posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Opasno „namestanje“ diskusa  (Read 1154 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Opasno „namestanje“ diskusa
« on: 25-11-2013, 02:09:26 »

M. Vasiljević

Neke alternativne metode u terapiji diskalne bolesti mogu da naškode. Ako je i živac uklješten pritiskanje može da dovede do značajnog pogoršanja

OD sto pacijenata sa bolom u leđima, 75 njih ima iskakanje diskusa, odnosno diskalnu bolest. Pre nego što zakucaju na vrata ordinacije spinalnog hirurga ili neurohirurga, već su isprobali sve moguće alternativne terapije.

Kineziterapija, elektroterapija, magnetoterapija, laser, zagrevanje i masaža imaju značajnu ulogu u lečenju diskalne bolesti. Tek, ako ove terapije ne postignu zadovoljavajući efekat, razmatra se lečenje skalpelom. Odlazak pod nož kod diskalne bolesti primenjuje se tek kada se iscrpu sve konzervativne metode lečenja. Ovih pravila pridržavaju se i stručnjaci u Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“.
Primarijus doktor medicinskih nauka Zdravko R. Poleksić, spinalni hirurg, specijalista za ortopediju sa traumatologijom i rukovodilac Centra za hirurgiju kičmenog stuba u ovoj ustanovi, kaže da, iako se preporučuju razne alternativne metode, najopasnija su takozvana nameštanja diskusa, odnosno odlazak kod kiropraktičara.


nastavak -> http://novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:464805-Opasno-namestanje-diskusa


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana