posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Na recept i u privatnim apotekama  (Read 3747 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Na recept i u privatnim apotekama
« on: 22-06-2007, 15:42:01 »

 Izvor: B92, Tanjug
Beograd -- Lekovi će na lekarski recept uskoro moći da se dobiju i u privatnim apotekama.

Ta odluka Upravnog odbora Zavoda za zdravstveno osiguranje podrazumeva i olakšice za nabavku lekova za hronične bolesnike i studente, i to sve na teret zdravstvenog osiguranja. Građani će moći da odlaze i u druge apoteke sem u državne, da bi podizali lekove na recept.

U privatnim apotekama kažu da su zdrava konkurencija, takmičenje po kvalitetu i brzini usluga, manje marže za lekove, veća kontrola privatnih apoteka i standardi koji će morati da se postuju samo neke od prednosti izmene dosadašnjeg pravilnika o lekovima.

Angelina Todorović, vlasnica apoteke Danubius, kaže da će u manjem sistemu biti lakše doći do deficitarnih lekova. "Onoga čega ima na tržištu biće i u privatnim i u državnim apotekama. Jedino je bitan sistem plaćanja, da li će socijalno osiguranje to plaćati. To je jedini problem koji vidim", kaže ona.

Pored podizanja lekova na recept i u privatnim apotekama, najavljeni su ukidanje participacija od 20 dinara po kutiji leka za studente do 26 godina i olakšice za hronične bolesnike koji više od godinu dana imaju istu terapiju.

Od sada, oni mogu umesto na mesec dana da dobijaju terapiju na dva meseca, a mišljenje specijaliste o propisanoj terapiji umesto tri važiće četiri meseca. Sve te olakšice trebalo bi da smanje guzve i odlaske lekaru.

I sami građani kažu da sz zadovoljni jer više neće morati da odlaze u mali broj državnih apoteka u gradu, već u one najbliže.

"To bi dobro bilo, ne samo tražiti državne apoteke".

"Bolje je što više konkurencije, može da napravi kvalitet".

"Postoji dosta lekova kojih nema u državnim apotekama, a kod privatnih ima".

"Lekove isključivo kupujem, pa mi je svejedno".

Zavod za zdravstveno osiguranje  saopštio je da će filijale, na osnovu odluke Upravnog odbora Zavoda, moći da zaključe ugovor s privatnim apotekama koje, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke, Zavod bude izabrao kao najpovoljnije ponuđače.

U saopštenju je navedeno da će privatne apoteke, ako žele da sklope takav ugovor, morati da ispune određene kriterijume.

Zavod će, uključivanjem privatnog sektora, omogućiti veću konkurenciju apoteka, bolju teritorijalnu pokrivenost i, samim tim, podići kvalitet usluga za svoje osiguranike, naveo je Zavod.--------------

Lekovi na recept i u privatnim apotekama
Autor: E.B. |

Kada Republički zavod za zdravstveno osiguranje bude sa privatnim apotekama zaključio ugovore o snabdevanju osiguranika lekovima, građani će i u tim apotekama moći da dobiju lekove na recept isto kao što ih sada dobijaju u državnim apotekama.

Mogućnost zaključivanja takvih ugovora data je jučerašnjom odlukom Upravnog odbora RZZO, a kako je za „Blic“ pojasnila
Svetlana Vukajlović, direktorka Zavoda, sklapanje prvih ugovora očekuje se u roku od mesec i po do dva.
- Očekujemo da će se na taj način popraviti zdravstvena zaštita građana jer će im lekovi biti dostupniji. Pacijenti po lek sa liste lekova neće morati da idu u državnu apoteku, već u privatnu koja im je bliža, naravno pod uslovom da ona ima zaključen ugovor sa Zavodom. To bi stvorilo i veću konkurenciju među apotekama, a možda i smanjilo njihove marže - navodi Vukajlovićeva i dodaje da to može pomoći i privatnim apotekama kroz smanjenje prometa lekova kod njih koji sada iznosi samo 30 odsto od ukupnog prometa lekova u zemlji.
Vukajlovićeva očekuje da će Ministarstvo zdravlja dati saglasnost na ovu odluku Upravnog odbora RZZO i da će Zavod javni poziv apotekama raspisati za nedelju dana.
Da bi privatne apoteke mogle potpisati ugovor sa Zavodom, moraće da ispune određene uslove. Između ostalog, da ih inspekcija nije zatvarala u poslednje tri godine, da su za prošlu godinu platile sve poreze, doprinose i druge javne dažbine, da imaju radno vreme usklađeno sa zdravstvenom službom na području gde se nalaze.
Osim odluke o privatnim apotekama, UO Zavoda doneo je još nekoliko odluka o olakšicama za pacijente. Po objavljivanju tih odluka u „Službenom glasniku“, hronični bolesnici koji ne menjaju terapiju najmanje godinu dana prepoloviće broj svojih odlazaka kod lekara za recept. Naime, terapiju će ubuduće moći da dobijaju na dva umesto na mesec dana kao što je sada slučaj. Takođe, mišljenje lekara specijaliste o propisanoj terapiji ubuduće će umesto tri važiti četiri meseca. Odlukom UO, od plaćanja 20 dinara na ime participacije po kutiji leka biće oslobođeni studenti do navršenih 26 godina. Tog plaćanja sada su oslobođena samo deca do 18 godina starosti.

--------------
Odložen ugovor RZZO i privatnika
S receptom u privatnu apoteku 2008.
Autor: S. Tanasić | 12.08.2007 - 00:01


Za podizanje lekova na recept u privatnim apotekama građani Srbije će morati da pričekaju još nekoliko meseci. Tender za izbor najboljeg ponuđača s kojim će Fond sklopiti ugovor biće raspisan tek krajem godine, tako da je realno očekivati da će lekovi na recept i kod privatnika moći da se uzimaju tek početkom sledeće godine - saznali smo u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje.
Svi bi da se pitaju
Privatnici su odluku RZZO primili s velikim odobravanjem, ali su pojedina udruženja razočarana što su prve informacije primili iz medija.
- Niko nas nije obavestio o tome da se planira ugovaranje s privatnim apotekama, već smo sve saznali iz medija. Logično je bilo, ako postoji želja da se sa privatnicima ugovara, da se pozove njihovo udruženje, a to je Savez privatnih apotekara Srbije. Kada je u medijima krenula priča o tome, mi smo poslali pismo Fondu da smo voljni da učestvujemo u svemu tome i da se zajedno dogovorimo o kriterijumima, ali do sada od njih nismo dobili nikakav odgovor - kaže Dragutin Rajevac, predsednik Skupštine SPAS-a.

- Kada smo sagledali ceo postupak, shvatili smo da to nije jednostavno. Stigli su i brojni dopisi od Udruženja privatnih apotekara, zatim od Farmaceutskog društva, svi hoće da budu uključeni u izradu kriterijuma koji će učesnike tendera kvalifikovati da bude najpovoljniji. Naravno, uvažavaćemo njihovo mišljenje i konsultovati se s njima u meri u kojoj je to primereno u postupku javnih nabavki. Nastojaćemo da niko ne bude oštećen i da ustanovimo kriterijume koji će omogućiti svima fer igru - kaže za „Blic nedelje“ Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.
U Fondu kažu da su veliki interesi u pitanju, zato ne čudi što su na ovaj način reagovala strukovna udruženja. Formiran je stručni tim u okviru Fonda koji će napraviti plan mreže i odrediti kriterijume. Na ovaj način se nastavlja reforma zdravstvenog sistema i ovo je samo još jedan korak u izjednačavanju privatnog i državnog sektora.
- Prvi korak u tom pravcu napravljen je pre dve godine, sklapanjem ugovora s privatnim lekarima da i oni mogu da prepisuju lekove na recept. Ugovor je potpisan sa oko 80 privatnih ordinacija. Potpisivanjem ugovora i s privatnim apotekama biće omogućena bolja pokrivenost, smanjene gužve u državnim apotekama, a povećaće se i konkurencija između državnog i privatnog sektora, što će opet doprineti da kvalitet usluga bude na mnogo višem nivou - objašnjava Vladan Ignjatović iz RZZO, i dodaje da će potpisivanjem ugovora biti na dobiti svi - vlasnici privatnih apoteka, Fond, a ponajviše osiguranici.
U Fondu kažu da se ne može očekivati da se ugovor potpiše sa svim privatnim apotekama, ali da će se vremenom mreža širiti.
- U Srbiji danas ima oko 3.500 privatnih apoteka i 500 državnih. Za početak, u mrežu će biti uključeni oni koji na tenderu daju najbolju ponudu. Ako se pokaže kao dobro rešenje, mreža će se širiti. Privatnici s kojima potpišemo ugovor moraće da imaju aplikativni softver, čime će biti moguća i njihova bolja kontrola - dodaje Ignjatović.
Opšti kriterijumi za postupak javne nabavke već su poznati. Pravo da učestvuju na tenderu imaju samo one apoteke koje obavljaju zdravstvenu delatnost u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, zatim vlasnici koji imaju više apoteka na jednoj ili više opština. Osim toga, za učestvovanje na tenderu privatnici moraju dokazati da su izmirili poreze i doprinose za ovu i prošlu godinu u skladu sa zakonima, kao i da raspolažu neophodnim finansijskim i poslovnim kapacitetom, odnosno da su „zdravi“ na tržištu.
Ugovor sa vlasnicima privatnih apoteka zaključivaće filijale RZZO.

blic
« Last Edit: 11-08-2007, 23:36:24 by Bred »


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana