Forum obavestenja > IT vesti

'Microsoft' ponudio 44,6 milijardi dolara za 'Yahoo'

(1/2) > >>

_d.0.t_:
'Microsoft' ponudio 44,6 milijardi dolara za 'Yahoo'

Tehnološki džin "Microsoft" saopštio je danas da je ponudio da kupi internet pretraživača "Yahoo" za 44,6 milijardi dolara u gotovom i akcijama.

Neočekivano saopštenje je u skladu da sa naporima "Microsoft-a", najveće sofverske kompanije na svetu, da nađe nove načine u utakmici protiv moćnog internet pretraživača i oglašivača "Google-a".
"Microsoft" navodi da je ponudio da kupi "Yahoo" za 31 dolar po akciji, što, kaže, predstavlja premiju od 62 odsto iznad cene akcija kompanije zaključene na jučerašnjem zatvarnju berze Nasdak.
"Gajimo veliko poštovanje prema "Yahoo-u", i zajedno možemo da ponudimo izvanredno uzbudljiv niz rešenja za korisnike, izdavače i oglašivače," kaže izvršni direktor "Microsoft" Stiv Balmer u saopštenju.
Za sad nema reagovanja iz "Yahoo-a".
"Microsoft" kaže da je uočio četiri oblasti gde objedinjena firma može da privuče najmanje milijardu dolara godišnje.
Akcije "Yahoo-a" skočile su za 56 procenata, na 29,95 dolara, posle objave ponude "Microsoft-a". Na vest je takođe skočio ceo indeks američkih akcija.

[blic]

Bred:
"Yahoo" i "Google" zajedno protiv ponude "Microsofta"?
Autor: Tanjug |

Američki Internet pretraživač "Yahoo" mogao bi da uzme u razmatranje sklapanje strateškog saveza sa domaćim konkurentom "Google-om" kako bi izbegao ponudu američkog softverskog giganta "Microsoft-a" za preuzimanje.

"Microsoft" je u petak objavio ponudu za kupovinu "Yahoo-a" za 44,6 milijardi dolara (30 milijardi evra) u gotovini i akcijama, što "Yahoo" smatra malim iznosom.
Partnerstvo s "Google-om" bi, međutim, omogućilo kompaniji "Yahoo" da koristi usluge "Google"za Internet pretraživanje.

Prema podacima američke kompanije "comScore", koja se bavi istraživanjem Internet tržišta, "Google" drži 77 odsto tržišta Internet pretraživanja, "Yahoo" 16 odsto, a "Microsoft" 3,7 odsto.
"Yahoo" je objavio i otpuštanje 1.000 zaposlenih (oko osam odsto radne snage), kako bi poboljšao poslovanje, prenela je agencija Rojters.

blic

--
Jahu odbio ponudu Majkrosofta
| Izvor: Beta
San Francisko -- Upravni odbor kompanije Jahu odbacio ponudu Majkrosofta za kupovinu vrednu 44,6 milijardi dolara zbog "potcenjene vrednost firme".

Dnevnik "Vol strit džornal" objavio je, pozivajući se na izvore iz kompanije Jahu, da je ta kompanija odlučila da ipak ne prihvati spajanje sa najvećom svetskom kompanijom za proizvodnju kompjuterskog softvera, i da će ta odluka i formalno biti objavljena.

Majkrosoft je ranije ponudio Jahuu 31 dolar po akciji, što je ukupno 44,6 milijardi dolara.

Kompanija Jahu je inače vlasnik drugog najpopularnijeg internet pretraživača u svetu, veb mejla i drugih popularnih internet servisa.

b92

_d.0.t_:
"Microsoft" ne odustaje od kupovine "Yahoo-a"

Američki softverski gigant "Microsoft" neće odustati od kupovine domaćeg internet pretraživača "Yahoo", za kojeg je ponudio 44,6 milijardi dolara (31 dolar po akciji), a ponuda je odbijena kao neadekvatna.

"Microsoft" je u saopštenju izrazio žaljenje zbog jučerašnje odluke upravnog odbora "Yahoo-a" da ne prihvati tu ponudu kojom je, kako je odbor ocenio, umanjena vrednost drugog u svetu internet provajdera. Američka kompanija je istakla i da će sada pojačati pritisak i direktno obrazlagati svoje razloge za tu ponudu "Yahoo-ovim" akcionarima.

Generalni direktor "Yahoo-a" Džeri Jang bi, kako piše američka štampa, bio spreman da razgovara s "Microsoft-om" ako bi ponuda bila povećana s 31 dolar na 40 dolara po akciji, ali generalni direktor "Microsoft-a" Stiv Bolmer još nije spreman za taj potez, iako bi njegova firma žarko želela da, kupovinom "Yahoo-a" zauzme povoljniju poziciju na tržištu internet reklama koje je u ekspanziji.

Jang procenjuje da će "Microsoft" radije izdvojiti više novca kako bi se zadržao na "prijateljskoj transakciji", nego da objavi javnu ponudu za neprijateljsku kupovinu "Yahoo-a", jer bi to dovelo do odlaska velikoj broja zaposlenih na ključnim mestima u toj kompaniji i njenoj upravi.
Vrednost "Yahoo-a" upravo zavisi od zadržavanja na radnim mestima motivisanih inženjera koji poštuju Jangov autoritet, prenele su agencije.

Upravni odbor "Yahoo-a", koji je ostavio "otvorena vrata" eventualnoj transakciji s "Microsoft-om", sada analizira sve strateške opcije, uključujući i ponovno uspostavljanje kontakata s internet filijalom američkog medijskog giganta "Time Warner-a" - AOL (America Online). To povezivanje s AOL-om bi moglo da omogući "Yahoo-u" da konsoliduje svoje snage na tržištu reklama.

Američki Internet pretraživač "Google", lider u oblasti pretraživanja informacija na internetu, predložio je, takođe, Jangu sklapanje trgovinskog saveza, ali bi toj saradnji mogle da se suprotstave američke antimonopolske vlasti.

[blic]

Bred:
Yahoo uporno bezi od microsofta ali sumnjam da ce uspeti jer su se oni ocigledno bas nameracili.  :wink:

_d.0.t_:
... mozhda bi mogli da naprave neki dil sa Google-om, ali, kao shto gore pishe, americhke antimonopolske vlasti bi mogle da se suprotstave tome...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version