posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Zasto bolnice ne mogu da se rese klostridije  (Read 963 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Zasto bolnice ne mogu da se rese klostridije
« on: 27-11-2013, 00:26:51 »

Za suzbijanje ove bakterije neophodni su brža dijagnoza, izolovanje obolelih i sprovođenje protivepidemijskih mera
Zdravstvo Srbije ne može da se reši bakterije klostridije (Clostridium difficile),koja postoji u skoro svim našim klinikama. Međutim, ono što može da se uradi jeste da se strogom i detaljnom primenom protivepidemijskih mera smanji broj obolelih i umrlih od posledica ove infekcije, kao što je to učinjeno u razvijenim zemljama.

Ovo je poruka infektologa i gastroenterologa, docenta dr Miloša Koraća sa Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije, koji važi za jednog od najvećih stručnjaka i poznavaoca ove bakterije.

Novi slučajevi petoro obolelih, od kojih je jedna osamdesetogodišnja pacijentkinja u teškom stanju u užičkoj bolnici, aktuelizovali su ponovo i priču o ovoj bakteriji, ali i pitanja kako se konačno sa njom izboriti. Po raspoloživim podacima iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” do 22. novembra u 16 epidemija prijavljena su 103 obolela dok je smrtnost u ovim slučajevima bila 15 odsto.
nastavak -> http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Zasto-bolnice-ne-mogu-da-se-rese-klostridije.lt.html 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana