Forum obavestenja > IT vesti

"Gugl" mobilni - uskoro!

(1/2) > >>

_d.0.t_:
"Gugl" ulazi u tržište mobilnih telefona

Svetski internet gigant "Gugl" (Google) najavio je da će sredinom iduće godine početi sa proizvodnjom novog softvera, zasnovanog na otvorenoj platformi Linuks (Linux), koji će, kako se nadaju u toj kompaniji, postati sastavni deo čitave serije mobilnih telefona i predstavljati značajan napredak za internet "u pokretu".

Novi softver, nazvan "Android", trebalo bi da omogući priključivanje na Internet uz pomoć mobilnog telefona jednako lako kao preko kompjutera.
U tom projektu "Gugl" će sarađivati sa četiri mobilna proizvođača "Samsungom", HTC-om, "Motorolom" i "El dži elektroniksom" (LG Electronics). U partnerstvo sa vodećim svetskim internet pretraživačem ući će i najveći mobilni operateri "Ti mobajl SAD" (T-mobile USA), "Čajna mobajl" (China Mobile), španska "Telefonika" (Telefonica) i italijanski "Telekom" (Telecom), a u razvoj "Gugl fona" (Google Phone) uključiće se i "Intel" ili "NVidia".

U alijansu sa "Guglom" u oblasti mobilne telefonije, pod firmom "Open hendset alajens" (Open Handset Alliance) ušle su, za sada, ukupno 33 partnerske firme.
Među firmama koje "Guglu" nisu obećale podršku u realizaciji ovog projekta su, naravno, njegov najveći konkurent, "Majkrosoft" (Microsoft) i najveći proizvođač mobilnih telefona, "Nokija" (Nokia).

Analitičari, na koje se pozivaju agencije, ističu da bi "Guglov" softver mogao da doprinese pojeftinjenju mobilnih telefona i usluga. Stručnjaci ovaj korak "Gugla" smatraju nastojanjem te kompanije da konkuriše kompanijama "Majkrosoft", "Riserč in Moušn" (Research in Motion), "Palm" i "Simbijen" (Symbian), koji izrađuju softver koji se koristi u sadašnjim mobilnim telefonima.

"Gugl", kako se ocenjuje, ulaskom u novu oblast poslovanja želi da dobije veći uticaj u sektoru u kome bi, prema svim prognozama, prihodi od reklama trebalo da rastu značajno brže od profita od telefoniranja ili slanja SMS poruka. Dobro ciljana, a samim tim i efektivna reklama, već danas je "Guglov" glavni izvor prihoda, a da je to "održivi biznis model" pokazuje i stalni rast akcija "Gugla", ukazuju analitičari.

[blic]

... opasni su.

Bred:
a imaju para da ne znaju sta ce sa njima...
stvarno pocinjem da se brinem jer se stvara jos jedan pandan mikrosoftu ali nije to toliko sporno koliko je vazno da se rast takvih ogromnih kompanija na neki nacin ogranici  :wink:

tarantulica:
Ili da se trudim da postanem deo te kompanije, pa de me ne bude briga  :plez

Da li Google traži farmaceute?  :hmm

Bred:
sumnjam.

hulio_salinas:
Mada, ne znamo kakva im je budućnost.

Ko je mogao da predvidi da će imati svoj mobajl? Sa gigantima nema "nemoguće misije". Ljudi, pare su to.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version