posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Ketamin protiv depresije  (Read 2371 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Ketamin protiv depresije
« on: 17-08-2006, 21:09:12 »

Poznati anestetik ketamin pokazao se kao vrlo uspešno sredstvo protiv depresije, potvrdilo je novo istraživanje.

Prema izveštaju predstavljenom u časopisu Archives of General Psychiatry američki naučnici su testirali lek na 17 pacijenata, od kojih su neki dobijali ketamin, drugi  rastvor soli, odnosno placebo. Većina je ranije bezuspešno isprobala šest različitih terapija.

Tim iz Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje merio je nivo depresije kod ispitanika iz minuta u minut, sata u sat, i dana u dan.

Voditelj tima dr Carlos Zarate utvrdio je da je već posle 110 minuta "polovina svih pacijenata koji su konzumirali ketamin pokazala 50 postotno smanjenje simptoma". Do kraja dana 71 posto ispitanika reagovao je na lek, a čak 29 posto njih osetilo je gotovo potpuno nestajanje simptoma.

Takođe su utvrdili da je delovanje jedne doze leka kod trećine ispitanika potrajalo najmanje nedelju dana.

Većina antidepresiva deluje vrlo sporo, tek posle nekoliko meseci. Njihovo delovanje zasniva se na akumulaciji serotonina ili dopamina u mozgu, koji su važni za osećanje dobrog raspoloženja. Oni uglavnom blokiraju povratak serotonina u presinaptičke neurone kako bi povećali njihov nivo i omogućili veći unos u sinapse. Tek jedna trećina pacijenata zadovoljavajuće reaguje na poznate antidepresive.

Za razliku od antidepresiva, ketamin deluje na NMDA receptor koji je važan za učenje i pamćenje.

Nažalost, ketamin ima halucinogeno delovanje, te se za sada ne može preporučiti za lečenje depresije. Ipak, naučnici se nadaju da će istraživanje njegovog načina delovanja omogućiti stvaranje novih lekova koji neće imati takve nuspojave.

Ketamin je sredinom devedesetih kao halucinogeni narkotik doživeo ogromnu popularnost među klaberima u Britaniji i Americi.

(BBC, Jutarnji list)

<a href="http://www.b92.net/zivot/vesti.php?nav_id=208164" rel="nofollow">Izvor[/url]


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana