posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Posao za 40 lekara u Nemačkoj  (Read 7923 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Posao za 40 lekara u Nemačkoj
« on: 04-10-2008, 14:25:31 »

Autor: Branko Janačković | Blic

NIŠ - Državna nacionalna služba za zapošljavanje Republike Nemačke traži 40 lekara iz Niša koji će imati mogućnost da se nakon probnog perioda zaposle za stalno u toj državi, izjavio je za „Blic” Blagoje Stanisavljević, predsednik Zanatske komore Niša. Takva poslovna ponuda stigla je Komori nakon nedavne posete državno-privredne delegacije Nemačke i serije sastanaka sa predstavnicima lokalnih institucija i organa vlasti, na kojima je bilo reči o prevelikoj nezaposlenosti u gradu na Nišavi.

Stanisavljević kaže da se traže kandidati oba pola, starosti od 25 do 60 godina i da probni rad pre zasnivanja stalnog radnog odnosa traje od tri do šest meseci, zavisno od specijalnosti.
- Prema obaveštenju koje nam je upravo stiglo iz nemačke službe za zapošljavanje, potrebni su lekari raznih specijalnosti: urolozi, ortopedi, internisti, ginekolozi, anesteziolozi i opšti hirurzi. Bruto mesečno primanje u probnom periodu je do 4.000 evra, zavisno od stručnosti i pokazane ambicije i kooperativnosti lekara u periodu prilagođavanja, a sa kandidatima koji nakon probnog rada budu dobili pozitivnu ocenu, bio bi zaključen ugovor o stalnom radnom odnosu na neograničeno vreme po propisima Republike Nemačke. Nakon toga, oni bi stekli pravo i da u Nemačku dovedu svoje porodice da žive s njima - kaže Stanisavljević i dodaje da nije obavezno da lekari budu nezaposleni i sa evidencije biroa rada.
Ugovor o radu sklapa se sa svakim kandidatom pojedinačno, a za sve vreme boravka u Nemačkoj lekari će imati permanentnu obuku i doobuku na teret same bolnice.
- Pripremni troškovi dokumentacije, prevod, obrasci, takse i overe padaju na teret kandidata, dok će dokumentaciju za radnu vizu i dozvolu za boravak u Nemačkoj regulisati bolnica u kojoj će raditi. Hrana nije obezbeđena, a smeštaj organizuje bolnica ili pruža pomoć u organizaciji smeštaja na njihov teret - napominje Stanisavljević.
On kaže da je predviđeno da period provera, odabira i priprema pre odlaska u Nemačku traje četiri meseca i da će svi kandidati pre toga morati da prođu kurseve stručnog i opšteg poznavanja nemačkog ili engleskog jezika. Nakon 100 dana koliko bi trajala jezička obuka, svi kandidati bi prošli obavezne testove.
Dr Nebojša Nikolić (38) iz Niša, specijalista ortopedije u niškom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, ponudu nemačke državne službe za zapošljavanje ocenjuje kao „veoma primamljivu”.
- Lekari specijalisti u Nišu mogu da zarade od 700 do 800 evra, što je za ovdašnje prilike dobra plata. I ovde i tamo posao je isti, ali u Nemačkoj su ovi vrhunski stručnjaci daleko bolje plaćeni, tako da imaju priliku da sebi i svojoj porodici obezbede sigurniju budućnost i bolji kvalitet života. Ono što takođe predstavlja pogodnost jeste mogućnost stalnog usavršavanja. Ovde je teško dobiti slobodne dane za odlazak na kongres, a kamoli da još i poslodavac pokrije troškove. Zainteresovan sam za ovu ponudu - kaže dr Nikolić koji kao lekar specijalista radi već dve godine.

Bez posla i po 10 godina
Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu nalazi se 300 lekara od kojih su 283 doktori medicine, a 17 lekari specijalisti. Najveći broj doktora medicine, njih 223, čeka već godinu dana na prvo zaposlenje, dok su ostali na birou uglavnom od pet do osam godina, mada među nezaposlenim belim mantilima ima i onih koji su bez posla i duže od 10 godina. Što se tiče lekara specijalista, oni na posao čekaju u najvećem broju slučajeva od tri do 10 godina. Nekoliko nezaposlenih lekara s kojima smo pokušali da kontaktiramo preko Nacionalne službe za zapošljavanje, odbilo je razgovor na ovu temu.

Prijave
Zainteresovani lekari mogu se javiti radnim danom u naredne dve nedelje Zanatskoj komori Niša koja se nalazi u Prijezdinoj ulici broj 4 ili na telefon 018/ 241-543 kako bi dobili više informacija o načinu prijavljivanja koje će se vršiti u Ambasadi Nemačke u Beogradu . 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana