posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Akreditacija apoteka  (Read 2594 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Akreditacija apoteka
« on: 09-08-2011, 11:55:29 »

Dugo očekivani standardi za akreditaciju zdravstvenih ustanova najzad su utvrđeni i objavljeni u »Sl. Glasniku RS« br. 28 od 26.04.2011.godine.
Tekst: Jelena Mlinarević, dipl. pravnik

Značaj akreditacije i stalnog unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbednosti pacijenta, kao deo akodnevnih
aktivnosti u zdravstvenim ustanovama, prepoznao je još Zakon o zdravstvenoj zaštiti iz 2005. godine.
Zakonom je akreditacija definisana kao postupak ocenjivanja kvaliteta rada zdravstvene ustanove od strane Agencije za akreditaciju, a na osnovu primene optimalnog nivoa utvrđenih standarda rada zdravstvene ustanove u određenoj oblasti zdravstvene zaštite, odnosno grani medicine. Agencija za akreditaciju je osnovana 2008. godine sa zadatkom da uspostavi i primeni program akreditacije, tj. izradi i primeni nacionalne akreditacione standarde, obezbedi analizu ispunjenosti definisanih standarda, te dodeli sertifikat ustanovi koja ispuni propisane uslove.
U procesu razvijanja standarda Agencija je imala podršku i koristila iskustva ISQ-a – evropske asocijacijom za kvalitet, a usvajanju standarda prethodio je i proces testiranja istih i to kako u državnom tako i u privatnom sektoru zdravstvene zaštite, o čemu smo i prethodno pisali.
Značaj procesa testiranja svakako se ogleda u potrebi da se osigura da su razvijeni standardi primenljivi u radu zdravstvenih ustanova, merljivi, te da podržavaju obezbeđenje kvaliteta.

Dobrovoljnost akreditacije
Akreditacija je prema Zakonu dobrovoljna i obavlja se na zahtev zdravstvene ustanove. Agencija izdaje sertifikat o akreditaciji zdravstvene ustanove. Sertifikat se izdaje na određeni period, a najduže na period od sedam godina.

Troškove akreditacije

snosi zdravstvena ustanova koja je podnela zahtev za akreditaciju.

Standardi za akreditaciju

Standardi za akreditaciju i proces akreditacije za apoteke su nešto »novo«, međutim ne treba zaboraviti da prema definiciji standardi predstavljaju dokument kojim se utvrđuju pravila, smernice i karakteristike aktivnosti ili njihove rezultate, radi postizanja optimalnog nivoa uređenosti. Standardi nastaju i razvijaju se kao rezultat dostignuća, kao i na osnovu iskustva, dobre prakse, u svim oblastima, a njihovim korišćenjem se povećavaju efikasnosti i efektivnost procesa i podiže kvalitet usluga, čime se istovremeno izlazi u susret potrebama korisnika i doprinosi podizanju nivoa njihovog zadovoljstva.
Samim tim, standardi za akreditaciju zdravstvenih ustanova samo utvrđuju sve ono što se već i »dešava« u zdravstvenim ustanovama, tj sve svakodnevne aktivnosti u ustanovi a tiču se osnovne delatnosti, pacijenata, zaposlenih i njihovih kvalifikacija za rad, prostora i opreme, informacionog sistema, edukacije i kvaliteta rada, upravljanja ustanovom, zaštite na radu i upravljanja otpadom.
Suština ispunjenosti zahteva standarda i njegove inplementacije u ustanovi je upravo u tome da za sve navedene aktivnosti postoje pisane procedure, sa tačno definisanim ovlašćenjima i odgovornostima, koje se stalno prate, evaluiraju i unapređuju, uz naravno poštovanje svih zakonskih zahteva za rad ustanove.
Značaj pisanih procedura ogleda se u činjenici da su to »alati” koji nam u svakom pogledu olakšavaju rad, edukaciju
novih zaposlenih, primenu svih zakonskih, profesionalnih i zahteva dobre prakse a što sve zajedno doprinosi da se zaposleni u ustanovi mogu posvetiti pružanju zdravstvenih usluga, bezbednosti pacijenta i zadovoljstvu svih korisnika i sve sa ciljem da se obezbedi visok nivo kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje kvaliteta rada zdravstvene ustanove.

Kako teče postupak akreditacije
Način, postupak i uslovi za akreditaciju zdravstvenih ustanova utvrđeni su Pravilnikom o akreditaciji zdravstvenih ustanova, a sam proces započinje podnošenjem zahteva i potpisivanjem ugovora sa Agencijom sa akreditaciju.
Postupak akreditacije ima tri faze i sastoji se od samoocenjivanja (samoprocene), spoljašnjeg ocenjivanja (spoljašnje procene) i sticanja akreditacije.
Samoocenjivanje jeste ocenjivanje koje zdravstvena ustanova sprovodi radi poboljšanja kvaliteta rada i pružanja
zdravstvenih usluga korisnicima. Timove za samoocenjivanje obrazuje sama ustanova a proces se sprovodi u periodu od 12 meseci.
Međutim, svakako je važno istaći da se i samoocenjivanje obavlja uz punu podršku Agencije koja pruža sve neophodne informacije i stručnu podršku, i to u obrazovanju timova za samoocenjivanje, objašnjenju standarda za akreditaciju, obezbeđivanju edukativnog programa o načinu samoocenjivanja i značaju samoocenjivanja za unapređenje kvaliteta rada ustanove i upoznavanju sa dokazima o usaglašenosti sa standardima
(vrstom dokumentacije koju treba pripremiti za spoljašnje ocenjivače).
Agencija je tako, donela i Vodič za samoocenjivanje, koji možete naći na sajtu Agencije www.azus.gov.rs.
Spoljašnje ocenjivanje od strane edukovanih spoljašnjih ocenjivača koje imenuje Agencija realizuje se pregledom pripremljene dokumentacije i zdravstvene dokumentacije, razgovorom sa organima upravljanja, razgovorom sa timovima za samoocenjivanje, obilaskom zdravstvene ustanove i pregledom prostornih kapaciteta, pregledom opremljenosti kao i razgovorom sa pacijentima i zaposlenima. Kako je Agencija prepoznala značaj obuke svih učesnika u procesu akreditacije, donela je i Vodič za spoljašnje ocenjivače, a sve kako bi se obezbedilo da razvijeni
standardi budu primenljivi i da podržavaju obezbeđenje kvaliteta.
I na kraju procesa, ustanovi za koju je utvrđeno da ispunjava utvrđene standarde, Agencija izdaje sertifikat o akreditaciji.


Standardi za akreditaciju
Kako bismo vam ilustrovali da zahtevi standarda zapravo nisu ništa »novo«, u nastavku dajemo kratak izvod iz standarda za farmaceutsku zdravstvenu delatnost - apoteku i kriterijume za utvrđivanje ispunjenosti standarda:
 APT Standard 1.0 – osnovne delatnosti farmaceutske zdravstvene delatnosti jasno su definisane
Kriterijum - postoji opis osnovnih delatnost u pismenom obliku i obuhvata:
• sistem nabavke
• prijem i skladištenje
• izdavanje lekova
• izrada magistralnih lekova ....
 APT Standard 3.0 – farmaceutske usluge pružaju lica odgovarajuće kvalifikacije
Kriterijum - Zaposleni imaju odgovarajuće kvalifikacije i licence
• kvalifikacije se procenjuju prilikom zapošljavanja i periodično proveravaju ....
Kriterijum
- Postoji plan stručnog usavršavanja i kontinuirane edukacije
• prati se sprovođenje plana
APT Standard 7.0 – informacioni sistem je u funkciji efikasnog pružanja farmaceutskih usluga
Kriterijum – informacioni sistem obuhvata:
• uputstva
• sistem za unos i obradu podataka
• sistem finansijskog izveštavanja
• pristup podacima imaju samo ovlašćena lica...


»Važeći propisi
• Zakon o zdravstvenoj zaštiti (»Sl Glasnik RS«107/2005)
• Pravilnik o pokazateljima kvaliteta zdravstvene zaštite ("Sl. glasnik RS", br. 57/2007)
• Odluka o osnivanju Agencije za akreditaciju (»Sl Glasnik RS« 94/2008)
• Pravilnik o akreditaciji zdravstvenih ustanova (»Sl Glasnik RS” br 112/2009)
• Odluka o visini troškova akreditacije zdravstvenih ustanova (»Sl Glasnik RS” br 42/2010)
• Odluka o utvrđivanju standarda za akreditaciju zdravstvenih ustanova (»Sl Glasnik RS« 28/2011)

Izvor: Doziveti 100 (http://www.farmalogist.co.rs/Casopis/Doziveti%20Stotu%208/Casopis/DozivetiStotuCasopis7.pdf)


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana