posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Nova era u istrazivanju maticnih celija  (Read 3065 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Nova era u istrazivanju maticnih celija
« on: 29-01-2014, 23:55:56 »

Izvor: BBC
Naučnici koji se bave istraživanjem matičnih ili "stem" ćelija najavili su "veliko naučno otkriće", koje ima potencijal da uvede čovečanstvo u novu eru "personalizovane medicine".
Naučnici u Japanu pokazali su da matične ćelije mogu da se brzo stvore samo ubacivanjem krvi u kiselinu (acid bath). Otkriće koje bi moglo da bude jedno od najvećih poslednjih decenija, pokazalo je da se “šokiranjem” krvnih ćelija kiselinom podstiče njihova transformacija u matične ćelije.

 Stem ćelije nakon toga mogu da se transformišu u diferencirana tkiva i već se koriste u eksperimentima u svrhu lečenja oka, srca i mozga, piše BBC.

 Poslednje otkriće, objavljeno u časopisu "Nature", moglo bi da izmeni ovu naučnu oblast i tehnologiju primene i istraživanja matičnih ćelija učini jeftinijom, bržom i bezbednijom.


nastavak->http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2014&mm=01&nav_id=805831


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana