Nauka > Vesti iz struke - svet

"Roš" obustavlja istraživanje leka

(1/1)

Bred:
zvor: Tanjug
Ženeva -- Farmaceutska kompanija "Roš" je najavila da će obustaviti istraživanja vezana za virus HIV-a jer nema napretka.

"Nijedan od naših lekova koji se razvijaju ne predstavlja veći napredak u poređenju s postojećim proizvodima", navode u švajcarskoj kompaniji. Istraživači koji trenutno rade na virusu HIV-a biće preusmereni na druge poslove, izjavila je Linda Dajson, portparolka "Rošovog" ogranka u američkoj državi Nju Džersi.

"Roš" je u saopštio da će preusmeriti resurse vezane za oblast virologije na pacijente kod kojih se, zahvaljujući postojećim lekovima, mogu ostvariti suštinska poboljšanja zdravstvenog stanja.

Dajsonova nije htela da saopšti kolika je bila "Rošova" investicija u istraživanja vezana za virus HIV, preneo je francuski dnevnik Mond.

Tri leka koja je razvio "Roš" - "fuzeon", "viracept" i "inviraza" - predstavljaju, kako je objavio britanski privredni dnevnik Fajnenšel tajms, samo 160 miliona švajcarskih franaka (98 miliona evra) u ukupnom prometu te farmaceutske kompanije.

Ukupan promet je u poslovnoj 2007. dostigao 46,1 milijardu švajcarskih franaka (28,46 milijardi evra).

b92

Navigation

[0] Message Index

Go to full version