posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Hipnozom protiv ćelavosti  (Read 1883 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Hipnozom protiv ćelavosti
« on: 03-09-2006, 22:41:30 »

Hipnoza može da pomogne pacijentima kojima opada kosa, saopštili su stručnjaci na osnovu preliminarnih rezultata istraživanja.

"Hipno-terapija može da poboljša mentalno stanje pacijenata koji imaju oboljenje - alopecija aerata i da poboljša rezultate lečenja", izjavila je belgijski stručnjak Ria Willemsen sa Univerziteta u Briselu.

Alopecija aerata je imunsko oboljenje, čiji su simptomi iznenada opadanje pramenova kose. Psihološki faktori, kao što su stresne situacije i psihotraume, mogu imati odlučujuću ulogu za nastanak oboljenja, ali je malo istraživanja posvećeno psihološkom lečenju te bolesti.

Ria Willemsen je istražila lečenje 21 pacijenta kojima je opalo 30 odsto kose za tri meseca. Nije im pomoglo lečenje steroidima, i bili su podvrgnuti hipnozi.

Posle tri do četiri seanse hipnoze, poboljšalo se stanje 12 pacijenata i kosa je počela da im raste, rekla je Ria Vilemsen.

Niko od pacijenata nije imao negativne efekte hipnoze, navodi se u studiji i dodaje da su neophodna dodatna istraživanja.

Ria Willemsen je rekla da se ne zna kako hipnoza stimuliše rast kose.

U ranijim studijama se navodi da sugestija poboljšava krvotok i temperaturu kože na glavi.

Belgijski naučnici su u novoj studiji naveli da hipnoza verovatno utiče na promene imunskog sistema.

(Beta) 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana