Forum obavestenja > Biografije poznatih

Milan Mladenović

(1/5) > >>

nasty girl:


Milan Mladenović rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. Pošto mu je otac bio vojno lice, Milan se sa porodicom 1964. godine seli u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd. Muzikom je počeo da se bavi još u tinejdžerskim godinama, kada je svirao u različitim lokalnim grupama.

Prva od njih bila je grupa "Limunovo drvo", koja je kasnije promenila naziv u sada već legendarnog "Šarlo Akrobatu". U ovoj grupi značajno učešće imao je i Koja iz današnje "Discipline kičme". Grupa je ipak, posle kraćeg vremena, prestala sa radom 1982. godine. Njen svakako najpoznatiji hit ostao je "Niko kao ja".

Milan ubrzo osniva grupu "Katarina II", koja je naziv dobila po neuzvraćenoj ljubavi jednog od članova sastava. Odličan početak najavio je veliki potencijal ovog sastava. Prvi problemi nastali su kada je Gagi, član koji je imao pravo na ime grupe, otišao u zatvor i po povratku saznao da više nije član. On je tada ostalim članovima uskratio pravo na korišćenje imena i grupa menja naziv u "Ekatarina Velika".

O značaju koji je ova grupa imala u domaćem roku suviše je pričati. Svi albumi koje je izdala tokom rada prodavani su u ogromnim tiražima, u radu grupe učestvovao je veliki broj proverenih muzičara, a trag koji su svi članovi grupe ostavili na našu muziku do danas je ostao neizbrisiv. Milan je imao i jedan muzički solo projekat sa muzičarima iz Brazila koji je zabeležen na kompakt-disku.

Pored muzičke karijere, Milan se oprobao i u glumi, kao i ostali članovi grupe. Pojavio se, kao i ostali, u filmu "Tajvanska kanasta" i "Crna Marija". Takođe, učestvovao je u pozorišnoj predstavi "Majka Hrabrost", za koju je radio i muziku.

Milan je umro od raka unutrašnjih organa 5. novembra 1994. godine u Beogradu.

Darker:
Long live the king :Bog

vladimir:
 :Bog :Bog :Bog

mullala:
Uh... nisam ni videla da postoji ova tema...

E pa da dodam jos ponesto...

Sarlo Akrobata bio je band koji su cinili Koja, VD i Milan... obzirom da su ova druga dvojica potpuno blesavi i mnogo razulareniji od Milana, on je u praksi povezivao te njihove zvuke u neku "melodicnu celinu" svojim umecem na gitari. Naravno, Sarlo, takav kakav je bio, nije mogao dugo da opstane i to se moglo cuti i u njihovoj muzici.

O Ekatarini Velikoj (i Katarini II) malo sta imam da kazem, osim da nista bolje u zivotu nisam cula, ili me samo nikad nista nije vise dotaklo od toga. Mozete da zamislite koliko je Milanu Mladenovicu tesko pao raspad stare Jugoslavije, kad je on ceo svoj dotadasnji zivot proveo u tri njene bivse republike. A znao je stosta mnogo pre drugih... U nekom casopisu (zaboravila sam kom) procitala sam recenicu u Mladenovicevoj biografiji koju sam jos dugo posle toga znala na pamet: "Nije li nam se sve to dogodilo, a nismo li bili upozoreni?"

Interesantan je taj projekat Angel's Breath, predstavlja njegov poslednji album... mozda cak i posmrtni, obzirom na to koliko je pisao unapred. Citat iz jedne od njegovih pesama sa tog albuma stoji uklesan na njegovom nadrgrobnom spomeniku na Novom Groblju... Mozda je bas tako i planirao.

Nisi sam, nisi sam
tvoju senku nastavljam
tvoje lice preklapam
tvoje reci ponavljam

Smiri se, saberi se
budi isti kao pre
takav kakvog dobro znam
bistar, jak i siguran...

ogledalo...


P.S. Inace nadrgrobni spomenik je relativno ruzan, ali kapiram da to nije on planirao :)

ekatarina:
Da li je bio neko na groblju 5. novembra? Ova tema je najbolja na forumu. Ljudi kao Milan a malo je takvih nikad NE UMIRU.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version