posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Farmaceutski sektor na udaru niza losih vijesti  (Read 2803 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Farmaceutski sektor na udaru niza losih vijesti
« on: 14-04-2014, 23:20:30 »


Autor/izvor: Milica Mančić / Financial Times


LONDON - Niz nedavnih tužbi i istraga učvrstile su uvjerenje javnosti kako je farmaceutskoj industriji profit daleko važniji od zdravlja ljudi, piše Financial Times.

Mark Lanier nije običan odvjetnik. Toliko je uspješan da živi na imanju od 10 hektara kraj Houstona i priređuje raskošne božićne zabave na kojima za stotine uzvanika nastupaju Miley Cyrus, Bon Jovi ili Sting. Čim je Laniera angažirao čovjek koji tvrdi da je od lijeka koji mu je prepisan za dijabetes dobio rak, farmaceutska industrija trebala je očekivati nevolje. Na temelju Lanierove završne riječi u kojoj je ukazao na "nesmotreno zanemarivanje sigurnosti pacijenata,“ sud u Louisiani odredio je ovog tjedna japanskoj Takedi i američkoj tvrtki Eli Lilly da isplate rekordnu odštetu od devet milijardi dolara zbog moguće veze njihovog lijeka Actors i raka mjehura.

Za Laniera, inače zaređenog baptističkog svećenika koji je dobro unovčio svoj teksaški šarm, ovo je samo najnoviji u nizu skalpova koje je skinuo farmaceutskim divovima. Proslavio se prije desetak godina dobivši 250 milijuna dolara vrijednu presudu protiv tvrtke Merck & Co u korist udovice koja je za srčani udar koji joj je ubio supruga okrivila lijek protiv bolova Vioxx. Njegova najnovija pobjeda trostruko je podigla ljestvicu za kazne protiv industrije lijekova: prethodni rekord u SAD iznosio je tri milijarde dolara, koliko je GlaxoSmithKline platio 2012. zbog zlouporaba u marketingu.

nastavak -> http://www.seebiz.eu/farmaceutski-sektor-na-udaru-niza-losih-vijesti/ar-85626/ 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana