posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Farmaceutski otpad ide u inostranstvo  (Read 863 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Farmaceutski otpad ide u inostranstvo
« on: 06-07-2013, 21:38:12 »

Oko 400 tona lekova uskoro bi trebalo iz zdravstvenih ustanova da budu prenete u Austriju. – I dalje nemamo postrojenje za uništavanje ove vrste otpada

Četiri stotine tona lekova kojima je istekao rok trajanja uskoro bi trebalo da napuste beogradske zdravstvene ustanove, u kojima su, mada beskorisne a delom svrstane i u opasan otpad, čekale decenijama, gomilajući se, pošto nismo imali postrojenje za njegovo uništavanje. Kako takav pogon i dalje nemamo, tovar će biti poslat u Austriju. Kada ćemo sagraditi odavno potrebno postrojenje, još se ne zna. Do tada, predstojećim izvozom smo problem samo privremeno rešili. Bez „fabrike” u kojoj bi bili neutralizovani, zastareli lekovi, kanile, boce za infuziju i ostali materijal kontaminiran medikamentima nastaviće da se taloži, i to po stopi od oko 130 tona godišnje – ako se u farmaceutski otpad svrstaju i citotoksični i citostatički lekovi, koji se u knjigama vode kao zasebna vrsta otpada.

...

Bez uređenog priliva sredstava za plaćanje zbrinjavanja, gotovo nijedna apotekarska ustanova nije ni nabavila kontejner u kakvom bi farmaceutski otpad bio dobro obezbeđen i privremeno uskladišten dok ga operater ne preuzme i odveze na uništavanje. Umesto toga, apoteke taj otpad, suprotno propisima, pakuju u plastične kese ne uklonivši prethodno ambalažu i ne razdvajajući njegove različite vrste.

V. Vukasović

nastavak -> http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Farmaceutski-otpad-ide-u-inostranstvo.lt.html


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana