Forum obavestenja > Sport

Biografije Sportista

(1/2) > >>

nasty girl:


Jedan od najboljih igrača u istoriji američke profesionalne košarke i trenutno verovatno najbolji aktivni igrač NBA lige, Tim Dankan, rođen je 25. aprila 1976. godine u San Antoniju. Ima dve starije sestre koje se profesionalno bave plivanjem i koje su 1988. godine bile u američkoj olimpijskoj reprezentaciji.

Košarkom se nije bavio do devetog razreda osnovne škole. Dotad je trenirao plivanje. Kada je lokalni bazen uništio uragan, počeo je da trenira košarku. Studirao je i diplomirao na Filozofskom fakultetu pri Univerzitetu Wake Forest.

Tim Dankan je jedini igrač koji je u svojih prvih pet sezona u NBA ligi bio izabran u All Star tim i All Defensive tim. Takođe, drugi je igrač u ovoj ligi, posle Majkla Džordana, koji je dva puta zaredom proglašavan za najkorisnijeg igrača sezone. Za prvih pet sezona u NBA-u uvek je bio u prvoj postavi ove lige. Čak i Lariju Berdu to je pošlo za rukom u prve četiri sezone.

Proglašavan je za najboljeg igrača nedelje bezbroj puta, a više puta je bio najbolji igrač plej-ofa. Svojevremeno je bio i najbolji ruki sezone. Zanimljivo je da do sada nije igrao u američkoj reprezentaciji. Jednom je bio na listi igrača za Olimpijske igre 2000. godine, ali je zbog povrede izostao.

Osnovao je Tim Dankan fondaciju 2001. godine koja stipendira sportiste, unapređuje zdravstvenu zaštitu i finansira istraživanja u medicini. Kolekcionar je noževa i mačeva.

Godine 2001. venčao se sa svojom sadašnjom suprugom Emi.

nasty girl:


Trejsi Makgrejdi (Tracy Lamar McGrady Jr.) rođen je 24. maja 1979. godine u Severnoj Karolini. Košarkom se bavio još kao tinejdžer i bio je jedan od najuspešnijih juniora u državi. Sa svojim klubovima osvajao je mnoge turnire širom Amerike i više puta je bio proglašavan za najboljeg igrača.

U NBA ligu nije ušao preko koledža, već odmah po završenoj srednjoj školi. Nameravao je da upiše koledž Kentaki, ali je, uočen od strane lovaca na talente, odustao od koledža i posvetio se profesionalnom bavljenju košarkom. Svojih prvih nekoliko sezona igrao je u Toronto reptorsima, da bi kasnije prešao u Orlando medžik. Rođak je poznatog NBA igrača, Vinsa Kartera. Prvu utakmicu u NBA-u igrao je sa samo 18 godina.

Postavio je rekord u prosečnom broju poena po meču za igrače do 21. godine. Iako važi za jedan od slabijih u najjačoj košarkaškoj ligi, njegov prvi tim, Toronto, postizao je velike uspehe najviše zahvaljujući ovom igraču.

Godina 2001. bila je do sada najuspešnija za ovog igrača. U toj sezoni dobio je titulu za najviše unapređenog igrača, a čak je konkurisao i za titulu najkorisnijeg igrača, u čemu ga je prestigao Tim Dankan. Iste godine pokazao je sjajnu igru, koja ga je dovela i do All Stars meča, u kom je igrao za Istočnu konferenciju.

Ovaj igrač veoma je poznat i po čestim donacijama za škole, posebno u Severnoj Karolini, gde su škole na gotovo najnižem stupnju razvoja u Americi.

Već je pokazao da je odličan igrač, ali je još uvek jedan od mlađih u ligi, tako da su uspesi tek pred njim.

nasty girl:


Dirk Verner Novicki (Dirk Werner Nowitzki) rođen je 19. juna 1978. godine. u Nemačkoj, u porodici sportista. Njegova majka je bila košarkašica, otac odbojkaš, a starija sestra mu je sportski komentator.

Košarkom je počeo da se bavi kao osnovac. Dobre igre dovele su ga u seniorsku konkurenciju sa samo 15 godina. Igrao je u više nemačkih klubova, kako iz prve, tako i iz druge lige. Godine 1998. proglašen je za najboljeg nemačkog sportistu. Iste godine je na draftu, kao deveti, odabran od strane Milwaukee Bucks-a i odmah je izvršena zamena za njega sa Dallas Mavericks-ima. U ovom klubu igra i danas.

Njegov početak u profesionalnoj američkoj košarkaškoj ligi nije bio sjajan. Pa ipak, njegove igre postepeno su postajale sve bolje. Uzlazni trend ovog igrača danas je na vrhuncu, a 2002. godine proglašen je za najboljeg stranog igrača u ligi. Ove sezone dobio je epitet najboljeg igrača u konferenciji, mada su ga povremeno u utakmicama ometale manje povrede.

Uprkos svim problemima i početnim kritikama, ovaj igrač je od 2000. godine među najbolje rangiranim u NBA ligi. Po svim elementima ocenjivanja bio je među prvih 12 igrača u ligi, a u skokovima, blokadama i, od ove sezone, u poenima - među prvih pet.

Danas živi u Dalasu sa devojkom. Kada ima slobodnog vremena, voli da čita i svira saks

nasty girl:


Jedan od najboljih domaćih centara, visok 212 cm, Dejan Koturović rođen je 31. marta 1972. godine u Beogradu.

Košarkom se bavi od detinjstva, a profesionalnu karijeru započinje u Spartaku iz Subotice sa 18 godina. U ovom klubu je igrao do 1995. godine, kada prelazi u beogradski Partizan. U toku naredne dve sezone, koliko je igrao u Partizanu, doživeo je vrhunac karijere u domaćoj košarci.

Košarkašku karijeru u inostranstvu započinje u Pariz Sen Žermenu, gde provodi samo jednu sezonu i, nezadovoljan tretmanom, prelazi u turski Ulker. U Turskoj igra dve sezone, a zatim, 2000. godine, prelazi u nemačku Albu. Tokom druge sezone u ovom klubu dobija otkaz zbog neodazivanja na poziv tokom godišnjeg odmora. Nakon ponovnih pregovora, ostaje u klubu do kraja sezone. Sa Albom je osvojio prvenstvo i kup Nemačke i brojne individualne nagrade.

Posle toga, napušta klub i odlazi u Virtus iz Bolonje, u kome igra i danas. Od 1994. godine igra u reprezentaciji Jugoslavije; pauzirao je samo 2000. godine. Sa reprezentacijom je osvojio dva evropska prvenstva i jedno svetsko prvenstvo. Posebno se istakao na Svetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002. godine.

nasty girl:


Alesandro del Pjero (Alessandro Del Piero) rođen je 9. novembra 1974. godine u Koneglianu, u severnoj Italiji. Kao dete, fudbal je igrao sa starijim bratom i dvojicom drugova na veoma lošim terenima u ruralnim delovima Italije. Njegov brat Stefano igrao je svojevremeno i u Sampdoriji (i to kada je bila u I ligi), ali je ubrzo zadobio tešku povredu zbog koje je morao da napusti sport. Danas pomaže Alesandru u investiranju zarađenog novca.

Alesandro je u početku bio golman. Dugo je igrao na toj poziciji, najviše zbog toga što je kao dete bio bolešljiv, pa je morao da izbegava prevelike napore. Sa 11 godina definitivno odlučuje da igra u napadu i počinje da trenira u klubu San Vendemiano iz svog rodnog mesta. Dom napušta sa 13 godina i odlazi u Padovu da bi igrao u istoimenom klubu. Tih godina je živeo u stanu sa još desetoricom siromašnih dečaka.

Posle dve sezone provedene u Padovi, prelazi u Juventus, klub u kom igra i danas. U Juventusu je pokazao svoj talenat u punom svetlu: sa ovim klubom osvojio je nekoliko nacionalnih, ali i svetskih trofeja, među kojima je i titula klupskog prvaka sveta. Često je bio ključni igrač. Bio je strelac pobedonosnog gola za titulu klupskog prvaka sveta 96/97, a u prvenstvu je postigao gol koji je Juventusu doneo 23. titulu nacionalnog prvaka.

Dobio je nagradu za najboljeg i najomiljenijeg fudbalera Italije 2000. godine, a bio je i konkurent za Zlatnu kopačku Evrope. Ugovori koje je potpisao sa Juventusom doveli su ga među najplaćenije igrače sveta. Povremeno je Del Pjero ulazio i u velike krize: imao je dve ozbiljne povrede, koje su ga prilično unazadile na putanji napredovanja budući da više puta nije mogao da igra po tri meseca.

Važi za specijalistu u izvođenju jedanaesteraca. Do sada nije promašio nijedan penal u zvaničnim utakmicama.

Danas živi sa suprugom Irenom Amoruso, sa kojom se venčao posle Svetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version