posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Marihuana, porok ili lek  (Read 3625 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Marihuana, porok ili lek
« on: 04-02-2015, 21:44:31 »

Već neko vreme pratimo polemiku između onih koji podržavaju legalizaciju marihuane u medicinske svrhe sa protivnicima tog stava. Udruženje "Lekalizacija" otišlo je korak dalje, jer će u narednih nekoliko dana podneti zvaničan zahtev za Ministarstvu zdravlja.

Poznato je da ministarstvo podržava taj predlog, ali postavlja se pitanje da li je bolje da do marihuane koja ublažava bol dođete kupujući od uličnih dilera ili u apoteci.


Marihuana - porok ili lek. To je tema koja izaziva veliko interesovanje javnosti, ali i dilemu stručnjaka. Za pacijente koji nemaju više šta da izgube, ona predstavlja - biljku spasa.

Više od 5.000 godina, svedoče stari spisi, koristi se za ublažavanje simptoma teških bolesti. A u farmakologiji koju uče studenti medicine piše da snižava očni pritisak i zaustavlja povraćanje koje nastaje u toku hemoterapije.

O lekovitim svojstvima marihuane svedoči i klinički farmakolog Predrag Nikolić. Radni vek mu je bio vezan za fabričke lekove, a interesovanja za alternativnu medicinu. Tako je i saznao za derivate kanabisa. Kada je pre godinu i po dobio tumor plućne maramice, a sa njim i gušenje, zamaranje, bol - kanabis je bila terapija izbora.

"Na dva dana su me punktirali da bih mogao da dišem. To više nije bilo na dva dana nego na pet dana, pa na sedam dana a bolovi su bili sve slabiji", kaže dr Predrag Nikolić.

nastavak -> http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1816003/Marihuana%2C+porok+ili+lek.html


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana