posao spisak apotekacenovnik lekovatekstovikontakt

Author Topic: Lek prema genetskom zapisu  (Read 1944 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Bred

  • The S[h]ef
  • Administrator
  • Doktor daktilografskih nauka
  • *******
  • Posts: 17763
  • Gender: Male
  • Ekser koji se istupi sam sebe bruka
    • Farmacija forum
Lek prema genetskom zapisu
« on: 17-08-2015, 19:57:34 »

Primena inženjeringa u određivanju terapije značajno može da poveća njenu efikasnost


EFEKAT istog leka može da bude različit: kod nekog će delovati brže, nekima uopšte neće pomoći, a u pojedinim slučajevima može izazvati mučninu i povraćanje. Iako je preparat isti, razlika nastaje zbog 0,1 odsto DNK zapisa, koji je drugačiji kod svakog čoveka. Upravo u ovim različitim genima je definisan metabolizam lekova, kao i sve informacije koje su bitne za zdravlje i bolest.
Najnovija istraživanja su pokazala da genetika nije uzročnik samo naslednih bolesti, već se smatra da su sve bolesti čoveka povezane sa promenama u genima. Recimo, zna se da su genetske promene uzročnici kancera i reumatolskih bolesti.
U svakom od nas ima oko 25.000 gena i u njima su zapisane sve naše osobine i karakteristike, pa i one koje se tiču zdravlja i bolesti. Svaki metabolički proces u našem telu je kontrolisan nekim genima.

nastavak -> http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:562458-Lek-prema-genetskom-zapisu
« Last Edit: 17-08-2015, 20:24:47 by Bred »


 

ALIMS :: Ministarstvo zdravlja :: Farmaceutska komora :: RFZO :: Farmaceutski fakultet
Sajt info: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: Disclaimer
Tekstovi objavljeni na ovom sajtu su autorsko delo i zajednicko vlasnistvo vlasnika www.farmaceuti.com sajta i autora tekstova. Dalja distribucija tekstova dozvoljena je iskljucivo u nekomercijalne svrhe i uz jasno citiranje izvora i autora poruke, kao i internet adrese na kojoj se original nalazi. Za sve ostale vidove distribucije, obavezni ste da prethodno zatrazite odobrenje od vlasnika www.farmaceuti.com sajta ili autora teksta. Kompletnu odgovornost za sadrzaj objavljenih tekstova kao i posledice koje mogu nastati usled objavljivanja snose iskljucivo njihovi autori, ciji je pseudonim oznacen pored sadrzaja teksta.
Copyright © 2006-2020 "Farmaceuti.com", all rights reserved - sva prava zadrzana