posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Zasto je hidratacija vazna za zdravlje?  (Read 1142 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Zasto je hidratacija vazna za zdravlje?
« on: 31-05-2013, 19:58:21 »

Izvor: www.europeanhydrationinstitute.org   

Nadoknađivanje izgubljene vode i soli u organizmu je od suštinskog značaja za održavanje odgovarajuće hidratacije i dobrog zdravlja.

Voda se može nadoknaditi kroz hranu i napitke. Izračunato je da od ukupnog unosa vode, 20 do 30 odsto potiče od hrane a 70 do 80 odsto od napitaka, ali ovi procenti mogu znatno da variraju, u zavisnosti od ishrane.

 Obična voda je značajan izvor unosa tečnosti kod mnogih ljudi, ali brojni napici kao što su sokovi, mleko, gazirani napici, kafa i čaj sadrže 85 odsto vode i takođe su važan izvor vode. Pokazalo se da je raznovrsnost izvora, boja i ukusa napitaka jednako važna kao raznovrsna hrana u ishrani. Raznovrsnost podstiče veći nivo unosa i hrane i napitaka. Na primer, u jednoj studiji o unosu tečnosti kod osoba koje trče na pokretnoj traci, pokazalo se da je raznovrsnost napitaka dovela do toga da učesnici piju do 50 odsto više tečnosti nego da je dostupna bila samo voda.

 Brojni su razlozi zašto raznovrsnost dovodi do većeg unosa, a među njima su prijatan ukus napitaka u poređenju sa običnom vodom, i zato mnogi ljudi odlučuju da pored obične vode konzumiraju i druge napitke.

nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/prevencija.php?yyyy=2013&mm=05&nav_id=717283


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana