posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: SOLARNI SISTEM VIŠE NEMA DEVET PLANETA  (Read 2376 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Darker

  • Osnivac Farmacija foruma
  • Magistar daktilografije
  • ***
  • Posts: 6522
  • Gender: Male
SOLARNI SISTEM VIŠE NEMA DEVET PLANETA
« on: 24-08-2006, 21:06:59 »

Ovo je top tema u naučnim, a i ostalim krugovima ovih dana, ne verujem da je još niko nije pomenuo. Elem bilo je većanje o tome da li da se pridruži još 4 planete ili da se Plutone oduzme status planete. ovako se završilo:
17:53
SOLARNI SISTEM VIŠE NEMA DEVET PLANETA

PRAG - Od danas Solarni sistem više nema devet već samo osam planeta jer je Međunarodno udruženje astronoma donelo odluku da Pluton više nije planeta kako je kategorisan 1930. godine kada je otkriven.

Odluka 2.500 astronoma iz 75 zemalja, okupljenih na konferenciji u Pragu, završila je žustre prepirke najeminentnijih svetskih astronoma oko toga da li je Pluton planeta ili ne, javile su svetske agencije.

Prema toj definiciji planete su „nebeska tela u orbiti oko Sunca, koja imaju dovoljnu masu da bi imao sopstvenu gravitacionu silu koja im obezbeđuje skoro loptasti oblik i koja su očistila prostor oko sebe”.

Pluton više nije planeta jer se njegova izdužena putanja dobrim delom poklapa sa Neptunovom orbitom, a izlazi iz ravni u kojoj se nalaze orbite ostalih planeta. Od danas on pripada kategoriji patuljastih ili minornih planeta.

Tanjug, Politika


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana