posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Koliko su pouzdani rezultati analiza krvi?  (Read 975 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Koliko su pouzdani rezultati analiza krvi?
« on: 23-04-2013, 23:09:26 »

U Srbiji ima oko 140 privatnih laboratorija, a njihova kontrola se najčešće svodi na „češljanje” dokumentacije.

U brisu nosa i ždrela petogodišnjeg A. V. iz Beograda mikrobiolog jedne privatne laboratorije pronašao je streptokoke – u ogromnom broju. Pošto je u izveštaju ostavio mogućnost da je dete kliconoša, specijalista je majci savetovao da mu odmah uvede antibiotsku terapiju na osnovu dobijenog antibiograma. Ona je posumnjala u rezultate analize, jer mališan nije imao tegobe, ponovila bris u drugoj laboratoriji gde nisu pronađene bakterije.
– Nije nemoguće da se u uzorku danas pronađe neka bakterija, pa sutra da je nema, pogotovo ako je pacijent u međuvremenu uzeo antibiotik ili je pre pregleda na primer popio vodu. Ipak, i greške u radu su moguće. Baš zbog takvih slučajeva bilo bi dobro da postoji međulaboratorijska provera po kojoj bi državne institucije češće kontrolisale rad privatnih mikrobioloških laboratorija. Lekari iz našeg instituta do sada nisu proveravali rad i ispravnost ovih ustanova. Da bismo to mogli da radimo, moramo da imamo nalog zdravstveno-sanitarne inspekcije – ističe profesor Dejan Baskić, specijalista mikrobiologije sa parazitologijom Instituta za javno zdravlje „Kragujevac”.nastavak -> http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Koliko-su-pouzdani-rezultati-analiza-krvi.lt.html


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana