posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Rak prostate: Prvi simptomi se javljaju posle metastaza  (Read 2896 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum

A. Radulović |

Mnogo muškaraca sa karcinomom prostate, koji čini 15 odsto malignih bolesti u ovoj populaciji, kod lekara dođe tek kad bolest uznapreduje. I u poodmaklim stadijumima ovaj karcinom se može dobro lečiti i kontrolisati

RAK prostate je najčešći karcinom kod muškaraca i čini oko 15 odsto svih malignih bolesti. Jedini način da se ova bolest otkrije na vreme su preventivni pregledi, jer se često prvi simptomi bolesti javljaju tek kada dođe do metastaze na kostima.

------

FAKTORI RIZIKA
Oko 250.000 novih slučajeva raka prostate registruje se godišnje u svetu. U Srbiji se godišnje otkrije oko 1.250 novih slučajeva, a 850 obolelih umre. Najizraženiji faktor rizika su godine, jer 75 odsto novih slučajeva karcinoma javlja se kod muškaraca starijih od 65 godina. U oko pet do 10 odsto slučajeva utvrđena je povezanost sa porodičnom predispozicijom za bolest. Kao jedan od faktora rizika za pojavu malignog tumora prostate navodi se i ishrana u kojoj ima previše masnoća.

nastavak -> http://novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:517197-Rak-prostate--Prvi-simptomi-se-javljaju-posle-metastaza

« Last Edit: 01-11-2014, 19:47:34 by Bred »


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana