posao spisak apotekacenovnik lekovakontakt

Author Topic: Kliničko ispitivanje lekova kao u Evropi  (Read 1628 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Kliničko ispitivanje lekova kao u Evropi
« on: 06-09-2006, 00:46:52 »

Klinička istraživanja novootkrivenih lekova su jedna od oblasti gde je Srbija najviše otvorila vrata prema Evropi, izjavio je juče ministar zdravlja Tomica Milosavljević otvarajući dvodnevnu konferenciju koju je u Beogradu organizovao Evropski forum za dobru kliničku praksu iz Brisela.


Ova konferencija omogućila je našim lekarima da sa vodećim evropskim stručnjacima definišu naučne i etičke principe po kojima se naučni biomedicinski eksperimenti sprovode na ljudima.

U Srbiji je u poslednjih pet godina broj kliničkih ispitivanja duplo veći. Prošle godine je u našim zdravstvenim ustanovama urađeno 80 kliničkih ispitivanja, a u prvoj polovini ove godine obavljeno je čak 70 ispitivanja, kaže Siniša Radulović iz Instituta za onkologiju i radiologiju.

- Na Institutu za onkologiji trenutno se vrše ispitivanja lekova koji su efikasni kod karcinoma bubrega, jer do sada nisu postojali medikamenti za ovu bolest. Takođe, ispituje se terapijska vakcina za karcinom grlića materice. To je veoma mala studija u kojoj je uključeno samo petoro pacijenata. Zanimljivo je da se studija obavlja u našoj zemlji od samog početka i prvi put se sada primenjuje na čoveku - objašnjava Radulović.

Ova istraživanja odvijaju se u skoro svim terapeutskim oblastima medicine, a najčešće u onkologiji, psihijatriji, kardiologiji, neurologiji, jer su to oblasti u kojima farmaceutska industrija traga za novim terapijskim rešenjima.

S. Todorović


--------------------------------------------------------------------------------
blic


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana