Nauka > Tekstovi

Odnos lekara i farmaceuta

Pages: (1/8) > >>

Bred:


--- Quote from: pahuljica on 20-09-2007, 16:01:02 ---Naime pretpostavljam da si već upoznat sa činjenicom da je kod nas farmaceut daleko manje cenjen od lekara, naime u svesti većine pacijenata to je prodavac, izdavalac lekova koje je lekar prepisao i tu je kraj. Ovo su samo neke ali svakodnevne situacije:

1.   greška lekara: prepisati u velikom broju slučajeva neregistrovan lek (mislim zar je toliko teško pogledati u registar lekova koji se btw izdaje jednom godišnje) i još agitovati da se ide u apoteku koja ga sigurno drži (a to su obično najveće rupčage)
        problem farmaceuta:objasniti pacijentu da se lek ne može nabaviti legalnim         putem( tako da ti je moj odgovor manje više iz fazona: NE NE NE, mi ne držimo švercovanu robu)
2.   greška lekara :u još većem broju slučajeva propisuje se lek koji je deficitaran već mesecima
        problem farmaceuta: objasniti pacijentu da farmaceut nije kriv što fabrika štrajkije ili već slično i pri tome trpeti uvrede kako smo nesposobni da nabavimo najosnovniji lek. Pritom ukoliko farmaceut pacijentu ponudi generički isti lek ali bože od drugog proizvođača ni tad ne valja jer nije ista kutija . Veruj mi jednom sam za sebe prokomentarisala „Pobogu gospodine pa ne pijete kutiju“
     3. greška lekara: propisuju se lekovi generičkih grupa koje ni pod raznim ne bi smele da se konzumiraju zajedno( primer aminofilin i fluimucil) ili pak lekovi za cirkulaciju ( mislim našim pacijentima je skroz ok ako uzimaju u isto vreme i tanakan i cardiopirin i trental i redizork i na kraju naravno andol)   
        Problem farmaceuta- Objasniti da to baš i ne treba tako jer kao povratnu informaciju dobija nešto tipa:“ Šta ti znaš, meni je to rekao lekar“.   

    4.  greška lekara: u potpunosti pogrešiti formu leka: mislim bebi se ne daju kapsule niti joj se u nosić prskaju aerosol kapi, ali moram priznati da je farmaceutu sa mladim mamama znatno lakše jer su i one zabrinute pa kad zajedno pročitamo uputstvo dođemo do zaključka da je doktor verovatno mislio na sirup, ali....
Međutim sa starijima je daleko teže jer ako je DR napisao oikamid tablete ona hoće oikamid tablete a ne oikamid kapsule iako se proizvode samo u obliku kapsula. Džaba registar, džaba sve lekar rek’o i tačka. 

--- End quote ---
jecapereca:

komunikacija na relaciji lekar- farmaceut mora podhitno da se poboljsa da ne bi trpeli pacijenti!
Ne bi bilo lose da postoji komisija koja ce da prati rad lekara i da opominje ili na neki 2. nacin sankcionise njihove propuste, posto je ocigledno da pacijenti uvek vise veruju lekaru nego farmaceutu


Bred:

DA. I gro lekara su veoma veoma sujetni imisle da su bogom dani. I to mora da se ispravlja kao nista bar ovim sudskim procesima koji ce valjda doprineti tome da se i lekari malo spuste na zemlju

Darker:

Mislim da je malo pogrešno u startu bacati hejt prema lekarima, mislim ućićemo u celu tu priču sa dozom animoziteta, kako da gradimo normalan radni odnos onda?
Mislim da je edukacija na našem faxu po tom pitanju katafstrofalna, počevši od etike...

Cecilly:


--- Quote from: Darker on 25-10-2007, 16:52:26 ---Mislim da je malo pogrešno u startu bacati hejt prema lekarima, mislim ućićemo u celu tu priču sa dozom animoziteta, kako da gradimo normalan radni odnos onda?
Mislim da je edukacija na našem faxu po tom pitanju katafstrofalna, počevši od etike...

--- End quote ---

Prva godina je na vezbama iz Uvoda u farmaciju obradjivala razne vrste komunikacija, pa izmedju ostalog, i komunikaciju izmedju lekara i farmaceuta. Cak smo i glumili prikaz dobre i lose komunikacije. :happy:
Vezba je imala za cilj da ukaze da farmaceuti i lekari treba da saradjuju jer su i jedni i drugi zdravstveni profesionalci. Mada,spomenuto nam je da lekari sa visine gledaju na farmaceute, ali uce nas kako da se postavimo u takvoj komunikaciji, a da ipak sacuvamo normalan radan odnos.

Pages: (1/8) > >>

Go to full version