posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: CT skener za srčane probleme  (Read 1671 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
CT skener za srčane probleme
« on: 04-09-2006, 15:53:13 »

Sve više medicinskih centara širom sveta koristi novu proceduru za procenu rizika od kardiovaskularnih oboljenja - analizu CT-skenerom.

Mnogi ne znaju da imaju srčano oboljenje jer ne osećaju simptome.

Međutim, povećanje nivoa masnoća i drugih supstanci u krvi dovode do blokade arterija koje napajaju srce i povećavaju rizik od srčanog napada. Zbog toga lekari nastoje da pažljivije procene zdravstveno stanje pacijenta.

"Mi obično radimo angiografiju što znači da uvlačimo katetere u arterije i zatim ubrizgavamo kontrast kako bismo mogli da vidimo različite delove zida arterije", navodi se u najnovijoj studiji svetskih naučnika koji ukazuju da je angiografija skupa i agresivna procedura.

Alternativa za neke pacijente je takozvani srčani CT-sken. Taj metod je dobio odobrenje Američkog sekretarijata za hranu i lekove 2004. godine.

Naučnik Mario Garsija iz Klivlendske klinicke fondacije i njegove kolege iz 11 medicinskih centara širom sveta, proučavali su svojstva skenera sa 16 detektora.

"Generacija skenera koje smo koristili u studiji pre dve godine bila je poslednje dostignuće tehnike, i pravili smo 16 slika za svaku rotaciju skenera. Celokupni zahvat trajao bi od 30 do 45 sekundi", rekao je Garsija.

Istraživači su uporedjivali CT-sken sa angiogramima skoro 200 pacijenata.

"Ukoliko imate pozitivan rezultat na srčanom CT-skenu, dijagnoza bi mogla da bude sumnjiva, ali ako je rezultat negativan praktično je isključena mogućnost da postoji blokada srčanog krvnog suda", rekao je Garsija.

Drugim rečima, ako CT-sken kaže da nemate blokadu, verujte mu. Međutim, ukoliko CT-sken kaže da je imate, to možda nije tačno, navodi se u studiji.

"Rezultati naše studije mogli bi da sugerišu da bi skenere sa 16 detektora trebalo koristiti sa oprezom ili biti veoma restriktivan zato što to može da vodi ka lažno pozitivnoj interpretaciji", rekao je Garsija.

Ta tehnologija se razvija veoma brzo. Mnogi centri u SAD sada investiraju u sigurnije skenere sa 64 detektora.

Garsija je rekao da je prva generacija skenera sa 16 detektora još upotrebljivo oruđe za ljude sa niskim rizikom zato što oni mogu precizno da ustanove blokirane arterije.

On, međutim, dodaje da je za pacijente sa visokim rizikom ipak bolja angiografija.

(Beta) 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana