posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Struja od svinjskog izmeta  (Read 4266 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline benefit

  • Ambiciozni clan
  • ***
  • Posts: 63
Struja od svinjskog izmeta
« on: 25-06-2007, 17:48:08 »

Poljska: Struja od svinjskog izmeta


17:04 | Izvor: Beta 
Varšava -- Poljska, ugrožena skupom strujom, se okreće biogasu koji će proizvoditi od svinjskog izmeta u specijalnim elektranama.

 
Poljska ima obavezu da do 2010. čak 20 odsto električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora
Izmet koji na velikim farmama proizvode prasići i svinje, stalni je izvor svađa farmera sa meštanima zbog smrada, ali odnedavno na njega Poljaci gledaju kao na "crno zlato", jer zahvaljujući metanu može da se pretvori u električnu energiju.

Prvu i za sada jedinu elektranu "na svinjski izmet" izgradilo je pre dve godine u severnoj Poljskoj dansko preduzeće Poldanor kao uzgredni produkt svojih farmi sa oko 200 hiljada svinja.

Poljski mediji pišu da kada bi u struju bio pretočen izmet svih 16 miliona svinja, koliko se gaji u Poljskoj, zemlja bi dobila više od osam hiljada megavata, dok najveća poljska elektrana Belhatuv ima snagu od 4.400 megavata.

Veliko interesovanje za to biogorivo vlada i među poljskim energetičarima, a pogone u saradnji sa sitnijim farmerima planiraju i drugi u energetskoj branši, kao na primer poljsko preduzeće Zeneris.

"Perspektiva je vrlo zanimljiva. Kao prvo, stupa na snagu obaveza da se izmet sa farmi čuva u zatvorenim prostorima, te će farmeri ionako morati da investiraju u to, a mi im nudimo mnogo bolje rešenje", kaže šef Zenerisa Marek Perčinjski i dodaje da će njegovo preduzeće kao ulog dati tehnologiju za preradu u biogas i električnu energiju.

Takav ekološki način proizvodnje struje finansiraće iz svojih fondova i Evropska unija, a "Poljska ima obavezu da do 2010. godine čak 20 odsto električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora", podsetio je Perčinjski.
 


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana