posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Upala pluca: Svakog sata raste opasnost  (Read 3036 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Upala pluca: Svakog sata raste opasnost
« on: 29-11-2014, 23:22:25 »

M. Vasiljević

Dr Nada Bogdanović, pulmolog, o komplikacijama upale pluća: Bakterija koja je izazvala zapaljenje lako može da izađe iz krvotoka pluća i da ugrozi ostale vitalne organe. U najvećem riziku hronično oboleli

ZA SVAKOG hroničnog, posebno srčanog bolesnika upala pluća može da bude opasna po život. Međutim, ono što je još pogubnije, a što nije retkost u praksi, jeste kada se pneumonija iskomplikuje sepsom. Tada život ovih pacijenata visi o koncu.

Sepsa nije najčešća, ali je najteža komplikacija upale pluća. Problem je što se ova stanja teško prepoznaju na vreme jer ne daju specifične simptome. Najčešće je poremećaj svesti prvi vidljiv znak da je nastupila sepsa, što bolesnika najpre vodi neurologu, a svako odugovlačenje i kašnjenje sa terapijom, sepsi daje veće šanse da ugrozi život. Svakog sata rizik od smrti uvećava se za deset odsto!

Na ovo u intervjuu za "Novosti" upozorava primarijus dr Nada Bogdanović, načelnica Odeljenja za pulmologiju u KBC "Dr Dragiša Mišović".

* Kako se iz upale pluća razvije sepsa?

- Bakterija, koja je izazivač upale u plućima, lako može da izađe iz krvotoka pluća, jer su pore na krvnim sudovima u samom zapaljenju proširene. Kroz te pore one vrlo brzo dopru u ostatak krvotoka i napadaju i ugrožavaju ostale organe. Ipak, da bi došlo do takvog razvoja događaja, treba da postoji snažan izazivač i slab organizam, odnosno oslabljen imunitet.

* Da li je bakterija najopasniji napadač?

- Ne mora samo bakterija da bude izazivač, to može da se desi i kod virusne ili gljivične upale pluća. Bakteriju u krvi nađemo tek kod trećine bolesnika, dok se dve trećine obolelih od sepse leče iako nismo uspeli da izolujemo bakteriju. Sepsu je teško dijagnostikovati, a vremena za pacijenta je malo, zato je važno, nekada i presudno iskustvo lekara.

nastavak -> http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:521585-Upala-pluca-Svakog-sata-raste-opasnost


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2021 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana