posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Elektronske cigarete – korist ili zabluda  (Read 2886 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Elektronske cigarete – korist ili zabluda
« on: 01-02-2014, 20:15:38 »

 Izvor: D. Davidov-Kesar, Politika.rs

 Još nema pouzdanih studija koje bi dokazale da li pomažu pri odvikavanju ili je reč o novom duvanskom proizvodu
U Srbiji svako domaćinstvo ima barem jednog pušača, a mnogi građani puše nekoliko paklica cigareta dnevno. Osim što je dokazano da konzumiranje duvana ostavlja loše posledice po zdravlje ljudi, mnogo košta i kućni budžet, jer naši građani više od četiri miliona evra dnevno „bace” na ovu lošu naviku, piše Politika.
Zbog toga je sve više onih ljudi koji odlučuju da kažu „zbogom” klasičnim cigaretama i pređu na korišćenje elektronskih cigareta, uređaja nalik na pravu cigaretu, s tim što je nešto veći, a proizvodi paru koja izgleda poput duvanskog dima. Njihova računica jeste da će tako uštedeti novac, da upotrebom elektronskih cigareta neće smetati nepušačima i uvereni su da one ne sadrže hemijske i kancerogene supstanci koje se nalaze u duvanu. I naravno, da će se odvići od pušenja.

 Međutim, mišljenja stručnjaka su podeljena: dok jedni smatraju da elektronske cigarete još nisu dovoljno ispitane, jer su se relativno skoro pojavile na tržištu, da se ne znaju tačno njeni efekti i da je neophodno da prođe neko vreme kako bi se videlo šta pokazuju naučne studije, drugi tvrde da su one bolje od klasičnih cigareta.

nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2014&mm=02&nav_id=807021

 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana