свјетском првенству у Јужној Кореји када смо биле друге, али смо изненађене и презадовољне садашњим пласманом пошто нисмо очекивале овако добар резултат, то јест да освојимо прво мјесто и то је нас велико изненађење - изјавила је чланица канадаског рафтинг тима Елен Дату и додала да је одушевљена пријемом у Бањој Луци.

- Нарочито нам се допада ријека Врбас, а поготово његова боја. Кањон је заиста прелијеп, а околне стијене су предивне. Одушевљене смо пријемом у Бањој Луци, пошто су људи тако пријатељски расположени, те назад у Квебек носимо лијепе успомене.

Мушка селекција Србије на крају је заузела 27. позицију у укупном пласману са 124 бода, док су њихове колегинице биле 15. Репрезентација БиХ у женској конкуренцији, коју су представљале чланице Рафтинг клуба Кањон, заузеле су 13. мјесто. Мушки тим БиХ, за који су веслали рафтери екипе Уна акваријус из Бихаћа, били су 21. у генералном пласману.

Јапанци најбољи у слалому

Посљедњег такмичарског дана вожена је трка у дисциплини слалом, на којој су тријумфовали Јапанци са укупним временом 2:48,88 минута. Друго мјесто припало је репрезентацији Њемачке која је за побједницима заостала 31 стотинку, док су се на треће мјесто пласирали такмичари из Чешке Републике који су имали вријеме 2:49,46 минута.

У женској конкуренцији побједу су однијеле Канађанке са временом 3:32,19 минута. Друга позиција са три секунде и 93 стотинке припала је Словакињама, док су треће мјесто избориле чланице селекције Чешке, које су оствариле вријеме 3:36,76 минута.

Давидовић затворио првенство

Церемонија свечаног затварања Свјетског првенства у рафтингу "Бања Лука 2009", одржана је у кампу у Крупи на Врбасу, а првенство је затворио градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић, који је том приликом заставу ИРФ предао Рафаелу Галу из Костарике која је домаћин наредног СП.

- Ових седам дана у Бањој Луци било је предивно, које ћемо дуго држати у нашим сјећањима и срцима. Сви сте побиједили, побиједила је Бања Лука и Република Српска. Желим да сљедеће првенство у Костарики буде боље организовано, честитам побједницама и надам се да ћемо се видјети још много пута овдје - рекао је Давидовић.

Том приликом присутнима се обратио предсједник Свјетске рафтинг федерације Рафаел Гало који је још једном истакао да је првенство у Бањој Луци и Фочи најбоље организовано до сада.

- Цјелокупном организационом комитету Свјетског првенства у рафтингу честитам. Честитам на шампионату које је једно од најбоље организованих у посљедњих 25 година од када се бавим овим спортом. Ту су нека имена која никад неће бити заборављена међу 35 земаља учесника, а то су Драгољуб Давидовић, Aлександар Пастир, ријеке Врбас и Тара, и нико никад неће заборавити Бању Луку - рекао је Гало.

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana