posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: U KBC-u otvorena Maternitea  (Read 3541 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline frckica-j

  • Moderators
  • Ultra mega giga forumas
  • ***
  • Posts: 1369
  • Gender: Female
U KBC-u otvorena Maternitea
« on: 20-01-2009, 20:12:04 »

Olakšanje budućim majkama
Izvor: www.banjalukalive.com

Buduće majke u Republici Srpskoj, od juče, u Banjoj Luci mogu da obave sve analize prenatalne dijagnostike, zbog čega su do sada morale odlaziti na klinike u inostranstvu.

Direktor Kliničkog centra, Mirko Stanetić, i ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske, Ranko Škrbić, otvorili su na Paprikovcu rekonstruisani dio objekta Maternitea. U okviru Maternitea nalazi se Odjeljenje za medicinsku genetiku Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku, dio Zavoda za radiologiju, dio Klinike za dječju hirurgiju, Centar za dojku, te Ginekološka poliklinika.

- Od sada je na Kliničkom centru moguće uraditi citogenu analizu plodove vode, pretragu koja ovdje nikad nije rađena. Prema nekim nezvaničnim podacima, više od 1.700 trudnica treba takav pregled, ali i da je samo jedna, dužni smo da joj omogućimo takvu zdravstvenu uslugu - rekao je Stanetić.

Prema riječima načelnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Nebojše Jovanića, prenatalnom dijagnostikom moguće je utvrditi eventualne hromozomske abnormalnosti ploda. To je, smatra dr Jovanić, izuzetno važno u slučajevima kada je žena ranije rodila dijete s genetskim poremećajima, ako je u porodici bilo takvih slučajeva, ako je imala više od tri spontana pobačaja, u slučaju da je starija od 35 godina, ako je bila izložena jonizujućem zračenju i slično.

Radmila Malešević, šef laboratorije Odjeljenja za medicinsku genetiku, tvrdi da će se, osim pomenutih analiza, uskoro raditi analize iz različitih oblasti citogenetike i onkogenetike, jer je to neophodno za pacijente.

- To su analize vezane za hematološke malignitete, a jedan dio tih analiza uključivao bi i prevenciju karcinoma dojke i debelog crijeva - rekla je dr Malešević.

U dijelu Zavoda za radiologiju nalaze se tri kabineta za ultrazvučnu dijagnostiku, četiri rendgenska kabineta, angio-sala, kompjuterizovana tomografija i mamografija. U Klinici za dječju hirurgiju nalazi se prijemno-urgentna ambulanta, sala za male hirurške zahvate, specijalistička ambulanta i gipsaonica.

Ginekološka poliklinika sastoji se od dnevne bolnice, citološke laboratorije, ambulante za ginekologiju i akušerstvo, ambulante za male intervencije (abortusi, biopsije, zahvati koji ne zahtijevaju hospitalizaciju), kao i kabinet za kompletnu ultrazvučnu dijagnostiku.

Ministar Ranko Škrbić naglasio je da je rekonstrukcija Maternitea, zajedno s opremanjem, koštala 1.300.000 maraka, te da je riječ o vrhunskoj opremi, na kojoj bi nam zavidjele i mnogo razvijenije zemlje.

- Na Kliničkom centru u Banjoj Luci uskoro možemo da očekujemo otvaranje centra za dojku, koji će obuhvatiti i širu mrežu mamografa u cijeloj zemlji. Početkom marta nadamo se i početku izgradnje centra za radioterapiju - rekao je Ranko Škrbić.

(Fokus)
 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana