posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: U Srbiji godinama hiljade hektara pod GMO sojom  (Read 1086 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
U Srbiji godinama hiljade hektara pod GMO sojom
« on: 02-10-2013, 20:24:23 »

nastavak sa naslovne ...

Na skupu "Zaustavimo GMO u Srbiji", koji su istovremeno održani u Beogradu i Novom Sadu, Ševarlić je rekao da je njihov cilj bio da se građani Srbije podsete na probleme koji mogu nastati eventualnom izmenom Zakona o GMO koji je donet 2009. godine i koji u najvećoj mogućoj meri štiti Srbiju od mogućih problema, ukoliko bi se dozvolio uvoz, uzgoj, prerada i promet GMO.   

 - U Srbiji i danas imamo hiljade hektara zasejanih genetski modifikovanom sojom, koja se godinama uzgaja, a da nadležni državni organi uopšte ne reaguju i ne uništavaju tu soju, kao što je to uradila Mađarska prošle godine kada je uništila hiljade hektara GMO kukuruza, jednostavno spaljivanjem sa napalmom - rekao je jedan od najeminentnijih agroekonomista u Srbiji.dalje -> http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/407556/Sevarlic-U-Srbiji-godinama-hiljade-hektara-pod-GMO-sojom


Modifikovanih gena ima i u čokoladi
A. KRSMANOVIĆ |

U prodavnicama se već godinama prodaje genetski modifikovana hrana, iako je zakon zabranjuje. Na rafovima GM sokovi, slatkiši, mlečne prerađevine, pa čak i kašice za bebe.

JEDAN u nizu uslova za ulazak u međunarodne organizacije koji je postavljen pred Srbiju je dozvola prometa genetski modifikovane hrane. Iako su zakonom GM namirnice zabranjene u našoj zemlji, na rafovima skoro svih trgovina nalaze se brojni proizvodi koji sadrže sastojke GMO. Nijedan, međutim, nije obeležen „crvenim krugom“ koji potrošaču ostavlja mogućnost da sam izabere ovakve „obogaćene“ proizvode.

gmo
dalje -> http://novosti.rs/vesti/naslovna/ekonomija/aktuelno.239.html:459982-Modifikovanih-gena-ima-i-u-cokoladi
« Last Edit: 21-10-2013, 22:15:30 by Bred »


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana