posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Mobilni (ne)privlace munje  (Read 2170 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Mobilni (ne)privlace munje
« on: 27-08-2006, 14:46:01 »

Најпожељније је да не останете под ведрим небом у време грмљавине 
 
Надмашује снагу једне атомске бомбе

 
Може ли некога да усмрти муња ако ћаска преко мобилног телефона? Наш лист је објавио да је тако настрадао у уторак по подне дечак Никола Тубић (13) у Игалу.

Најпречи савет који зналци упућују гласи: прекините сместа разговор, да не бисте стрепили.

Према кратком допису у најновијем броју познатог „Британског медицинског часописа”, људи који говоре или само носе мобилни телефон у време јаке олује претрпеће, вероватно, кобне унутрашње озледе, ако их муња погоди.

Насупрот томе, угледни амерички научник који годинама изучава ову природну појаву сумња у овакво тумачење.

Човекова кожа се супротставља преношењу струје у тело; ако некога ожеже небеска варница, набој ће се распрострети по спољашњем омотачу. Стручњаци то, уопштено, називају – „севање преко”. У поменутом напису лекари, међутим, упозоравају да проводни материјали, као течност или метал, прекидају обигравање струје и усмеравају је у унутрашњост тела, изазивајући тешка оштећења.

Невероватно објашњење

Као последица тога јесу повреде попут заустављања срчаних откуцаја, што је често смртоносно, наглашава Свида Еспирит, запослен у Нортвирк парк болници (Енглеска), један од потписника наведеног писма. Доктори су описали случај петнаестогодишње девојчице коју је муња ударила у Лондону док је причала преко мобилног телефона. Дотична малолетница је преживела, али је годину дана осећала физичке, емоционалне и менталне тегобе.

Успут су навели три необичне новинске приче у којима су имаоци мобилних телефона ошинути муњом у току ћаскања. Иако се ретко догађа, појава завређује јавну здравствену расправу и предочавање опасности људима који користе мобилне телефоне на отвореном у току невремена, написали су лекари. Упозорење, нажалост, није поткрепљено строго провереним налазима, што је уобичајено у научним часописима.

Кад је чуо за ово саопштење, професор Владимир Раков са Универзитета Флорида (САД), врсни познавалац електричних пражњења у природи, загонетно се насмешио. „Механизам који су описали лекари звучи невероватно”, објашњава он. „Не мислим да мобилни телефон у вашем џепу може да привуче муњу.”

Стога саветује да је најпожељније да не останете под ведрим небом у време грмљавине, свеједно носите или не носите мобилни телефон!

Шта се, у ствари, дешава када грми и сева?

У сваком минуту изнад наше планете бележи се више од хиљаду пљускова с грмљавином, изазивајући око 6.000 светлосних блескова. Узрок су нагле промене (нарастање и опадање) ваздушних струјања.

Ударни таласи ваздуха

Трење слојева у покрету ствара електрични напон у облацима: водене капи и ледена зрнца, носећи набијене електроне, спуштају се у доње делове у којима се гомила негативно наелектрисање. Истовремено се позитивно уздиже навише. Већина електричне енергије се проћерда у облацима, у скакутању варница између позитивних и негативних подручја. Муње постају опасне тек кад досегну до земље.

Негативни набој, кад се накупи у довољној мери, настоји да се спусти до позитивног (привлачење супротности) у доњим пределима, тражећи успут добре проводнике. Најчешће су то висока здања и витка усамљена стабла. Најпре се испружи по неколико, нама невидљивих пипака, као нека врста претходнице. Чим се приближе тлу, тек тада се појаве видљива варничења у облику испрекиданих линија. А у повратку је то задивљујући блесак на небу.

Замишља се да то траје без прекида, а у ствари се састоји од низа кратких распрскавања. Главнина пражњења деси се за мање од пола секунде, и то у облику линије тање од пет сантиметара у пречнику. Околни ваздух се загреје до 30.000 степени Целзијуса, што је пет пута топлије од Сунца! Изненадна врелина натера га да се прошири брже од звука, и то нагло сабијање образује ударне таласе које чујемо као громове.

Светлост путује брже од звука (око 300.000 километара у секунди), зато најпре видимо блесак, а потом чујемо грмљавину.

-----------------------------------------------------------

• Муња има набој од 30 милиона волти на 100.000 ампера.

• Енергија ослобођена у снажној грмљавини надмашује снагу једне атомске бомбе.

• Амерички физичар Бенџамин Френклин је својим змајем, на чијем је врху био кључ, показао да је муња – електрицитет.

• Емпајер стејт билдинг у Њујорку сваке године погоди 25 муња.

• Стотину становника САД настрада годишње од удара муње.


Станко Стојиљковић
[објављено: 16.07.2006.] 

<a href="http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=1426" rel="nofollow">Izvor[/url]


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana