Farmaceutski fakultet u Beogradu > Farmakognozija

Ispovedaonica

<< < (15/15)

Adonis_Vernalis:
Statistika je čudo. Često ume, u rukama veštog analitičara, da od kupusa na jednoj i mlevenog mesa na drugoj strani - napravi sarmu na trećoj. No, bez obzira na oblande kojima se rezultati mogu obložiti, osnovne deskriptivne metode, koje sprovodim posle ispita, jasno mi daju do znanja da svoj posao vršim korektno. Srednja finalna ocena studenata koji su izašli u septembarskom ispitnom roku bila je 8,1, što se prilično lepo poklapa sa Gausovom krivom normalne raspodele. Ipak, pošto je vrh krive pomeren za 0,1 udesno, mogao bih utripovati da sam za isto toliko grešio u korist, a ne na štetu studenata, što mi ne bi palo teško. Naprotiv.

Statistika to ne pokazuje, ali studenti vrlo dobro uočavaju jedan trend, a to je da od junskog roka do oktobarskog roka kod mene nije položio samo onaj ko uopšte nije izašao na ispit. Svako ima pravo da bude premoren, indisponiran, rasejan, konfuzan... Pa znam ja dobro šta je usmeni ispit i koje sve sitne i krupne stresove sobom nosi. Ono što vi sada polažete, položio sam i ja, kod "stare garde" profesora, kada ni "B" od "Bolonje" nije postojalo.

Naglašavam da je gradivo Farmakognozije pokriveno udžbeničkom literaturom. Sva predavanja svih profesora su dostupna on-line, 24/7, osim ako padne fakultetski server, a i to se desi ponekad (domen više sile). Pored toga, moja diplomka i ja smo razvili aplikaciju koja olakšava mikroskopsku identifikaciju sprašenih droga, koja nije dostupna samo onima kojima ne treba. Tema za diplomske radove ima dovoljno, kao i tema za naučne radove studenata.

Šta još treba da uradim kako bih sprečio ubuduće jedno poniženje koje sam danas, na usmenom ispitu, doživeo?

Kao čoveka me je ponizila moja buduća, a u svakom slučaju mnogo mlađa - koleginica, koja je htela da položi ovu bedu od Farmakognozije. U lepu, gustu i dugu kosu, uplela je slušalicu, a u modni detalj u vidu ešarpe oko pojasa, uplela je prijemnik. U plave oči ubacila je drski sjaj, a na usne namakla isti takav osmeh. Samouverenim potezom negovane ruke, izvukla je pitanja i, korakom nogu obuvenih u lepe cipele, odšetala do stolice i zauzela svoje mesto... a onda je zaboravila (ili to nije ni mogla znati) da ja mogu da radim u cirkusu "Corona", koji trenutno gostuje u Beogradu, kao "Čovek Uvo".

Na moje upozorenje da, kao kroz telefonsku slušalicu, čujem muški glas kako melje li melje - ona mene gleda u zenicu i kaže "ja ne čujem ništa".

Nisam je ponižavao. Nisam je pretresao. Nisam je vređao, niti poslao na Disciplinsku komisiju, što bi je ozbiljno uzdrmalo, ako ima ozbiljne namere da završi ovaj Fakultet. Samo sam joj zatražio da mi preda to što ima (misleći na "bubicu"), a ona mi je predala svoja pitanja. A onda mi je uputila jedan prezrivi pogled i, sasvim ljuta, izašla napolje.

Ovo nije "Farma", nego "Farmacija". Ovo nije "reality show", nego "usmeni ispit". Ja nisam "farmer", nego "profesor beogradskog Univerziteta". Vi niste "farmeri", nego "studenti beogradskog Univerziteta". I jako sam ponosan i na ono što sam ja u svom životu uradio, kao i na ono što vi sami u svojim životima radite i što ćete tek uraditi. Ja nisam idiot, nego izuzetno inteligentan i, još uvek, relativno mlad čovek. I neću vam dozvoliti da me na nivo idiota srozate.

Ne zaboravite: savršeno me zabole uvo da li vi privatno obožavate Cobeta i lično koristite (katkad tačno, katkad pogrešno) dva ipo padeža: na usmenom ispitu morate da koristite svih 7, apsolutno ispravno, bez dileme. Kao studenti Farmacije, nemate hit-pesmu, ali morate imati hit-odgovor na obično, a usput objavljeno i unapred vam poznato, ispitno pitanje.

Ne zaboravite ni ovo: bolonjskom reformom, težište apotekarskog rada prebacuje se sa farmaceutsko-tehnološkog i hemijskog na savetodavno uporište. To je farmaceutska praksa zahtevala od Fakulteta kao od svoje matične kuće. Zato i imate simulaciju apoteke, zato se i insistira na medicinskim predmetima, zato u gradivu koje morate da savladate imate i značajan udeo farmaceutske legislative, pa i čitav kompendijum "farmaceutskih veština" koje morate imati.

U "farmaceutske veštine" ne spada sposobnost korišćenja "bubica" na usmenom ispitu, već sposobnost da bolesnoj bakici, ljudski prisno, preporučite neki lekić za njeno ostarelo i životom išamarano srdašce. Ako se grozite starosti i nemoći, to je vaš problem. Ali, onda se okrenite Farmi, a ne Farmaciji.

Toliko.

Bred:
Stvarno mi nije jasno ko bi USMENI ispit polagao na bubicu :face:

Pogotovo ako je opste poznato da ste Vi jedan od retko korektnih profesora na fakultetu.

Ali ako ste Vi korektni, ne mora da znaci da ce i studenti uvek biti korektni.  :wink:

jaca:
Poštovani profesore,
da li bi ste mogli da mi kažete da li čaj spravljen od lista divlje kruške i cvetova breze može pomoći u ublažavanju tegoba kod benigne hiperplazije prostate ili samo može da posluži kao uroantiseptik? Da li njegova upotreba može imati neke značajne neželjene efekte?
           

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version