posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Svaka prehlada napad na pluca  (Read 3009 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Svaka prehlada napad na pluca
« on: 10-02-2014, 00:39:33 »

B. Laćarak         

 Svaka prehlada ili grip koji se ne odleže, mogu da budu okidač za upalu pluća - pneumoniju.

Respiratorne virusne infekcije zbog naglog pada imuniteta i neadekvatnog tretmana, mogu da prerastu u bakterijsku superinfekciju. U tom stanju svako rizično ponašanje: pušenje, alkohol, iscrpljivanje organizma, neuredna ishrana, dodatno otežavaju kliničku sliku pneumonije.

 bolevanje i umiranje od upale pluće češće je u manje razvijenim zemljama, a u poslednje dve decenije je u celom svetu u stalnom blagom porastu. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u 2012. godini je prijavljeno 2.583 virusnih i 8.148 bakterijskih pneumonija. Najčešće obolevaju stariji, siromašni i ljudi lošijeg socio-ekonomskog statusa.

 Stručnjaci upozoravaju da je pneumonija jedan od najčešćih uzroka teških komplikacija i smrtnosti.

 - Akutne respiratorne infekcije, naročito ako su praćene povišenom temperaturom, moraju da se odleže nekoliko dana, uz povećan unos vitamina i tečnosti - kaže u intervjuu „Večernjim novostima“ asistent dr Vladimir Žugić, pulmolog, načelnik Odeljenja za funkcionalnu dijagnostiku pluća Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije. - Antibiotike ne treba uzimati, jer su oni u ovom slučaju neefikasni, i daju se samo hroničnim bolesnicima, naročito plućnim, koji imaju povećan rizik za nastanak komplikacija.nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2014&mm=02&nav_id=809894


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana