posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Srbija: Deci se bezrazlozno propisuju antibiotici  (Read 2725 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Srbija: Deci se bezrazlozno propisuju antibiotici
« on: 27-11-2014, 22:42:54 »

IZVOR: TANJUG

Najprepisivaniji lekovi deci, u poslednje tri godine, bili su antibiotici, a najnovija istraživanja su pokazala da su najčešće korišćeni kod zapaljenja srednjeg uha, sinuzitisa, upala grla, akutnog bronhitisa, kao i da čak 50 odsto tih antibiotika nije bilo neophodno u terapiji.

"Ovakav vid zloupotrebe antibiotika, kao i često propisivanje antibiotika širokog spektra dovodi do pojave bakterijske rezistencije, koji nije samo problem u Srbiji, već je globalni problem", rekla je dr Bojana Božić iz Instituta za farmakologiju.

Ona je, predstavljajući rezultate istraživanja "Upotreba antibiotika u pedijatriji 2011-2013" na Medicinskom fakultetu, rekla da se Srbija, u odnosu na evropske zemlje, po propisivanju antibiotika nalazi na ubedljivo prvom mestu. Stopa prepisanih antibiotika (godišnje na 1.000 mališana) u 2013. godini bila 1.365, dok je, recimo, Holandije stopa bila 282, Švedskoj 353, Danskoj 385, Velikoj Britaniji 511, Estoniji 616, Irskoj 621, Nemačkoj 695, Italiji 1.151.


nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2014&mm=11&nav_id=929537


Srbija: Potrošnja antibiotika iznad proseka u Evropi

IZVOR: TANJUG

Najnovije istraživanje o rezultatima potrošnje antibiotika u zemljama jugoistočne i istočne Evrope u poređenju sa potrošnjom lekova u zemljama Evropske unije pokazalo je da je Srbija nešto iznad proseka u odnosu na ostale zemlje.

Prema uporednim rezultatima, koji su prvi put do sada objavljeni, Srbija sa potrošnjom od 25,6 definisanih dnevnih doza (DDD) na 1.000 stanovnika na dan u 2011. godini u odnosu na ostale zemlje ima vodeću poziciju u potrošnji antibiotika iz grupe makrolida (19,5 odsto u odnosu na ukupnu potrošnju), koji se koriste za tretiranje infekcija uzrokovanih grampozitivnim bakterijama.

"Istraživanje je pokazalo da ima prostora za racionalniju upotrebu antibiotika, u pogledu smanjenja ukupne potrošnje, kao i pojedinih lekova", rekla je danas Tanjugu rukovodilac Nacionalnog centra za informacije o lekovima u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), prof. dr sci. farm Vesela Radonjić.
Podsećajući da se u našoj zemlji antibiotici izdaju samo uz lekarski recept, ona je rekla da je pojačan nadzor nadležnih inspekcijskih službi nad izdavanjem antibiotika uticao na smanjenje potrošnje od 2010. godine.

nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2014&mm=11&nav_id=925870
« Last Edit: 27-11-2014, 23:06:49 by Bred »


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana