posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Zašto nema D3 kapi u apotekama  (Read 2105 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Zašto nema D3 kapi u apotekama
« on: 24-01-2011, 20:27:38 »

 U Srbiji već četiri meseca vlada nestašica D3 kapi koje se bebama, u okviru prevencije protiv rahitisa, daju do godinu dana starosti.

Trenutno na tržištu lekova nedostaju i nitroglicerin u tabletama, koji u Srbiji proizvodi jedino “Srbolek“, koji je već duže u blokadi, dok država ne pronalazi pravo rešenje za problem u ovom preduzeću.

Kao zamena nitroglicerinu, uvozi se lek u spreju koji je i do osam puta skuplji nego tablete.

Iako smo krajem prošle godine slušali o mogućoj krizi farmaceutskog tržišta u Srbiji zbog međusobnih dugovanja Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO), apoteka i veledrogerija, trenutno na tržištu nema veće krize.

Milana Dučić, rukovodilac centra za informacije o lekovima iz Apotekarske ustanove Beograd, u čijem sastavu je preko 120 apoteka, za B92 kaže da lekova trenutno ima dovoljno za dnevne potrebe građana, a da veći problem imaju samo sa kapima D3 za bebe, ali i s nitroglicerinom.

“U našim apotekama nedostaju vigantol kapi koje su D3 vitamin za decu se prepisuju ali i kod osteoporoze kod odraslih. Nedostaju i neki antibiotski sirupi za decu kao što je eritromicin, klijacil pa i sinacilin u poslednje vreme“, navodi Dučićeva.

nastavak -> http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=487995#hrono
« Last Edit: 24-01-2011, 20:29:49 by Bred »


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana