Forum obavestenja > IT vesti

Danas startuje Vista

(1/1)

Bred:
Izvor: B92
Njujork -- Danas počinje prodaja novog Majkrosoftovog operativnog sistema, Vista, na 39.000 prodajnih mesta u svetu.

Softverska kompanija iz SAD je više od pet godina radila na usavršavanju operativnog programa Vindouz, koji upotrebljava 90 odsto korisnika kompjutera u svetu i stvorila moderniji program koji će se prodavati po ceni od 99 dolara za osnovnu, kućnu verziju, do oko 400 dolara za profesionalnu verziju.

U Majkrosoftu tvrde da će kompjuteri s Vistom biti bezbedniji, snažniji i grafički dinamičniji i da je sistem toliko poboljšan, a istovremeno jednostavan, da će svaki korisnik biti više nego iznenađen.

Prema očekivanjima Majkrosofta, do kraja godine više od 200 miliona ljudi će koristiti makar jedan od novih proizvoda.


b92

Korisnicko Ime:
"Apparently, whenever they ring up peddling Vista, Latvians burst out laughing because the name means "chicken" or "frumpy woman" in the local lingo."

 :K

Bred:
Windows Vista u Srbiji sledeće nedelje
Verzija Viste na srpskom jeziku stiže za tri-četiri meseca, kažu u predstavništvu Majkrosofta
Windows Vista, novi operativni sistem za računare, u Srbiji bi trebalo da se pojavi naredne nedelje, a verzija Viste na srpskom jeziku za tri-četiri meseca, saznajemo u predstavništvu „Majkrosofta” u Srbiji.

SRPSKI - Bržu, vizuelno lepšu i od virusa i hakerskih napada sigurniju Vistu juče je svetu zvanično predstavio prvi čovek „Majkrosofta" Bil Gejts, nakon čega je taj operativni sistem pušten u slobodnu prodaju u 70 zemalja.

- Vista će već iduće nedelje moći da se kupi u svim prodavnicama u Srbiji s kojima naša kompanija sarađuje. Verzija na srpskom jeziku posebno je značajna jer je Vista prvi operativni sistem koji je od samog starta rađen na srpskom. Zbog toga će sve opcije Viste, računajući tu i Help, biti na srpskom jeziku. Cene još nisu formirane, ali očekujemo da Vista neće biti mnogo skuplja od Windows XP koji, ako se kupuje uz računar košta 100 evra, a odvojeno nešto preko 200 evra - kažu u predstavništvu „Majkrosofta" u Srbiji.

Minimalni hardverski zahtevi za instalaciju i korišćenje Viste su procesor na 800 MHz, 512 MB RAM memorije, 15 GB slobodnog prostora na disku i DVD/CD-ROM. Grafička kartica mora biti u skladu s DirectX 9 specifikacijama. Međutim, za optimalno korišćenje Viste neophodan je procesor od 1GHz i 1GB RAM memorije

U zemljama u kojima je puštena u prodaju osnovna verzija programa, Windows Vista Home Basic kao samostalan program košta 199 dolara, a kao apgrejd za XP 99,95 dolara.

Pored izgleda čija je promena najuočljivija, Vista ima menije za lakše pretraživanje informacija i novu multimedijalnu platformu za digitalni video, muziku i slike.

Računa se da će Vista u koju je uloženo šest milijardi dolara, u prvoj godini biti instalirana u više od 100 miliona računara širom sveta.

Testirajte novi Office
SOFTVER Uz Vistu juče je predstavljen i kancelarijski korisnički softver „Microsoft Office 2007". Besplatan test tog softvera nalazi se na: http://office.microsoft.com/en-us/products/HA101687261033.aspx

Zašto Vista
- povećana zaštita od virusa i hakera
- mogućnost brzog kopiranja celog sistema i čuvanja podataka u slučaju bilo kakve havarije
- bitno ubrzana instalacija, 15 do 20 minuta
- novi Internet Explorer 7
- Aero ili 3D interfejs
- brža pretraga datoteka
- bolje i ažurnije nadogradnje sigurnosnih sistema
- bolja organizacija multimedijalnih datoteka
- bolja roditeljska zaštita
- bolje povezivanje s drugim korisnicima računara i uspešnije deljenje raznih datoteka.
B. Bednar ||||

24casa
-------------


--- Quote ---Minimalni hardverski zahtevi za instalaciju i korišćenje Viste su procesor na 800 MHz, 512 MB RAM memorije, 15 GB slobodnog prostora na disku i DVD/CD-ROM. Grafička kartica mora biti u skladu s DirectX 9 specifikacijama. Međutim, za optimalno korišćenje Viste neophodan je procesor od 1GHz i 1GB RAM memorije
--- End quote ---
qq! :wall:
kazu da trenutno samo 15% racunara u svetu moze da zadovolji zahteve koje namece vista. jeza.

Korisnicko Ime:
Prve mane Windows Viste

Majkrosoft (Microsoft) je izjavio da njihovi inženjeri istražuju izveštaje o navodnoj ranjivosti sistema za prepoznavanje govora.

Sistem za prepoznavanje govora omogućava lakši rad sa računarom ali isto tako može omogućiti spoljnim napadačima da pokreću programe operativnog sistema “Vista” koristeći unapred snimljene govorne komande.

Stručnjaci za bezbednost kompanije Majkrosoft smatraju da je moguća šteta nastala zloupotrebom ove funkcije isuviše mala tako da korisnici nemaju većih razloga za brigu.

Da bi uspešno manipulisao sistemom za prepoznavanje govora, napadač bi morao da fizički bude pisutan pored kompjutera ili da smisli način na koji bi korisnik računara skinuo sa interneta i pustio audio snimak komandi kojima se zloupotrebljava operativni sistem kompjutera. Čak i ako bi bilo moguće pustiti snimak, to bi moralo da se uradi na način koji ne bi privukao pažnju vlasnika.

Majkrosoft je takođe skrenuo pažnju na to da su komande koje napadač moze izdati ograničene nalogom korisnika koji koristi računar, što bi moglo sprečiti izdavanje administrativnih komandi, kao i da se glasovnim komandama ne može stvoriti novi korisnički nalog niti formatirati hard disk.

Svi korisnici zabrinuti za bezbednost svog sistema mogu sprečiti moguće napade isključivanjem funkcije za prepoznavanje govora ili prostim isključivanjem mikrofona i izvučnika.

Isto tako preporučeno je gašenje Windows media plejera ako je slučajno pokrenut fajl koji pokušava da izda glasovne komande računaru.

Sve mušterije koje veruju da je na njih izvršen napad, sada već prozvan shout-hack, mogu kontaktirati korisnički servis kompanije Majkrosoft.

Izvor B92

Korisnicko Ime:
Gejts intervju

Prvi čovek Microsofta Bil Gejts se još jednom osvrnuo na prednosti novog Windows Vista operativnog sistema i na novitete koje on donosi. U novom obraćanju on se osvrnuo na prve kritike koje su došle povodom novog operativnog sistema, kao i na "peckanja" koja dolaze od strane konkurencije na mnogim poljima. Kada su u pitanju prognoze da će Vista biti poslednji operativni sistem Microsofta, ili makar poslednji monolitni operativni sistem, Gejts odmahuje rukom tvrdeći kako se to govori prilikom svakog novog predstavljanja Windowsa, a da će Windows postajati sve bogatiji i da će Microsoft izdati novi operativni sistem 2010. ili 2011. godine.

Nove verzije Windowsa će biti u još većoj meri okrenute korisnicima, dozvoljavajući im da prenose sistem od jednog do drugog PC računara. Dodao je da je budućnost u paralelizaciji, ne samo zbog objektivno dostignutih limita već i zbog hardvera koji potencira ovakav pristup u sledećim generacijama. Gejts je našao shodnim da iskritikuje veliki broj korisnika PC računara, odnosno Windows operativnih sistema, navodeći konkretne primere nekorišćenja brojnih mogućnosti i neosnovanih kritika. Naveo je da su neke od mogućnosti koje donosi Vista već prisutne u Windows XP operativnom sistemu preko Windows Update mehanizma, koga ogromna većina ne koristi. Na primeru Internet Explorer 7 pretraživača Gejts dokazuje da, iako svi kritikuju Windows operativne sisteme zbog bagovitosti Internet Explorera, svega 30-ak procenata korisnika se odlučuje da preuzme novu, besplatnu verziju pretraživača čija je prethodna verzija bila uzrok brojnih problema. Takođe, kao primer je uzeo i novi mehanizam pretraživanja koji se mogao skinuti, a za koji sme da se opkladi da maksimalno 10 procenata korisnika uopšte zna za njega.

Poseban deo je posvećen kompaniji Apple, odnosno njenim reklamama u kojima se pojavljuju dve osobe koje simbolišu Mac, odnosno PC. Mac je predstavljen tipićnim mladićem, dok je PC predstavljen sredovečnim uštogoljenim "cvikerašem". Gejts je oštro kritikovao takav način reklamiranja rekavši da ga ne razume, te da odbija da prihvati da je 90 procenata populacije, koliko inače koristi Windows operativne sisteme - "priglupo". Rekao je da ne razume zašto se Apple ponaša superiorno i da ne razume šta žele da kažu. Gejts se zapitao na šta liči njihovo ponašanje i da li je iskrenost uopšte bitna u takvim reklamama. Dodao je da je mnoštvo onoga što se iznosi u tim reklamama čista laž i upitao da li Apple ima pravo da predstavi sebe kao kul pojavu, koja zbog toga ima pravo da laže kada mu se to učini shodnim.

Izvor: Dailytech

Navigation

[0] Message Index

Go to full version